• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trakehner1 - специалист
Здравейте,

от около две седмици имам следния проблем - когато включа, например, телевизора ( консумация 720W ) осветлението премигва, при включване на готварска печка, телевизора изключва и включва докато е на стенд бай, лампите отново премигват силно. Т.е. по някаква причина не стига ток и един уред е способен да дръпне цялата инсталация за себе си, оставяйки другите консуматори за миг без електроподаване. Печката, когато включи, кара осветлението да премигне.

Този проблем се появи като застудя. Проверих напрежението, през деня е около 230V, вечер пада на около 210V. С мултиметър в контакт и режим min, при включване на печката минималната стойност е 208V и се възстановява мигновенно.

Случва се на целия етаж, което ме кара да мисля, че проблема е в таблото с бушони за самия етаж или дори преди него - автоматичният предпазител. Нещо ограничава тока при внезапна консумация и си мисля, че или бушон, или автоматичен има проблем и съпротивлението му е по-високо, от колкото трябва.

Инсталацията е от проводник 2.5кв, за аудио-видео частта е 4кв.

Каква може да е причината и къде е най-висок шасът да има проблем? Благодаря на включилите се :partyman:
toolegittoquit - майстор
Имаш лоша връзка по кутиите или в таблото. Нагоряла нула не е невъзможно, особено ако те бие тока. Как да ти кажем от къде точно е проблема, като има различни възможности?
moimoimoi - майстор
това къща ли е,или е жилищен блок? заземление има ли?
проблема е лоша връзка на нулата или на фазата
Георги Иванов(алцек) - специалист
Това е или работа на извънземните или разработка на военните както казва бай Шиле-малка шега :)
Сега сериозно.Това самостоятелна къща ли е апартамент ли е,само в една стая ли го празви или в цялото жилище ?Според мен е лоша връзка някъде в инсталацията .

П.П. Докато го напиша и колегите ме изпреварили.
Последна промяна от Георги Иванов(алцек) на съб окт 24, 2015 9:18 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Лоша връзка, най-вероятно в таблото или преди него. Щом е на целия етаж...
Ако башон има "по-голямо съпротивление" бързо ще разбереш - по пушека. :-D
С толкова данни, толкова.
:partyman:
Trakehner1 - специалист
Докато сте писали ги подкарах еднин по един, външен бушон беше нагорял сериозно, имаше шлак по него и температурата му беше, труден за пипане хаха. Гнездото е заминало също, сега ги вързах директно, утре ще ги подменя. Благодаря все пак!
toolegittoquit - майстор
Trakehner1 написа:
Докато сте писали ги подкарах еднин по един, външен бушон беше нагорял сериозно, имаше шлак по него и температурата му беше, труден за пипане хаха. Гнездото е заминало също, сега ги вързах директно, утре ще ги подменя. Благодаря все пак!
Чакай малко, ти с витлови бушони ли си, а не автомати? Абе, хора - вие си правите ревизии по електрическите инсталации като се запалите ли? Какво искате от гнезда по 40 години, които не им се прави ревизия? Нагарят с времето, когато се завиват и развиват бушоните без да са изключени консуматорите. Нова основа за витлов бушон струва 5-6-7лв. Обаче имай предвид, че уж има автомати на Е27, можеш да ги пробваш. Или по-добре е време тия бушони да си ходят, ако имаш проблеми с таблото. Бях много за витловите бушони преди, но когато пипа всеки. :axe:
Trakehner1 - специалист
Спокойно, не съм. Първи във веригата имам автоматични на Schneider. След това витлови 35А. След това основен на етажа и след него за отделните кръгове. На разклонителите имам 15А керамични Bussmann с изключение на печката, където нямам. Сигурно съм прекалил, а? Хаха.
toolegittoquit - майстор
Trakehner1 написа:
Спокойно, не съм. Първи във веригата имам автоматични на Schneider. След това витлови 35А.
Я сподели в разклонител защо имаш 15А в разклонителите? А другото е - защо имаш автомати, но и 35А витлови? Единствено за главен витлов е удачно да бъде използван, като крайна защита, ако не сработи автомат. Шансът да дефектират каскадно 2 автомата е малък де...
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
Абе, хора - вие си правите ревизии по електрическите инсталации като се запалите ли? Какво искате от гнезда по 40 години, които не им се прави ревизия? Нагарят с времето, когато се завиват и развиват бушоните без да са изключени консуматорите... Бях много за витловите бушони преди...
Вярно ,колега. Навремето във форума имаше един тролпад.
Луд беше по тези предпазители. Нямаше удържане!!!
Е, то човек се учи додето съществува де..., кат не е учил когато трябва...
Та не мога да го виня че беше не много в час. Вероятно и още е така. Не знам? :?
Ей ти да почетеш от неговите бисери:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 11&t=45672
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Включване на уред предизвиква моментно изключване на др. уреди и осветителни тела?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: