Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tacho6 - напреднал
Здравейте нов съм форума ви, но съм впечатлен от темите и ще бъда редовен участник. Та питането ми е следното, искам да подменя 35 ватови лунучки MR16 с такива лед.Дилемата е да ги взема на 220 волта или да са на 12 волта.
Като за 12 волтовите искам да си ползвам стария трав който е електронен 20-105W мисля да сложа един грец с кондензатор и да захранвам 3 броя 4-5 W и 3 броя ампулки 2-3 W . Та питането ми е следното понеже общата консумация може да е под 20w дали трафа ще пусне захранване понеже усеща кога няма консумация и не сработва.
По принцип нямам доверие на тези лед които са на 220 в. Очаквам препоръки 220в. или 12в.
moimoimoi - майстор
електрония траф с грец не е добра идея
понеже трафа подава напрежение с много голяма честота а диодите в греца не са толкоз бързи и за 1-2-3 минути ще се опекат и изгорят

според мен си смени трафа с такъв за лед и си вземи 12 волта лунички
и да,този електрония при ниска мощност се чуди дали да работи,иска си минимален товар
GalinBelos - специалист
Аз бих минал директно на лунички на 220V . То сега има такива на 220V както на GU10 така и на MR16 , не ти трябва да се разправяш с трафове и чудесии .
jordanvass - майстор
Трудно ще намериш евтина луничка на 230V да свети с обявената мощност. Обикновено са доста по-слаби. 12 волтовите по-често отговарят на номиналната си мощност. А и са по-надеждни. Що се отнася до греца - има и бързи диоди за тая цел, не е нужно да е блокче.
fox_vt - майстор
Трафа нищо не му пречи да си захрани луничките,за тях няма значение дали е променливо или право 12 волта.Но минималната мощност може да е проблем,но пък ако опука трафа ще си купиш по малък и готово.И да 12 волтови е в пъти по добре специално за лунички еле пък и със MR16 цокъл :lol:
brum - майстор
За някой LED лунички има значение, за други няма.

Имам тука едни по 5.6 вата (обявени на 7, но реално консумират 5.6) дето светят като 35W халогенна луна. Но са една идея по-студени (примерно към 3500К, халогенната версия е около 3000К). Имат си всичко вградено, работят перфектно на траф за халогенни.

Иначе съм имал и такива дето нямат грец на входа. За тях само с траф за лунички.
jordanvass - майстор
fox_vt написа:
Трафа нищо не му пречи да си захрани луничките,за тях няма значение дали е променливо или право 12 волта.
Щеше да е така, ако трафът беше обикновен индукционен на 50 херца, а не електронен на няколко десетки килохерца. 12 волтовите лунички имат вътре изправител с бавни диоди и тази висока честота хич няма да им се отрази добре.
brum - майстор
Не можеш да говориш за всички, все някой може да е сложил правилните.

При мен са SS14 - пише ги, че са за високоскоростни инвертори :) .
nikolovvd - майстор
Специално на този електронен захранващ блок се слага един диод от компютърно захранване и един кондензатор, след което може да се ползва спокойно за LED лунички на 12V. Ако се съберат от няколко захранващи блока диодите, може да се направи и схема грец, но според мен това е излишно пред вид високата честота на променливото напрежение.
За да тръгне обаче захранването трябва да му се закачат поне 25W консуматори или поне една от луничките да остане, т.е. едната да е халогенка. Мисля че на изхода вади 10.5-11 волта.
dyaneff - майстор
Мисля, че всички 12 волтови лунички трябва да работят и на променливо напрежение. В противен случай трябва да имат маркировка кое е + и кое -.

Тема "Подмяна на халогенни лунички с led." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: