Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
Krass написа:
Това че е с четки (колекторен) не значи че не е асинхронен.
Че те утепам с правата лопата! Оная, руската дето я държа под навеса. :shock:
Говорим за четков двигател от пералня. Той си е разновидност на постояннотоковия двигател.
След като според теб е асинхронен, я кажи как да му сметна синхронната скорост че да си преценя колко ще му е хлъзгането. :-D
Или я ми покажи един монофазен асинхронен двигател с навит ротор. :!:
:partyman:
P.S. Правата лопата е много остра. Няма да те мъча много. :cool:
kuger - майстор
hidrazin написа:
Krass написа:
Това че е с четки (колекторен) не значи че не е асинхронен.
Че те утепам с правата лопата! Оная, руската дето я държа под навеса. :shock:
Говорим за четков двигател от пералня. Той си е разновидност на постояннотоковия двигател.
След като според теб е асинхронен, я кажи как да му сметна синхронната скорост че да си преценя колко ще му е хлъзгането. :-D
Или я ми покажи един монофазен асинхронен двигател с навит ротор. :!:
P.S. Правата лопата е много остра. Няма да те мъча много. :cool:
Аз мислех по меко да му обясня..... :shock:
Айде от мен да мине. Има асинхронни мотори с четки, но не с колектор а с пръстени. Те са с навит ротор, през четките са изведени намотките на ротора. По този начин се регулира пусков момент и в частност обороти, но според натоварването. Всичко това чрез включване на съпротивления в роторните вериги. Справка - кранови електродвигатели за кранове с общо предназначение.
hidrazin - майстор
kuger написа:
Аз мислех по меко да му обясня..... :shock:
Аааа....не. Пък и съм му бесен. Преди няколко дена ми се измъкна и не дойде на кръчма. :shock:
Останалото е ясно. Пределно ясно. :)
Krass - майстор
:lol:
Има асинхронни мотори с четки, но не с колектор а с пръстени.
Точно това имах в предвид. Преди 5-6 години пуснах един 70kW с ротор, който се скъсява във вана с електролит. Разбирай сода за бурета и вода.
kuger - майстор
Krass написа:
:lol:
Има асинхронни мотори с четки, но не с колектор а с пръстени.
Точно това имах в предвид. Преди 5-6 години пуснах един 70kW с ротор, който се скъсява във вана с електролит. Разбирай сода за бурета и вода.
Аз съм лесен, оправяй се с hidrazin :-D :-D
fox_vt - майстор
Не с колектор а с пръстени :) не е врат а шия.Пръстените не са ли колектор =D> Или на пръстените ако идват краищата на роторната намотка то на колектора какво иде :?:
kuger - майстор
fox_vt написа:
Не с колектор а с пръстени :) не е врат а шия.Пръстените не са ли колектор =D> Или на пръстените ако идват краищата на роторната намотка то на колектора какво иде :?:
Пич, ако не правиш разлика между пръстени и колектор, не се занимавай с мотори, и не давай акъли.
За твое сведение пръстени има асинхронния мотор с навит ротор, а колектор има, примерно, при стартера на ДВГ или при кафемелачките.
fox_vt - майстор
Аз не се занимавам с мотори :oops: пръстени има и в алтернатора но защо ли в магазина продават колектор за алтернатор а не пръстени.Мотора в кафемелачките и прахосмукачките не е ли асинхронен? Както и да е де няма се караме ся :wink: :prost:
angelfilev - специалист
fox_vt написа:
Аз не се занимавам с мотори :oops: пръстени има и в алтернатора но защо ли в магазина продават колектор за алтернатор а не пръстени.Мотора в кафемелачките и прахосмукачките не е ли асинхронен? Както и да е де няма се караме ся :wink: :prost:
Не е!
Важно е да не се караме, българи сме! Нека повече да се учим!
angelfilev - специалист
Илчо Илиев написа:
mavryt4o написа:
човека от който почна всичко просто беше писал че си е направил точило но мотора му е не като този в темата четков(колекторен) а асинхронен,(индукционен ,безчетков) какъв проблем толкова стана че и намесихте синхронните двигатели
Нима си учуден, нещо ново за форума :?
Идеята беше,ако някой знае приложение на тези мотори, освен за срап, да сподели...
Аз съм благодарен на колегите,които споделиха какво те са си направили и при възможност и аз ще си направя,че имам 4 такива мотора,а ми свиди да ги хвърля,макар,че някъде някой реве за такъв мотор...
Не ги хвърляй, в краен случай обяви за подарък! Не се знае какво нямаш и би желал. Тези мотори могат да се регулират по обороти.
Имам един от предишната AEG перална. Измерих му 8000 об/мин и ще го използвам за шпиндел на CNC стругче.
Може да станат за разни дробилки-плодове, пипер и пр.

Тема "Ел.мотор от Пералня за ъглошлайф." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: