Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
nikolovvd - майстор
Има ли някой, който може да помогне?
lov - майстор
nikolovvd написа:
Има ли някой, който може да помогне?
Обясни по подробно. Модела нищо не ми говори но по принцип е без значение. Да не би да имаш разцентрован грайфер и в момента на пробождането да криви иглата и да я забивс в плочката. Другото е какво шиеш и с каква игла.
Снимай и показвай.
hidrazin - майстор
Помощ!
И ся кво си се разревал? Няма с какво да си ушиеш роклята за утре ли? :-D
:partyman:
nikolovvd - майстор
Жената шиеше чаршафи или пликове, не разбрах точно, а и не ме интересува.
Дойде по едно време и каза че машината е изкривила една игла и втората също леко е крива.
Като погледнах и двете игли еднакво изкривени. Огледах нещата и констатирах, че когато иглата стигне до долу, опира в нещо и ако продължа да въртя бавно на ръка започва да се криви. Това обаче не съм сигурен дали не е от изкривената вече игла или наистина нещо се е разстроило.
Каквато информация да потърсех все на турски, а той не ми е майчин език. Според мен наистина няма синхрон между иглата и совалката. Снощи в 22 часа не ми се разглобяваше шевна машина, но днес ще го направя. По всяка вероятност някой контриращ винт се е разхлабил и от там нещата са се разчушкали. Ремъците са със зъби и на пръв поглед няма някой изронен/откъснат зъб, все пак са шити чаршафи, а не балтони. :)
lov - майстор
Центровката е елементарна работа дори и без шаблони. Не е и нещо сложно само трябва да си наясно как работи механиката. Един път да си видял как става и ще се научиш. Само че погледни как е сложила новата игла да не е объркала нещо. Щото вретено трудно излиза на долу за да се получи дълъг ход както е станало при теб. Нормално става обратното. Другото което може да е станало птевъртане на вала на совалката. Там е само на болтчета и нищо че има фиксиращи ямки се случва. Някъде в тубата бях гледал много добро клипче с обяснения кое как става.
nikolovvd - майстор
lov написа:
Другото което може да е станало превъртане на вала на совалката. Там е само на болтчета и нищо че има фиксиращи ямки се случва.
И аз това си мисля, защото машината е от 20+ години, но ремонта отложих за почивните дни.
todortv - майстор
Разхлабени стопори на зъбните колела на совалката, или изронени зъби.
http://fikonas.com/index.php?route=prod ... uct_id=634
nikolovvd - майстор
Почти позна! :-D
Разглобих машината (механизма на совалката) и настроих механизма с иглата. Направи ми впечетление, че контриращите винтове се развиха много лесно. Хванах маховика и започнах да въртя бавно и да наблюдавам как се движи механизма и иглата. Първите 2-3 оборота всичко бе както трябва или почти всичко, защото на четвъртия механизма на совалката започна да закача иглата. Това ме наведе на мисълта, че движението от основния вал не се предава коректно към механизма на совалката и отворих машината отгоре. Свалих иглата и започнах да въртя бавно, докато истината лъсна. :shock:
Прикачен файл:
rsz_img_20151030_195001.jpg
Сега остава да се свържа със сервиза на Сингер, за да разбера колко ще ме одрусат за това зъбно колело или да приема повредата като знак на съдбата, че жената иска нова шевна машина. Тази също е подарък от мен за годежа ни през далечната 1995 година. :)
Все пак наближава Коледа. :roll:

Тема "Помощ! Singer 1301 криви игли!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: