Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
Изолацията между и под пластините е станала на въглен.
Щом се е стигнало до почистване ..... :-D
Изравняване на колектора на нормално работещ мотор - да, и то при смяна на четки.
bat_danio - специалист
На струг става ако има надигнати ламели от колектора. Гаранция няма, че ще е дълготраино. Аз имам перфоратор спарки с обран на струг колектор преди 3 години и няма проблем от тогава. Но само ако не е скъсил ротора.
xelax - напреднал
bat_danio написа:
На струг става ако има надигнати ламели от колектора. Гаранция няма, че ще е дълготраино. Аз имам перфоратор спарки с обран на струг колектор преди 3 години и няма проблем от тогава. Но само ако не е скъсил ротора.
А може ли да стане по следния начин - без да се разкапсулова да се захване ротора за бормашина и докато тя върти, с пила да се мине колектора?
lyubohar - майстор
Въпроса е,че най вероятно има окъсени намотки(дали някъде на късо).
Никакво струговане и пилене няма да помогне.
Иначе съм пооправял колектор като го закача от едната страна на бормашина.
На другата част на оста острие захванато за менгеме.Обикновено края осите имат център.
Лента шкурка обхващаща колектора.
solar_entusiast - специалист
Четките може да искрят:
- от голям ток през тях (при заминали намотки)
- от лош контакт който може и да е от слаб натиск на пружините които ги притискат.
Последна промяна от solar_entusiast на пет окт 30, 2015 9:03 am, променено общо 1 път.
lov - майстор
Точно това става с колектора когато има междувитково късо и продължи да се пуска такъв двигател. Поради големия ток на пластините към които са въразни проблемните намотки от нагряването всичко там се опича и няма ремонтиране струговане шлайфане и тем подобни. Пренавива се целия ротор и се сменя целия колекторен пръстен. Операцията не е скъпа кой знае колко но си заслужава когато не може да се намери нов. А перални за скрап бол така че първо се поогледай.
mironcho - специалист
xelax написа:
lyubohar написа:
...При завъртане четките се помръдват с 1-2 мм. на определени места от колектора.
Това мърдане радиално ли е? Четките не би трябвало да шават въобще.

Обработката на колектора на ръка е капризна работа, обикновено е допустимо само да се полира с шкурка над 1000, защото иначе стават дири, които ядат четките. След чистене със шкурка трябва междините между пластините да се изчистят добре от остатъци от мед, за да не става късо по между им.
Нормално е при работа колектора да е покрит с фин слой графит по линията където се трият четките - това не е проблем. Проблем е ако има светли петна - това значи, че четките прескачат някои от пластините и че колектора не е правилен цилиндър.
С пила на ръка мисля, че няма как да гарантираш, че след интервенцията колектора ще е пак цилиндър, а не някакъв странен овал. В резултат - четките може да почнат да подскачат или въобще да прескачат.
На струг става да се обработи ако е пластините са надрани, но не трябва да се достига лепилото между пластините. Ако и то се закачи има опасност колектора да се разлети от центробежните сили.
profesionalist_wood - майстор
Извинете че се намесвам, но знаете ли колко ще ми струва пренавиване на мотор 1500 вата? За циркуляр става дума :?
lov - майстор
Около 40 лева но с условности дали няма да се сменя колектора. Ако искаш на лични ще ти там телефона на майстора да си се разбирате
gecata1059 - специалист
Ще ползвам темата да попитам.След 5 годишна употреба се износиха четките на пералнята марка Канди.Смених ги с нови които изкараха около половин година.Като отворих пералнята ,цялата от вътре е почерняла от графита , включително и двигателя.
Въпроса ми е : С какво да почистя двигателя от графита и може ли да се намерят медно графитни четки за пералня.В интернет намирам само графитни. За почистване на двигателя си купих контактен спрей на Мотип.Има ли проблем да напръскам с него целия двигател/колектор, намотки и всичко останало/ за да сваля полепналия графит.Двигателя е подобен на този от снимката.
Прикачен файл:
16765793.jpg
16765793.jpg (36.11 KиБ) Видяна 2602 пъти

Тема "Пералнята свети отдолу" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: