писъл съм някъде тук , че го правя в началото на ноември, сега ще се случи на първи, трябват му около 45 денЯ . желотелно да е с лилавите листА. Предварително му заготвям водосолнозахарен разтвор : 225 грама сол,25 грама захар, 9500 грама вода. БидонЯ омазан с лук, както му казвате кромид лук, на дъното хрян- един два корена и редя зелките с кочана надолу без никво цепване. ТъЗ година се чудя дали да не бъде 200 грама сол.получава се както го искЪм.
Съвети за начинаещи готвачи.
valentor
- специалист
793 мнения в "Кисело зеле"
Илчо Илиев
- майстор
miroki написа:На Кауфланд има промоция сега на зелето . Който няма зеле, или го мързи за 10 зелки да ходи до двора си. Ако е някъде по-далечко.Преди няколко години в русенския Кюфланд бяха пущили едно''зеле'' на 1/3 от пазарната цена....
Един познат си беше взел,че и доста се награбил и....изхвърли го и слага на ново,пак,че до късно есента има на пазара..
Аз слагам Кьосе/Балкан,те си личат от километър,останалите сортове които се опитват да продават не стават и за салата,като талаш е...
EDI
- майстор
Само нашенско зеле, никакъв КАУФЛАНД, никакъв ЛИДЪЛ или други подобни.От гаражния магазин до нас всяка година си го вземам.Сложих го зеленцето преди няколко дни, жената сега се занимава да го духа.
Нищо не пресичам и нищо освен сол и вода не слагам, всичко е оставено на природата.Вчера сварих и ракията /малко е, 10-ина литра, ама на мен ми стига до лятото/, оставил съм я да диша, та вече съвсем съм готов за зимата.

biol
- специалист
Не понасям кисело, виснало зеле.
В къщи сме фенове на зеле, но в момента когато е тъкмо леко кисело и хрупкаво.
Та имам си една кутия от латекс 3кг. Режа на едро зелето, моркови и карфиол. Слагам на 1л вода -40г морска сол, 10-20мл оцет, чаена лъжичка захар (3-5г) за моята кутия е необходимо 2Л или х2
Ако го оставя на топло претаквам го 1-2х и за 24-36ч е готова (след това на студено). Перфектно свежо, за 2- 3 вечери с ракия.
Има една друга рецепта- Но за много малко количество че бързо се скапва има едни по големи буркани май са 1.5кг . Слагам си пак нещата и 40г морска сол, 40г захар и 20г оцет. За 12 ч е готова. Забъркващ сутринта и за вечерта е готова. Хрупкава свежа и доста сладка.
В къщи сме фенове на зеле, но в момента когато е тъкмо леко кисело и хрупкаво.
Та имам си една кутия от латекс 3кг. Режа на едро зелето, моркови и карфиол. Слагам на 1л вода -40г морска сол, 10-20мл оцет, чаена лъжичка захар (3-5г) за моята кутия е необходимо 2Л или х2
Ако го оставя на топло претаквам го 1-2х и за 24-36ч е готова (след това на студено). Перфектно свежо, за 2- 3 вечери с ракия.
Има една друга рецепта- Но за много малко количество че бързо се скапва има едни по големи буркани май са 1.5кг . Слагам си пак нещата и 40г морска сол, 40г захар и 20г оцет. За 12 ч е готова. Забъркващ сутринта и за вечерта е готова. Хрупкава свежа и доста сладка.
radius
- майстор
Илчо Илиев написа: Аз слагам Кьосе/Балкан,те си личат от километър...Нямаш ли път към Варна, да ми избереш, че миналата година четох, четох какво си писал и пак ми се вижда еднакво всичкото. Накрая за по-сигурно избрах едно по-рошаво, но е с ниска плътност и запълва нерационално обема.

kuger
- майстор
Аз зелето го познавам по надписа
Иначе избирам средни, добре завити и много стегнати. Колко е стегнато? Ами натискам с пръст горе в средата, не трябва да поддава.
След като наредя бидона, останалото го режа ситно, тъпча в трилитров буркан много плътно. Сипвам три лъжици ситна сол и го оставям вън, на слънце, доколкото го има. Ври, доливам със солев разтвор, за около седмица е готово за свинското. Тая година спретнах три големи буркана.
А, става и за коледна пуйка.

След като наредя бидона, останалото го режа ситно, тъпча в трилитров буркан много плътно. Сипвам три лъжици ситна сол и го оставям вън, на слънце, доколкото го има. Ври, доливам със солев разтвор, за около седмица е готово за свинското. Тая година спретнах три големи буркана.
А, става и за коледна пуйка.
Илчо Илиев
- майстор
radius написа:Далеко си Приятелю,а и смятам,че на пазара, оня големия, като се разходиш между сергиите,ще видиш разликата..Илчо Илиев написа: Аз слагам Кьосе/Балкан,те си личат от километър...Нямаш ли път към Варна, да ми избереш, че миналата година четох, четох какво си писал и пак ми се вижда еднакво всичкото. Накрая за по-сигурно избрах едно по-рошаво, но е с ниска плътност и запълва нерационално обема.
Кьосето е като отъркаляно, рошаво и както и ти си забелязал,не е много стегнато, много често е напукано..
Гадното е,че взеха да отглеждат имитиращи хибриди, с малко чуканче,но този признак-рошава и не много стегната зелка си остава характерно за сорта.
Балкана е малко по-стегнато,но е като топка,с почти идеално кръгла форма,докато кьосето е като настъпано,като гъба...
Абе всичко е на късмет, щом взеха и с това традиционно за нас нещо да се еб'''ват,но....
На пазара вероятността да си купиш по това време калпаво зеле е в много пъти по-малка от колкото от магазин,особено голям,там вземат сортове,които могат да траят месеци и да не дават фира,докато кьосето,ако е на топло/на слънце ,за седмица е изсъхнало,а и много му се рошат листата и няма пазарен вид..
Така,че отиваш на пазара и гледаш кое зеле е най-кофти на външен вид, избираш по-стегнати зелки и да не са спукани,не,че нещо им има,но е възможност да свалиш цената...
Надявам се да съм бил полезен...
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература