• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Всичко за дърводелството
Bradley - специалист
Ако някой се заеме да прави поръчка от файн туулс и аз бих се включил.

а за това как се подравняват камъни за заточване - вижте темата за заточването в полезни съвети - качил съм има няма 20-на клипа по темата...
npelov - специалист
Bradley написа:
Ако някой се заеме да прави поръчка от файн туулс и аз бих се включил.

а за това как се подравняват камъни за заточване - вижте темата за заточването в полезни съвети - качил съм има няма 20-на клипа по темата...

Аз ще правя поръчка, но ми трябват ден-два да избера какво ще взимам. В кой град си за да преценим как ще е най-удобно да се направи поръчката. Аз съм в София, Hplane - Русе.

Ще изчета темата.
Bradley - специалист
в софия съм

а ако се чудиш откъм камъни какво да поръчаш мога да помогна - поне половината неще които ги продават като камъни съм ги пробвал лично, а за другата съм чел из чужбинските форуми...
npelov - специалист
Оф, искам диамантени да си взема по две причини:
1. не ща да си играя да подравнявам.
2. имам 3 керамични ножа, които остря с "дремела" и "диамантен диск" от китайските колкото да дъвчат малко по-добре.

Цените са същите/подобни, но не знам дали самото заточване на диамантено точило има особености.

Въпреки всичко целта е заточване на длета и рендета. Ножовете вкъщи не си играя толкова. 1 минута на шкурка 600 да махна стружката и после 5-6 тръквания на 1000 за заглаждане и режат добре.

Та въпроса ми е има ли причина да избереш абразивен камък пред диамантено точило?
Bradley - специалист
С 2 или 3 плочки (средна фина супер фина) с диамантено покритие езелап си решаваш точенето за 3 до 5 години занапред според това колко често заточваш и дали ги поддържаш - използване със сапунена вода, не се натиска много, подсушават се след употреба и от време на време повърхността се почиства с най-обикновена гума за молив.

Ако във файнтуулс продаваха абразиви на американската фирма нортън - щях да ти препоръчам да си закупиш техните 8 на 3 на половин инч камъни от силициев карбид и алуминиев оксид (най-използваните камъни за заточване на дърводелски инструменти в сащ и англия за миналия век) - кристалон и индиа - с оглед големия им размер и добрата цена, обаче не ги продават.

Всички камъни продавани във файнтуулс рано или късно ще имат нужда от подравняване - тези, които са по-твърди и особено подходящи за заточване на дърводелски инструменти започват като цена от 45 евро нагоре.

Аз съм на мнение че камъните за заточване тип японски водни дават по-добра острота и по-добър финиш на повечето режещи инструменти, но това идва с определена цена - необходимост от подравняване, някои от тях искат накисване поне 20-30 минути преди употреба, част от тях са доста меки и човек трябва да внимава с какъв натиск заточва в/у тях, винаги съществува опасност да бъдат изпуснати, при неправилно съхнене някои марки имат склонност да се пукат.

Ако си готов да преглътнеш горните неща:

sigma select II - 240 + 400 + 1200 = 160 евра

и си готов за следващите 3/4 години яко точене на всякакви стомани

ако искаш супер полирани режещи ръбове - предвиждаш още 40 евра за 3000 или 6000 камък - суехиро или кинг

imanishi bester - 220 + 1200 + 4000 = 180 евра

три плочки езелап - 400 + 600 + 1200 са 75 евра и могат да бъдат комбинирани с бюджетен 4 или 6 000 камък на кинг - по 20-25 евра са

т.е. за 100 евро имаш точила от 40-45 микрона до към 3-5 микрона

друг примерен комплект:

сигма селект 2 - 240 грит - 45 евра
кинг 800 - 23 евра
суехиро 3000 - 40 евра
=
110 евра

или

езелап coarse - 250 - 35 евра (освен за грубо заточване и поправка на режещи ръбове го използваш и за подравняване на другите два камъка)
кинг 800 - 23 евра
суехиро 3000 - 40 евра
=
100 евра

или езелап 250 - 35 евра
кинг 1000 - 23 евра
кинг 6000 - 25 евра
= 85 евра
npelov - специалист
Мерси за изчерпателната лекция :)

След като казваш, че камъните дават по-добър финиш, не е ли добра идея само последния камък - кинг 6000 да е абразивен, а другите диамантени. Освен това 250 почти не ползвам (поне от шкурките). В момента остря с 400, 800 и 1500. 250 е добре за след като падне на земята и отнесе една сурия псувни. Може би да ползвам шкурка в такива случай защото са рядкост.

Какво мислиш за:
eze-lap 400 (и за изравняване на камъка)
eze-lap 600
eze-lap 1200
кинг 6000 - за добър финиш/полиране

Може и без 600, но като че ли става по-бързо ако мина през още един грит.
npelov - специалист
И да питам. Вероятно няма да го кисна 20 минути преди точене във вода. Т.е. има два варианта:
1. да кисне постоянно във вода - пречи ли му
2. да го мокря преди точене.
nikolson - майстор
Понеже виждам, че сте запалени, ето ви едно линкче.
Bradley - специалист
npelov написа:

Какво мислиш за:
eze-lap 400 (и за изравняване на камъка)
eze-lap 600
eze-lap 1200
кинг 6000 - за добър финиш/полиране

Това е добра комбинация според мен

кинг 6000 може и да го киснеш 2/3 минути преди употреба - няма проблем, за permasoak т.е. постоянно държане във вода за камъните на king над 3000 грит не се препоръчва

шкурките са в графа fepa-p
японските камъни в графа JIS

т.е. 400/600/1200 ти покрива това което използваш в момента

Изображение

а кинг 6000 е 2/3 микрона - за огледален финиш и подсигуряване че си обрал косъма като няма да има никакъв проблем да го подравняваш от време на време с 400 плочката
npelov - специалист
Днес се борих с глупав софтуер и нямах много време да поразгледам дали мога да си харесам още нещо. Чудя се за диамантените пилички. Може би ще си взема. Виждал съм да заточват циркулярни дискове с тях както и Пол показва неговия метод за ползване на тия пилички тук:
https://www.youtube.com/watch?v=zOJVXRQLUOI
и тук за втори ъгъл на триони:
https://www.youtube.com/watch?v=JmHPyh-M_Oc
Давай си заявката (ако искаш на лични) и ако има още желаещи - утре ще поръчвам. Последно повикване.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Джоб Лот - сговорна дружина планина повдига" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: