• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 193
Всичко за дърводелството
cvetomir_77 - специалист
Мисля си ако, ако не лакирам плота, а го обмажа с масло. Няма ли да предотвратя до някаква степен поемането и отдаването на влага, а от там и свиването и разширението - следователно и спукването да бъде сведено до минимум? Отделно ако обкантвам през 2-3 реда напречни с два реда надлъжни летви, като това на снимката например. :)

Прикачен файл

IMG_20151031_195353.jpg
griffin - майстор
Маслото създава много тънък филм но няма според мен поемането и отдаването на влага. За окантоването според мен това няма да спре движението на дървото, но може да опиташ :-), дори и да се отвори таман ще има по старинен вид :-).
cvetomir_77 - специалист
griffin написа:
Маслото създава много тънък филм но няма според мен поемането и отдаването на влага. За окантоването според мен това няма да спре движението на дървото, но може да опиташ :-), дори и да се отвори таман ще има по старинен вид :-).

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :weedman: :weedman: :weedman: :weedman: :weedman: :weedman:
mavryt4o - майстор
griffin написа:
ако е тънко маслото пък и нагорещено ще напие в цялото дърво за това съм 100 процента сигурен но за реакцията му с влагата незнам кава ще е,не мога да разбера какво толкова се притеснявате нали няма да е кухненски плот добър инпрегнант и това е
ttt - специалист
Виж от 9-та минута нататък

http://www.thewoodwhisperer.com/videos/ ... osts&ap=14
griffin - майстор
ttt написа:
Виж от 9-та минута нататък

http://www.thewoodwhisperer.com/videos/ ... osts&ap=14
Плота не е дъска за рязане и при така разположени влакна съществува реална опасност ако някой го натисне по стабилно или дигне мебелта за него да се счупи на две. Дъвото няма висока истойчивост при така разположени нишки както е дал колегата по горе, за това и най-вероятно обмисля някакъв вариант за обкантване.
parketmilanov - специалист
Според мен ако се залепи със стяги и лепило Д3-д4 ,не би трябвало да има проблем,/правил съм много видове кухненски дъски от всякакви дреболяци и съм ги тествал при много екстремни условия от клипчето постнато по-горе от колегата се вижда че и доста голями дъски не следватда създадат проблеми ако са спазени дадени условия въпроса със измятането .Ако са сухи заготовките /9-11%/влажност също не би трябвало да създаде някакви генерални проблеми освен някоя друга малка фуга.По скоро според зависимост дали ще е плот на маса която ще е самоносеща или кухненски плот който така или иначе ще има опорни точки е важна информация.Ако се търси висока якост на плота освен че трябва да се калибрират и почистят /всеки детайл/ може да се надупчат и диблират всяко на 2 -4 места.може с най обикновени 10 мм дибла има ги по магазините разни .Разпробиването с бормашина на стойка Или пък с дибларка на някоя добра фирма диблите са като рибки и би станало много здраво.Според мен е късно да си купуваш фрезер да направиш нещо като клинозъбна сглобка както правят фабричните плотове.Не е философия но играчка .Резултата ще страхотен така както виждам дори в начален етап.А дали финиша ще е масло или лак според това за какво ще се ползва може да се вземе правилното решение.преди това много внимателно и правилно шлайфане ,фугиране и така.
Няколко пъти го дописвах,дано е разбираемо цялото писание....;)ако има много грешки извинете !
Едно въпросче какви дървесини ще се използват./някои от тях не си личат добре от снимките./
Поздрави и очакваме продължение.
cvetomir_77 - специалист
parketmilanov написа:
Според мен ако се залепи със стяги и лепило Д3-д4 ,не би трябвало да има проблем,/правил съм много видове кухненски дъски от всякакви дреболяци и съм ги тествал при много екстремни условия от клипчето постнато по-горе от колегата се вижда че и доста голями дъски не следватда създадат проблеми ако са спазени дадени условия въпроса със измятането .Ако са сухи заготовките /9-11%/влажност също не би трябвало да създаде някакви генерални проблеми освен някоя друга малка фуга.По скоро според зависимост дали ще е плот на маса която ще е самоносеща или кухненски плот който така или иначе ще има опорни точки е важна информация.Ако се търси висока якост на плота освен че трябва да се калибрират и почистят /всеки детайл/ може да се надупчат и диблират всяко на 2 -4 места.може с най обикновени 10 мм дибла има ги по магазините разни .Разпробиването с бормашина на стойка Или пък с дибларка на някоя добра фирма диблите са като рибки и би станало много здраво.Според мен е късно да си купуваш фрезер да направиш нещо като клинозъбна сглобка както правят фабричните плотове.Не е философия но играчка .Резултата ще страхотен така както виждам дори в начален етап.А дали финиша ще е масло или лак според това за какво ще се ползва може да се вземе правилното решение.преди това много внимателно и правилно шлайфане ,фугиране и така.
Няколко пъти го дописвах,дано е разбираемо цялото писание....;)ако има много грешки извинете !
Едно въпросче какви дървесини ще се използват./някои от тях не си личат добре от снимките./
Поздрави и очакваме продължение.

Лепя с лепило Д3. Заготовките са предимно 10 до 20 годишни останки от други мои проекти, калибрирани са. Фрезер за сглобка имам. Не е чак клинозъбен, но увеличава площта на слепване двойно - въпреки това не мисля да го ползвам на този етап. Мисля, след като привърша с лепенето да рендосам и мина на плосък шлайф, на който се шлайфат врати (при един колега). Финиша май ще е масло или вакса.
parketmilanov - специалист
Супер ! не забравяй и да фугираш,все пак търсиш мебелно качество ,освен ако целта не е "винтиж".Иначе и аз бих избрал масло /твърда вакса /за финиша на този проект.
EDI - майстор
Тази седмица по поръчка на жената и поради необходимост от фукционалност, сътворих някои дребни неща.Едното е дървена решетка за вилата, другото е два цветарника за терасата в града, а третото една поставчица за рутера, че само ми се мотае из краката.

Прикачен файл

РЕШЕТКА 2.jpg

Прикачен файл

РЕШЕТКА 1.jpg

Прикачен файл

РЕШЕТКА.jpg
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18