Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

След направена шпакловка на стени и тавани на панелен апаратамент, предстои боядисването.
Бихте ли ми дали съвети за следните неща:
- Предварителна обработка - какъв грунд се слага и само той достатъчен ли е?
- Кои приспособления за най-подходящи - четка, мече, пистолет или нещо друго, както и кои са най-добри по отношение цена/качество?
- Отсичане на таваните - понякога стените в панелните апартаменти за криви и се прилига отсичане на таваните, така че визуално да се прекрие недостатъците на стените. Как точно се прави това отсичане?
- Цветни стени - чел съм че е добре преди да се постави цветното покритие, се слага 1 ръка по-разредено бяло покритие. Трябва ли да е разредено изобщо и колко?
- Посока на боядисване - играе ли това някаква роля?
- Марка латекс - максимално покритие с максимално малко ръце (напр. 2 ръце). Бяха ми споменали за един гръцки Вамак. Какви са Вашите препоръки?

Интересувам се от всички тънки моменти при боядисването, така че да успея да направя нещата по-възможно най-добрия начин :)
Благодаря!
radius - майстор
След половин декар боя по къщата, ще си позволя да ти кажа моя опит. Още повече, че тази вечер ще боядисвам гаража и съм на такава вълна.
Казвам какво съм ползвал, без да претендирам, че е най-добрия избор.
Грунд розов на Деко, размесен с 1:10 вода и после това смесено с 1:1 латекс бял. Така сигурно се влошава проникващата способност на грунда, но си осигуряваш една по-монотонна основа, подготвена за другите ръце. С това отговорих на въпрос 1 и 4.
По въпрос 2 .Ползвам валяк широк 25-30см с 1 см косъм, валяк 10см и широка четка с гъст косъм. Тесния валяк е като намажа около ъглите, да мина с него да не стои на четки. Предполагам, че може да се върши и с големия, но на мен така ми е удобно.
По въпрос 3, аз почти не съм отсичал, но където го правих се иска четка и точна ръка. Става и с тиксо, но при мен бе неприложимо, защото отлепяше шийтрока ( шпакловката) от гипсовата мазилка.
Въпрос 5 Нанасяш в дадена посока и после на кръст доразнасяш. Като накиснеш валяка горе-долу покриваш квадрат 80см. Така правиш стената на порции и после пускаш по един валяк без да е накиснат от горе до долу да уеднакви, ако има нещо нехомогенно.
Въпрос 6. Ползвам Леко сребърни йони и покрива на 2 ръце, дори и по-наситени цветове, но май не е най-доброто за парите си. Ето тук сме писали за това. viewtopic.php?f=25&t=27034&hilit=%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8

Тема "Съвети при боядисване на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: