Най - вълнуващия въпрос зимно време.
benimm8808 - специалист
Колеги,споделям един проблем с който се мъча вече доста време относно обезвъздушаване на парна инсталация.
Проблема е следния-на снимката се вижда тръбите от камината който се качват до тавана и загряват бойлера през серпентината,когато ги държа затворени и не минава вода през тях нямам проблем с парното на етажа,няма въздух в системата и автоматичните обезвъздушители не изпускат въздух.
В момента в който ги отворя в системата влиза въздух и започва за го върти в радиаторите и в лирата.Всички връзки към бойлера и разширителя съм ги проверил и нямат течове.
Давайте съвети от къде може да идва тоя въздух.
Мисля да слагам трипътен вентил в най скоро време,за да не си играя с тея кранове(жената де).

Поздрави.

Прикачен файл

DSC_0483.JPG

Прикачен файл

DSC_0484.JPG

Прикачен файл

DSC_0485.JPG
filmatoplo - майстор
Спирай само крана за охладената вода , този на горещата го оставяй отворен , ако се качва някакъв въздух от долната инсталация да си бяга нагоре към място за обезвъздушаване .Щом инсталацията е затворена -провери на колко ти е напомпен мембранния съд -имам чувството че не ти работи коректно , ако е много напомпен или пълен с течност .
benimm8808 - специалист
filmatoplo написа:
Спирай само крана за охладената вода , този на горещата го оставяй отворен.
Ще пробвам.
filmatoplo написа:
Щом инсталацията е затворена -провери на колко ти е напомпен мембранния съд -имам чувството че не ти работи коректно , ако е много напомпен или пълен с течност .
Колега нямам манометър на разширителя,единствения манометър е до камината и налягането е 1.8 bar.,а от нея до разширителя е около 3.5м височина.
kozl - майстор
От снимките гледах, гледах и виждам общо 3 крана. Два са над плочата на ПП тръбите и един като изтакател м-у ПП и меката връзка.
Ма тези 2 крана над плочата като ги затвориш и игнорираш половината система не само серпентината (разш.съдове, предпазнен клапан виждам).
Това налягане 1,8 бара при какъв режим е? Ако си затворил ония кранове системата е без разширителен съд и тогава налягането студено/топло няма какво да го уравновесява.
Два разширителни съда ли има в системата или това де прилича на червена бутилка на по-високото що е?
Ако е мембранен разширителен съд що е на високо и как се обезвъздушава?
benimm8808 - специалист
kozl написа:
От снимките гледах, гледах и виждам общо 3 крана. Два са над плочата на ПП тръбите и един като изтакател м-у ПП и меката връзка.
Ма тези 2 крана над плочата като ги затвориш и игнорираш половината система не само серпентината (разш.съдове, предпазнен клапан виждам).
Това налягане 1,8 бара при какъв режим е? Ако си затворил ония кранове системата е без разширителен съд и тогава налягането студено/топло няма какво да го уравновесява.
Два разширителни съда ли има в системата или това де прилича на червена бутилка на по-високото що е?
Ако е мембранен разширителен съд що е на високо и как се обезвъздушава?
Колега правилно си видял,крановете са 3,но основните който затварям са 2-та на ППР над плочата.
Третия кран съм го поставил само за да мога да обезвъздушавам системата(с меката връзка) и над него е разширителя.
Всичко друго,което е излезнало на снимката и виждаш е от другата система за солара за долната серпентина.
Реално 2 крана с разширителя ми се явяват най горната точка на системата(на тавана) камината и радиаторите са ми е на долния етаж.
1.8 бара ми е режим на работа-демек при 65гр. на водата.
kozl - майстор
Това мембранен разширителен съд ли е?
Ако това ти е най-високата точка и там е мембраннен разширителен съд, то как го обезвъздушаваш и как системата работи без разширителен съд при затворени кранове за серпентината?
Спред мен точно разширителния съд ти вкарва въздух в системата, щото в него вода няма. Ако беше гравитачен трябваше да има преливник и няма как да имаш 1,8 бара при гравитачен разширителен съд.
Ако това е мембранен разширителен съд мястото му не е в най-високата точка. Това първо. За второ отговори какъв е този съд.
benimm8808 - специалист
Мембранен разширител е колега.
С пелетна камина съм и тя си има вграден разширител,този го монтирах допълнително при изграждането на парната инсталация(нямаше ме когато са го монтирали майсторите),после просто си го оставих не исках да барам инсталацията.
Колега според мен в въпросния мембранен разширител има вода,защото като го заклатя и вътре се усеща как се клати водата,отделно като пълня системата се качвам горе и си му натискам винтила и си изпуска въздух.Системата ми е затворена.
tupalka - специалист
benimm8808 написа:
,отделно като пълня системата се качвам горе и си му натискам винтила и си изпуска въздух.Системата ми е затворена.
На този вентил не трябва да му изпускаш въздуха :axe:
Точно от него се вкарва въздух за да си го настроиш на какво налягане да ти работи системата (фабрично е на 1.5 бара). НЕ Е ЗА ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ. Реално ти си го изпуснал и той не работи като Р.С.
filmatoplo - майстор
Аз веднага предположих че е така-тоест нещо нередно със съда и налягането , отделно многото други грешки които са допуснати , най добре да се поправят преди -гръм .
benimm8808 - специалист
filmatoplo написа:
преди -гръм .
Съкън.
tupalka написа:
НЕ Е ЗА ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ. Реално ти си го изпуснал и той не работи като Р.С.
Приемам незнанието си(явно съм подведен),това значи ли,че ако спра крановете отвия Р.С. и му изпусна водата,ще работи както трябва или трябва да изпускам цялата система и да я пълня на ново за да съм сигурен ,че няма да вкара вода в Р.С.
Поздрави.

Тема "Въпрос за обезвъздушаване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: