• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ewgeny - напреднал
Аз купих парцела (честит да ми е), и съм сигурен, че информацията която споделихте ще бъде полезна някой ден и на други хора.
naster - майстор
DundyTheCroc написа:
В скицата на имота се включват и данни от кад. регистър за собствениците. От Кадастъра могат да се вземат и координати, е, не са GPS, а коодринатна система 2006, но могат да се преобразуват. Преди самата сделка нотариуса е длъжен да изкара актуална скица на имота. Ако на скицата не са нанесени самостоятелните обекти вътре в него собственика е длъжен да го направи. Всичко това обаче ако има влязла в сила кад. карта за района, но дори тогава от нот. акт могат да се видят данните за собствениците, както и с кои имоти граничи имота.
Нотариусът е длъжен да изиска от продавача актуална скица. Това е основен пререквизит, без който не може да се изповяда сделката.
DundyTheCroc - майстор
След последните промени в Закон за кадастър и имотен регистър задължението за скицата вече не е на продавача, а на нотариуса. Всички нотариуси имат достъп до КАИС и по електронен път поръчват и получават скиците. Ако даден нотариус не иска да го направи или го е домързяло да си оправи профила в КАИС или не му се занимава той да поръчва скицата, и в двата случая не спазва закона :wink:
naster - майстор
Може би трябваше да допълня, че когато аз купувах нотариусът го изискваше. Явно е наистина ново изменение след август?
DundyTheCroc - майстор
Август тази година ли, не, от по-рано е, случил си на мързелив нотариус :-D Я ми дай имената му да го проверя тоя гад :wink:
Gadnyara - специалист
Моля за уточнение: Кой документ, по-конкретно, вече не изисква от продавача, а е задължение на нотариуса?
Сигурно мога да прочета измененията в Закона, но очевидно Вие вече го знаете и ще спестим ценно време.
Пък и темата ще стане още по-полезна. :wink:
DundyTheCroc - майстор
Мисля, че вече го уточнихме, не се изисква скица от Кадастъра, т.е. е задължение на нотариуса да я извади.
naster - майстор
DundyTheCroc написа:
Август тази година ли, не, от по-рано е, случил си на мързелив нотариус :-D Я ми дай имената му да го проверя тоя гад :wink:
Скицата така или иначе беше предоставена от продавача преди изповядването. Аз съм доволен от услугите на нотариуса, мога на ЛС да споделя името.
  • 1
  • 2

Тема "Как да разберем кой имот ни продават?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: