Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
staffolino - напреднал
Здравейте.
Значи ако залепим и от вътрешната страна на дъските/стените/ 5см. примерно ЕПС/ХПС без найлон или мембрана би било най удачният вариант.
Правилно ли разбрах колеги.
infomar
8180 написа:
За любителско изпълнение вариантът с ЕПС/ХПС е по-защитен от грешки, според мен.
Ватата ВЕРОЯТНО ще изисква старателно положена пароизолация под гипсокартона.
За ватата имах в предвид ако се положи от вътре но измазана а не под гипсокартон. При гипсокартон разбира се пароизолация с подходящ материал, но не и найлон.

Аз ако бях, щях да поставя от вътре и от вън ЕПС с висока плътност, мрежа с шпакловка и от вънка и вътре мазилка според "джоба". Средна цена комплексно на материалите е около 10 лв/м2 и е добро бюджетно решение.
staffolino - напреднал
На и ние за момента се спряхме на този вариант колегата както каза има по малка вероятност за грешки.От вън сме сложили вече ЕПС с добра плътност е на Теразид е марката средни качество като цяло.Измазано е с мрежа сега ще грундираме и вече на пролет продължаваме с мазилката ,че времето се скапва.От вътре ще залепим ЕПС примерно 5см. и ще затворим с тънко ОСБ или двойна обшивка гипс картон с разминаване на фугите задължително.
Какво ще кажете...
infomar
staffolino написа:
На и ние за момента се спряхме на този вариант колегата както каза има по малка вероятност за грешки.От вън сме сложили вече ЕПС с добра плътност е на Теразид е марката средни качество като цяло.Измазано е с мрежа сега ще грундираме и вече на пролет продължаваме с мазилката ,че времето се скапва.От вътре ще залепим ЕПС примерно 5см. и ще затворим с тънко ОСБ или двойна обшивка гипс картон с разминаване на фугите задължително.
Какво ще кажете...
Аз не съм специалист а любител, затова си казвам само мнението и какво бих направил аз. Може би специалистите ще имат друго мнение.
Бих препоръчал шпакловката от вънка върху мрежата да я направите на два пъти. Първият път когато поставяте мрежата, тя 'дръпва' от материала и мрежата се забелязва. Затова аз правя след изсъхването още веднъж шпакловка с фибри от горе за да се покрие добре мрежата и да не прозира въобще. Не отива много материал - на 20 квадрата - около една торба 25 кг. е достатъчно (поне при мен беше така) както ти писах по-горе съм работил с "Марисан" понеже приятели го ползваха и две години къщата им стои от вънка на шпакловка без проблем. Не съм им представител агент или рекламно лице - просто съм доволен от материалите. С "Терезит" не съм работил.
За от вътре както прецените.
8180 - майстор
staffolino написа:
На и ние за момента се спряхме на този вариант колегата както каза има по малка вероятност за грешки.
Да спомена за недостатъците, които се сещам:
- ЕПС е по-уязвим при пожар от ватата. Проучете възможните защити - пожароустойчив гипсокартон, евентуално импрегниране на конструкцията, негорими ел. инсталации и т.н. Предвидете пожарогасители за "не дай Боже" и инструктаж на живущите.
- въздухонепроницаемост - грижливо уплътняване на ВСИЧКИ фуги в изолацията и конструкцията. Специално внимание в ъглите, прозорци и врати. По принцип в дървени конструкции се постига със специални фолия, но вече сте закъснели отвън. Може да се положи за сигурност отвътре МАХ. ХЕРМЕТИЧНО, но е по-сложно. В случая по-добре паропропускливото, което е за отвън (покривно и под.)
- водонепроницаемост - също е късно, но поне около отворите да се предпази конструкцията (преди каси и дограми) от навлизане на вода. Има картинки (главно по американски сайтове) как се прави "обръщането" с фолио. Ще се наложи допълнително шпакловане отвън.

Не съм специалист!
Не че е лесно изпълнимо и се прави у нас, но като леко пояснение и насока.
gechev - специалист
Личи си. че не си специалист. Това е дърво и не обърквайте хората. Пуснал съм ви литература , четете.
staffolino - напреднал
Принципно входната и задната врата на работилницата преди да ги монтираме сложихме 2см. фибран на гредите и тогава са монтирани вратите.Майстора така препоръча не знам защо дано има някакъв ефект като цяло.Прозорците сме ги монтирали директно,но сме ги обръщали както се вижда с фибран двустранно тези первази където искаме да получим като ефект които пък ще са в кафяво вероятно когато дойде време за мазилката,та тези первази в момента се правят с ъгли тези които са с мрежа и става доста здраво не виждам от къде ще влезе вода към прозореца.Още повече,че къщата има стреха която като вали 50 см. от къщата самата пътека е суха,не виждам как ще намокри прозореца,че чак и да мине вода евентуално между прозореца и измазаният фибран.
Иначе измазването външно го правим първо една ръка върху стиропора просто за попълване на кривини без мрежа и след това се слага мрежа и се минава две ръце,а дюбелите сме ги минали с пяна след това са търнати с рендето и са наравно с стиропора играчка е дано има ефект и това.

За импрегнирането в момента го уточняваме с фирма Uvix за Резистол ,как колко къде кога и тнк.

Поздрави.

Тема "Вътрешна изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: