Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте, сега започвам нов проект за лампов усилвател със изходна мощност от 6W. Имам захранващ трансформатор, имам и аудио трансформатор, имам даже и индикаторна лампа ЕМ84. Усилването ще предоставя лампата 6П14П, но доколкото разбирам за максимална изходна мощност и трябва около 3-4Vеф. входен сигнал. Въпросът ми се върти главно около предусилвателя. Нямам най подходящите лампи за предусилвател, а най близкото което имам е двойния триод ECC85. Въпросът ми е първо, дали тази лампа е подходяща за предусилвател и второ, каква схема да следвам за тази лампа, защото в интернет не намирам нищо, тъй като нейното приложение е най вече за високи честоти и няма схеми за аудио усилване. Имам и още PCL86, която попринцип усилва по мощност, но триодната и секция е еквивалент на 12AX7, която до колкото разбирам е най добрата за предусилване. Още имам двоен триод PCC88. Та какво е вашето предложение?

П.С. Намерих схема с PCC88.Прикачвам я, как ви се струва?

П.П.С. На PCC88 пише че за нагревателя трябват 7V, а аз мога 6V дс осигуря. Това ще повлияе ли по някакъв начин като цяло?

Прикачен файл

IMG_20151106_015549.JPG
IMG_20151106_015549.JPG (83 KиБ) Видяна 1363 пъти
sstefanov - майстор
Първо виж колко трябва да ти е коефициента на усилване на входното стъпало.
Освен това има милиони схеми с 6П14П, освен от научен интерес, няма смисъл да откриваш топлата вода.
Ето ти една схема, например:
Изображение

Забележки по схемата:
1. Анодното напрежение на схемата е малко завишено, би трябвало да е под 400V.
2. Лампите са в малко по-особени режими, което е нарочно.
3. Входът е предвиден за галетен атенюатор с резистори, затова няма резистор към маса. За всеки случай може да свържеш резистор от няколкостотин килоома между IN1 и маса.
4. Колкото по-качествени елементи използваш, толкова по-добър звук ще получиш. Това се отнася най-вече за изходния трансформатор и C5.
lyubohar - майстор
6 вата с една(eднотактен усилвател)EL84 няма как да изкараш.Най много-3.
6 вата може,ама с две-двутактен.
Най важен е изходния трансформатор.Казваш,че имаш,ама какви параметри има?
Поне кажи от какво е.
Всяка лампа си има един параметър-Ra,който определя какъв трябва да е трансформатора.
А схеми и разсъждения има много.Например тук:
http://forum.audioplatinum.com/viewforum.php?f=24
thebugger - специалист
Аз нямам проблем с 6П14П. Трансформаторът и лампата са от радио акорд 10. Мисля и схемата от него да следвам. Трансформаторът има 2x1550 първични навивки и допълнителна първична навивка 400, която се свързва към втората решетка,може би действа филтриращо, нз. Вторичните са 50 и 30. Мене най вече ме интересува за предусилвателя, защото на 6п14п пише, че и трябва значителен входен сигнал от няколко волта ефф за максималната мощност. Имам две двойно триодни лампи, които попринцип са за високочестотни приложения, ама се чудя дали няма да може да се приспособят за предусилвател. Лампите са ECC85 и PCC88

П.С. В спецификациите пише че може и до 12W да се изкарат в клас А но със специални схеми. 6W е с НЛИ 10%, аз със сигурност ще го държа под 6W.

П.П.С ако се спра на PCC88, за нея пише, че нагревателя е за 7V, а трансформаторът, който имам е за 6V. Ще предизвика ли някакви проблеми това несъответствие?
lyubohar - майстор
Значи си имаш трансформатор за EL84.
И захранващ.Отоплението (не нагревател)му трябва да е 6.3V,но предполагам,че е малко по високо.
Така,че може за проба да ползваш и PCC88.
Дадох ти линк да разгледаш.Там има много схеми с различни лампи.
thebugger - специалист
Да имам и навивка за отоплението, точно 6V е. На PCC88 и трябват 7V. Това ме тревожи, защото съм нов в ламповите изпълнения и не знам какъв ефект може да има. На места пише че може да линеаризира характеристиката и, на други пише че може да я повреди по някакъв начин, затова питам. Мерси за линка, ще ги разгледам

П.С. Също ще ми дойдат фобре някои съвети за заземяването и как да направя масата, защото в последния усилвател имаше някакъв брум, който с каквото и филтриране не успях да премахна и стигнах до заключението че е заради някоя утечка в масата.
thebugger - специалист
Намерих и една 6н2п. Мисля че тя ще е най добре?
thebugger - специалист
Също да питам има ли голяма разлика м/у 6п14п (ЕL84) и 6п18п (EL82). Замених първата с втората в стария радиограмофон и май вади по добър звук, но не знам дали няма да повреди нещо така.

Тема "Въпрос за усилвателна лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: