Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vreden - специалист
Привет,построих си къща наскоро,е не е още завършена но напредвам всеки ден:).След многократни посещения на централата на Софийска Вода,подаване на молби,чакане и получаване на уникално адекватни отговори от типа на ами пред къщата ви не минава магистрален водопровод(той минава на 65 метра от нея) и не можем да ви помогнем.Реших да им покажа комбинация от три пръста и вложих 5000 лв. в 47 метров сондаж.Не,че имам много пари но не мога да се примиря с това ,че трябва да се моля и да бутам рушвети на някой за това да му давам после цял живот пари.Сега резултата е ,че имам добър дебит на вода.Остава да реша как да снабдявам къщата с водата от сондата.Имам добра техническа грамотност но до сега с вода не съм се занимавал.Хл.техника ми е специалността.Та давайте идеи дали потопяема помпа и после хидрофор с резервоар с датчици за контрол на нивото.Дали само хидрофорен съд с потопяемата помпа и пресостат.Мога ли да управлявам честотно помпата заради дебита и т.н.Положението е тежко щото трябва да се нанасям възможно най-скоро.Така ,че МОЛЯ всички специалисти в таз област да помогнат.
emil_v r - майстор
На кой метър е водата , и диаметъра на сондажа . Евент. дебит ?
Не виждам нищо лошо в рушветите , нито да вземам нито да давам .
Прескачаш бюрокрацията .
Обслужват те мн. по-бързо и качествено , излиза по- ефтино .
vreden - специалист
Водното огледало е на 15 метра.Диам. на сондата 140мм.Дебита не съм мерил но пичовете като продухваха сондата казаха ,че ще имам 1л/сек.Апропо имам идея и да слагам термопомпа за отопление която да сглобя сам и помпата ще трябва да вади вода и за термопомпата някъде около 3,6 куб.м/час.Но това ще е по нататък обаче помпата ми трябва сега и да не се налага да купувам после друга по мощна.Та се чудя дали може да управлявам директно потопяемата помпа и да избегна слагането и на хидрофорна помпа.А за рушветите -да е държавна фирма иди дойди,ама на частна фирма рушвет да давам за да ми свършат работа и после цял живот да смучкат от мен,ааааа не е....л съм им мамата. :down:
emil_v r - майстор
Първо да кажа че не съм специалист !
завчера си купих помпа за поливане на Вило , и още не мога да и се нарадвам 0,7квт , има графики с дебита .
Какъв ти е проблемът с хидрофор, какво лошо ?
помпата е една и съща , само има тулумба с надут плондер в съда ,и налягането го смачква .
Намаля стартовете на помпата , иначе ше изгори . И на Грундфус са мн. хубави , да не кажеш че те зарибявам с Вило .
Ще изчакам да се появи някой специалист (а има доста добри!) ,
и имам няколко въпроса и аз .
crez - майстор
vreden написа:
Водното огледало е на 15 метра.Диам. на сондата 140мм.Дебита не съм мерил но пичовете като продухваха сондата казаха ,че ще имам 1л/сек.Апропо имам идея и да слагам термопомпа за отопление която да сглобя сам и помпата ще трябва да вади вода и за термопомпата някъде около 3,6 куб.м/час.Но това ще е по нататък обаче помпата ми трябва сега и да не се налага да купувам после друга по мощна.Та се чудя дали може да управлявам директно потопяемата помпа и да избегна слагането и на хидрофорна помпа.А за рушветите -да е държавна фирма иди дойди,ама на частна фирма рушвет да давам за да ми свършат работа и после цял живот да смучкат от мен,ааааа не е....л съм им мамата. :down:
Здравей колега, аз имам водоснабдявяне но съм решил тия обирджии да ги шунтирам. Имам сондаж с много голям дебит, проучих основно въпроса и вероятно тази година ще работя по въпроса. Имам многостепенна потопяема помпа която е спусната на 1м от дъното с дебит 12 л/сек, към нея включвам вертикално само балон от хидрофор който ще стои на 2м от нивото на земята вътре в сондажа (той е 400 мм в диаметър) за да не замръзва зимата. Изхода от него го включвам в основния тръбопровод и спирам крана преди водомера. Това са препоръките на специалистите. При спиране на ел захранването мога пак ползвам водопровода. Това е. Тъй като в твоя случай не можеш да го вкараш в сондажа изкопай близо до него шахта 0.8-1 м дълбока с добре уплътнен капак и сложи там балона.
vreden - специалист
А не може ли да жкарам балона в къщата,в мазето например.И се чудя каква помпа да си взема препоръчай нещо-марка ,модел,ако може и да е по евтинко :).А помпата с какво я контролираш с пресостат ли или с обороти честотно.Щото ако е с пресостат тя като е с голям дебит ,а ти ползваш прмерно чешмата какво става.Щото като разсъждавам на такава дълбочина водния стълб ще дава голям зор на помпата и ако вкл. и изкл. често няма ли да изгори.А и още нещо какви са ти наблюденията за подпочвените води като твърдост на водата и др.свойства.Носил ли си на изследване.
vreden - специалист
Е хайде де,никой ли не му се споделя.Дайте по някой друг акъл.Има толкова много марки и модели.И начини май за свързване :?
crez - майстор
vreden написа:
А не може ли да жкарам балона в къщата,в мазето например.И се чудя каква помпа да си взема препоръчай нещо-марка ,модел,ако може и да е по евтинко :).А помпата с какво я контролираш с пресостат ли или с обороти честотно.Щото ако е с пресостат тя като е с голям дебит ,а ти ползваш прмерно чешмата какво става.Щото като разсъждавам на такава дълбочина водния стълб ще дава голям зор на помпата и ако вкл. и изкл. често няма ли да изгори.А и още нещо какви са ти наблюденията за подпочвените води като твърдост на водата и др.свойства.Носил ли си на изследване.
Да, можеш да вкараш балона в мазето още ако там не пада под "0". Забравих да напиша че балона се взима в комплект пресостат който подържа зададено от теб налягане в мрежата и включва помпата. Колкото е по голям балона толкова по рядко ще вклячва тя. Моята помпа руска торпедо от неръждавейка дълго 60-70 см. и диаметър 12 см. водата се нагнетява от няколко турбини и преминава през двигателя за охлаждане, преди три години беше 380 лв. Помпата се включва само тогава когато намалее налягането в съда според разхода.На пазара има много видове главно италиански, но разрови се из мрежата и можеш да намериш нещо по евтино. Свързването се дава заедно с помпата, към нея има пусков блок. Водата задължително я носиш на изследване.
vreden - специалист
Дай координати на тези с руските помпи.Това за пресостата ми е ясно,даже доколкото разбирам вече по сериозните компании регулират по честота помпите си т.е по обороти,чрез вариатор.Само не мога да разбера следното-например помпата ти дава дебит 1л/сек. ,а ти си отворил крана на чешмата и ще я ползваш дълго време с по малък дебит от нагнетявания ,налягането в съда пада,пресостата влкючва помпата какво се случва нататък.Помпата тръгва с голям дебит нагнетява в съда и изключва почти веднага след като е включила.И така на около 1 мин.примерно.Да ама това не е хидрофорна помпа,а стъпална дълбочинна помпа която се съмнявам да е предвидена да тръгва и спира по 50 пъти на час.Така разсъждавам аз,но може и да не съм прав.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами затова най-правилният начин е потапящата помпа да пълни буферен съд - да речем 1тон, от който да черпи хидрофора. Разбира се, че е нормално най-правилният начин да не е най-евтин. Потапящата помпа се командва от поплавък в резервоара, така че да включи при изпразване и да изключи като го напълни.

Тема "Водоснабдяване от собствен водоизточник -помагаите." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: