• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
kio - напреднал
на последната снимка не е то4но камак ае изкуствени тухли с венецианска-горе долу сащото-мен ме кефи

Прикачен файл

Copy of Picture 062.jpg
Copy of Picture 062.jpg (72.13 KиБ) Видяна 6281 пъти
kari - напреднал
kio благодаря за идейките
Първата много ми хареса.По принцип много ми харесва с камък /придава тежест и лукс/,ама ме е страх да не стане кич със венецианската.А и не съм виждала направено за да си създам впечатление.Мисля да не рискувам.за да не ме боли глава. :)
W123 - специалист
Кари,тая мазилка която си си харесала не стой добре.На снимка е едно на живо е съвсем друго.
kio - напреднал
ремонт се прави веднаж и то както трябва и както ти харесва.аз не мисля че ще стане кич,напротив яко ще е само да подбереш подходящата цветова гама.тези камани са на гипсова основа и се лепят по стените лесно.тези неща по снимките сам ги правил аз и да ти кажа сащщо бях на твоето мнение но сеполучи доста добре.не знам от каде си но иди в бриколаж и там има мн.идеики за камак
kari - напреднал
W123 ти сериозно ли?Точно се успокоих ,че съм намерила решение поне за кухнята,и ти ме уби.А на живо какво не и е наред?:sad:
kio утре съм в Бриколаж,и ще се консултирам за моята измъчена мансарда.
Притеснена съм,че времето напредва ,а имам само това проектче за окачен таван, което съм пуснала на 1 страница.И даже нямам идея дали ще стои добре.
W123 - специалист
Какво не е наред ли.Това не е венецианска мазилка,ако говорим за това сивото.Шпаклова се стената и тези елементи се правят с акрил с пистолета и след това се боядисва.Когато е ново е добре но след няколко месеца събира прах и става супер грозно.Няма изчистване понеже с прахосмукачка можеш да нараниш боята и елементите а с парцал става на петна.Красиво но не и функционално.
А щом искаш венецианска се ориентирай към варова задължително.Малко майстори я могат защото работят предимно с акрилна такава но варовата е 100 пъти по-красива.Все пак е естествена.
kari - напреднал
Благодаря за отговора.
Първо да спомена ,че нищо не разбирам от мазилки.Просто си харесвам една от паната, и така решавам.Когато говорих с майстора,за венецианската /преди това видях гладка направена от него/ уточнихме цената /30 лв. на кв.м със материала/ и се разбрахме да му се обадя като взема ключа /човека работи добре и е читав/ но изобщо нямам представа дали е акрил или варова.Чесно казано избрах венецианска,че се чисти лесно и е много лъскава,а плочките ми са много лъскави /червени в кухнята и черни в коридора/
http://www.skv.bg/technistone/home-ston ... de=1&pic=1 -на стълбите е показано черното,а на бюрото и червеното
W123 - специалист
Сега малко да те светна :lol:
Значи това което гледаш на пано е едно а на стена е друго.Едно пано 50х70 да речем се полира и обработва по един начин а цяла стена по друг.На паното става перфектно понеже е малко.Не че на стената няма да стане но все пак...
Венецианската мазилка не е задължително лъскава.Може да бъде много видове и това е общото й название.Лъскавата е Stucco-то.Има още няколко вида.Примерно Мармориното е също така вид венецианска но не е толкова лъскава.Има и гланц и мат по нея.Шарките също така при стукото са по-изразени и е по-шарена а при мармориното са по-големи и по-преливащи,Друг вид мазилка е рустикалната но тя е груба.
Общо взето венецианската мазилка е състав от вар и мраморен прах,а пропорциите и вида на праха определят вида й и начина на нанасяне и крайния ефект.
Когато решиш да правиш вече мазилката се допитай пак тук във форума и кажи какъв материал,марка и каква техника ще използва майстора да не се окаже че ще ти пробута някакъв ефтин и некачествен материал.
kari - напреднал
:gott: искренно ти благодаря,за урока.Ще го разпитам подробно за материала,марката и каква техника ще използва ,Stucco-то явно ще е моята /че с тези лъскави плочки друго няма как да е/.Боже най-накрая ми светна :idea: ,ама то от къде да знам,като зяпам пана и си наемам майстор да я свърши.
А за цената какво ви е мнението ,за София /30лв. материал и труд/?
W123 - специалист
Хм,зависи от материала!!!

Как ти звучи:
24кг мазилка 390лв (стига за 20-25кв.м.)
1кг грунд 40лв
Оцветяване -около 700мл колорант за 110лв (зависи от цвета и наситеността на мазилката и колко разтвор ще се оцветява).
Вакса ако искаш да ти сложи-1кг за 45лв.

Хубави цени нали.Не е задължително да се използва такъв материал понеже тук говорим за Мерцедеса на Стукото.

Сега...30лв за квадрат е относителна цена защото виждаш че материалите могат да достигнат спокойно 20-25 и до 30лв/кв.м!

Значи отиваш пак при майстора и се договаряте така-определяте цената за труд ТВЪРДО.От там нататък вече материала може да варира в огромни граници.
Харесваш си цвят и смятате цената за материал.Значи определени цветове са много по-скъпи понеже се използват различни бази които се оцветяват.Светлите нюанси са по-ефтини.За тъмните цената на базовия материал-неоцветената мазилка може да скочи двойно поради спецификата на оцветяване.Следва и количеството колорант(тонера) да се промени в зависимост от цвета.
Значи....харесваш си цвят и питаш колко струва на квадрат или на определено количество понеже разхода е един и същ без значение от цвета,после друг и пак определяте цена.Ще ти дам пример.На Ойкос,сега не помня точния модел на базата и цвета, но е светло жълтичко нещо,базата струваше 120лв за 24кг,малко по-тъмно вече отиваше на 260лв май че беше за същото количество база 24кг.Говоря обаче за Марморино.Стукото е на почти сходни цени.
Схващаш ли разлика от къде може да дойде.За това ти казвам да си определите цената на труда и от там в зависимост колко пари имаш за трошене си избираш и материала.
Айде понеже си готина ще ти обясня още малко.
За да се положи тази мазилка се минава през следните етапи.
1)Основата трябва да бъде здрава и равна.Не да е шпаклована е горе долу да има вид.В зависимост от това колко е криво ще отиде повече от скъпия материал(помниш цените нали :-D )
2)Грундира се с грунд точно за нея си.Всяка фирма си произвежда такъв и се използва само и единствено за това.Може и вариации по темата,всеки майстор си преценява риска.
3)Нанася се първа ръка.Може и да не е оцветена.Ще икономисаш от оцветяване.
4)Нанася се втора ръка вече оцветена
5)Нанася се третата ръка като вече тук се правят шарките и се полира(някой използват думата цикли).
6(по желание) Нанася се защитна паста-Чера,която предпазва мазилката от проникване на влага и се използва за бани,тоалетни,външна употреба или общо казано влажни помещения.Имай предвид че тя предава блясък,но ако майстора е добър не се нуждае от нея за да блести мазилката.В повечето случаи я използват понеже немогат да полират качествено.След време ако решиш да полагаш друга мазилка или да боядисваш и сте сложили Чера-майка ви жална...незнам как ще я махнете понеже импрегнира мазилката и навлиза в нея.
Всяка ръка се нанася след 10-12 часа,ако говорим за варовата мазилка,при акрила незнам колко е понеже никога не съм работил с такъв,нека колегите които са го ползвали да кажат.При нанасянето на третата ръка се отнема доста време така че ремонта може да ти се проточи няколко дни повече.

Това е в най-общи думи.Ако имаш оше въпроси питай понеже венецианската мазилка се слага за много години и е скъпо удоволствие и трябва да стане от първия път.Не е като да не ти хареса шпакловката и да викаш някой да я оправи или бояджията да си остави ръцете и след това да пребоядисаш.Цвета е в нея и блясъка зависи от ръката на майстора,е не на последно място и колко е качествен материала...

Хвана ли те вече страх и яд че си видяла такава мазилка :wallbash:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Окачен таван на мансарда -МОЛЯ за идеи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: