• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yanko78 - специалист
Здравейте, имамe изградена система на пелети в селска къща и съответно искам да си отговоря на въпроса, кой е най оптималния вариант за уползетворяването на пелетите. Накратко, котела е Български, къщата е хол, 2 спални кухни и баня с тоалетнаи малко коридорче около 80-90 кв.м. Бойлера също е вързан към системата. В момента във всички помещения има радиатори. В разговор с колега който има същата система, ми сподели неговите впечатления, че било адски нерантабилно да се топли бойлера. Много по добре било да му завъртим крановете и да е само на ток. Друго което ми каза и ме накара да се замисля е, че сменя нормалните кранове с термо винтилни (ако правилно се изразявам). Въпроса ми е дали има резон в думите за бойлера и евентуално в смяната на крановете? Идеята ми е да извлеча максималното което може да се постигне като разход и икономия. Другото което си мисля е, ако се сложат тези термо кранове и се вдигне температурата на котела, дали ще е по добре да се регулира температурата на радиаторите а не да се ходи до котела всеки път когато се реши да се променя температурата.
LazarGanev - "Велик майстор"
За бойлера го чувам често :lol: . Не че е нерентабилно, ами като не е правилно вързан бойлера, направо е невъзможно да се топли. Аз като правя система бойлерът се топли най-напред и най-бързо и поддържа температура 60-65*С, вода има бол. За термовентилите не мога да ти отговоря на базата на тази информация, която си дал.
Johny - майстор
Задължително с термоглави, а не прости кранове. Ако си вземеш и дигитални - още по-добре. Нещо от този род: https://www.zumzi.com/bg/pestete-s-avto ... tori-d9189 . Настройваш всеки радиатор индивидуално в кой ден от седмицата, по кое време на денонощието на колко градуса да работи. По това време на годината се появяват в Lidl на цена 25лв. Техните не са най-читавите, но са 3г. гаранция и ги заменят безпроблемно или връщат парите.
Какво значи да се "вдигне температурата" на котела. Ще се вдигне до стойността, която си му задал :? .
yanko78 - специалист
Johny написа:
Задължително с термоглави, а не прости кранове. Ако си вземеш и дигитални - още по-добре. Нещо от този род: https://www.zumzi.com/bg/pestete-s-avto ... tori-d9189 . Настройваш всеки радиатор индивидуално в кой ден от седмицата, по кое време на денонощието на колко градуса да работи. По това време на годината се появяват в Lidl на цена 25лв. Техните не са най-читавите, но са 3г. гаранция и ги заменят безпроблемно или връщат парите.
Какво значи да се "вдигне температурата" на котела. Ще се вдигне до стойността, която си му задал :? .
Идеята за вдигането на градусите ми е следната. Сега като си отидем палим и го слагаме на 60 градуса да вдигне по висока температура и по бързо да стопли. После като се стопли, пак слизаме в мазето и го намаляме на 45-50 градуса. Мисля си, ако го оставя на 60 и регулирам с крановете температурата в помещенията, дали няма да е по добре. Примерно залагам ги на 21-2 градуса, ката се затопли те спират, съответно водата си стига температурата и котела изключва, а не като сега по някои вечери по 2-3 пъти се разкарваме до котела да регулираме. Само незнам дали ще е икономично по този начин. Пътя на логиката също ме води, че по този начин би трябвало на във всяко помещение да е еднаква температурата. Всъщност тези кранове, реагират на температурата в повещението или на температурата на радиатора или поскоро на водата би трябвало :? :? Взех да се умотвам в размисли.
Johny - майстор
Много нелогичен подход. Как чрез котела ще регулираш t в 5-6 помещения едновременно?! В едното ти трябва 21, в другото 17, в третото 23 градуса. Е и как ще го направиш по едно и също време? Това е работа на термоглавите - да поддържат зададената температура. Има известна условност в това, тъй като те отчитат температурата непосредствено до радиатора, но това не е болка за умирачка. Котела има различни режими на работа и това дали ще гори или ще работи само циркулационната помпа, зависи от положението на термоглавите. Но да тичаш през 5 минути, за да променяш неговата температура е най-малкото неправилно.
Хода на мислите като цяло е правилен. Само не е ясно защо t трябва да е еднаква навсякъде. В дневната ми е 21, в спалнята 18 и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Johny написа:
Johny, не са така прости нещата когато си с котел, пък макар и газов като твоя. С пелетен котел е още по-зле, но няма време сега да пиша, че трябва да тръгвам. Описвал съм го много пъти, пак ще го опиша, но като имам време. Това, което описваш става без проблеми за централно парно от ТЕЦ, като си с котел трябва да се съобразяват и други неща.
Johny - майстор
Oк, не съм специалист в тази област, това е твоя територия.
yanko78 - специалист
Ще бъда по конкретен със съществуваща ситуация. Отиваме си на село. Минусови температури и къщата е изстинала. Задаваме висока температура за да се стопли по бързо. Достигаме нормална темп. в къщата и слизаме да намаляме. Имам бебе, трабва да го къпиме и съответно в банята и стаята в която го оправяме трябва е по топло. Така както е сега не мога да регулирам температурата и трябва пак до мазето и обратно два пъти. Мислех си за някакъв дистанционен термурегулатор който да е в къщата и по лесно да е всичко. От това ми изхожда и мисълта да се зададе по висока темп на котела и при нужда да се отварят повече крановете в помещенията в които искаме различна температура.
Johny - майстор
Колкото и да не разбирам, ми обясни защо трябва да регулираш постоянно котела. Нали е пелетен котел с автоматика, а не печка на дърва?!
Задаваш на котела някаква препоръчителна температура и от там нататък регулираш крановете на съответния радиатор /ръчно, автоматично/, както искаш. Когато температурата в съответното помещение бъде достигната, то ако е с термоглава, тя ще затвори и ще изключи този радиатор от топлобмена, докато падне температурата. Ако навсякъде е постигната зададената температура, то котела би трябвало да изключи и да работи само циркулационната помпа. Или подобна функция не е във възможностите му? За какво си дал 2-3К лева?
fox_vt - майстор
Точно така е джони ама много хора са в заблуда :) Дали с ТЕЦ дали с котел все е същото от източника трябва да идва топла вода,регулирането се прави от други елементи.Дали с обикновенни кранове колкото и да е нескопосано,дали с термоглави че даже и със стаен термостат,котела си работи за да достигне температура и толкос.Като искаш да намалиш намаляш радиатора не котела,и недей слуша хора които ще ти кажат че пелетен котел не може да работи със термоглави :lol: Какъв ти е котела все пак освен че е български?
  • 1
  • 2

Тема "Кранове, термовинтили за радиатори, какво да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: