Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Камен Михайлов - помощник
Здравейте, младежи...дилемата е следната, започвам с описание:
Тристаен апартамент 100кв на последен етаж, без съседи отдолу (студен под) и от горе подпокривно помещение, необитаемо, неотопляемо. Изолация 10см neopor na BASF на всички стени, 5 камерна пвц дограма rehau. Имам локално парно- електрически котел 14kw с алуминиеви радиатори (4 на брой)- 13 глидера h650 във всяка стая (3) + 1 в кухнята. Миналата година в студените месеци сметката беше (средно) 500лв за ток, но хладно и некомфортно, котела е настроен на 50 градуса и работи през цялото време на 80% мощност, но тези радиатори не работят ефективно на тази температура на флуида и явно котела не може да смогне на топлозагубите. :( Сега направих ремонт на другия апартамент и сложих инфрачервено подово отопление и си взех от там 2 конвектора ADAX 2kw. Конвекторите ги монтирах временно върху радиаторите в 2-те спални (15кв/м).
Въпроса е следния: да ли да махна изцяло радиаторите в спалните и да остане само "по" конвектори, и да изпразня тръбите (за да не замръзнат) към тези стаи и да насоча енергията на котела към хола и кухнята, като мисля да настроя котела на 60 градуса или направо да отсвирвам котела и да тичам за още 2 конвектора...
Подозирам, че дизайнера на системата е гонил нискотемпературна система с радиатори, които са по-големи от необходимото за дадените помещения или просто не е никакъв дизайнер и си е продал стоката. Като цяло системата не е ефективна, но скъпа за сметка на това и не доставя комфорта от парното (имам къща, където сам съм си проектирал и изграждал парното и наистина е много комфортно, но там е с камина с водна риза и е друго)
Отплеснах се в лирически отклонения, моля за разбиране и културна дискусия, поздрави!!!

п.п. климатиците не ме интересуват
VLADO66 - майстор
Проблема ти е че отдолу идва студено което охлажда тръбите минаващи по пода.Отделно и щом нямаш изолация отгоре,все пак е минимална,топлото бяга нагоре.Слагай някакви килими,вземи още два конвектора и се надявай някой да се настани отдолу.А междувременно помисли за изолация на таваните.
Камен Михайлов - помощник
котела е горе в подпокривното пространство, достъпа до там е само през моя апартамент, та си имам мезонет направо, който не е развит на горе. Тръбите минават над апартамента ми и са изолирани. Загубите по трасето съм ги свел до минимум, опаковал съм де що е тръба. Секторната кутия съм и сложил изолация от стиропор и загуби няма, но все пак в къщи е студено и скъпо...

Тема "локално парно и електрически конвектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: