Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
8180 - майстор
W123 ме подсеща, че е време да се извиним на автора VenY, ако все още чете тук. Близко се до въпроса сме, но с мако практическа стойност. Той така и не отговори изолация ли има или термотапет. При първото, не би трябвало да има сериозни проблеми - нещо друго е.
Petyr написа:
Какво е твоето мнение за тази боя?
Мен ли питаш - доста скептично спрямо ефект/цена !!
От години ги разпитвам на разните микрощандчета (!?) по изложенията, а отговори за някакви мистични (поне за мен) коеф. Бета, не ме устройват.
Това как микрогранулите се отваряли/затваряли и пропускали/непропускали пари - за мен, приказки за наивници.
Начина на продажба !? - някакви апокрифни магазинчета !?
При всички случаи май се съгласяваме, че ТОВА НЕ Е ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ.
И от твоята графика се вижда - ефектът е ДВА ГРАДУСА, което споменах по-горе.
Апропо, защо там червеното е хоризонтално, а мащабите в/извън стената различни. Пълно е с такива меко казано подвеждащи неща в листовките им. На мен са ми смешни и опитните им демонстрационни установки.
По повод "усещането" за по-топла стена. Да, има го, но физиката е друга - същата, когато си забравил чука на снега зимата и го вдигнеш за дръжката или желязото!?
Допускам, че елементарния "термотапет" ще даде същото.
За коректност към противното мнение: Светилото - проф. Назърски, макар и без суперлативи, споменава тези покрития в изданията си. А също, съм чувал (само) за приложението им в Европа.
Може и да греша, но досега никой не ми го е показал.
Petyr - специалист
8180 написа:
Допускам, че елементарния "термотапет" ще даде същото.
Същото ще даде.
8180 написа:

Апропо, защо там червеното е хоризонтално, а мащабите в/извън стената различни. Пълно е с такива меко казано подвеждащи неща в листовките им. На мен са ми смешни и опитните им демонстрационни установки.
По повод "усещането" за по-топла стена. Да, има го, но физиката е друга - същата, когато си забравил чука на снега зимата и го вдигнеш за дръжката или желязото!?
Картинката аз съм я правил на пейнт. Червеното наистина трябваше да е също с лек наклон, но това според мен не промени идеята. А мащаба, излиза така, защото нарязах стената (двете вълнообразни линии). Този коеф. бета се отразява на алфата. Т.е. се затруднява топлообмена при конвекцията (вертикалното разстояние от хоризонталната линия в стаята /22*/ до началото на финиша). Все пак в случея, при конвективния топлообмен, в който имаме въздух (носещ много малко топлинна енергия), се пренася много по-малко топлина, отколкото при директния топлообмен (когато имаме допир на твърди тела).

Като пример бих дал два "термотапета". Единия "чист", а другия с ал.фолио. Та този с фолиото би бил доста по-лош изолатор, ако се гледат коеф. бета и алфа, но поради отразяването на ИЧ-то (лъчистия топлообмен) се използва доста успешно.

Ето една идея за стена - от вътре на вън.
- EPS термотапет, или дишащ Термошилд (дишащ, за да ползваме влаго-акумулиращата способност на ГК);
- 25 мм гипскартон (2*12,5);
- 10 мм въздушна междина;
- алуминиево фолио, като пароизолация и отразител;
- стена+изолации (много възможни комбинации);

При тази стена хем ще имаме плюсовете на изолиращия финиш, хем ще имаме и IR отразяване.

Както казах и преди, а виждам, че и ти си на същото мнение - според мен боята с вакуумните гранули не си струва инвестицията. Бих ползвал единствено в някой ъгъл, където има проблеми с мухъла, за да повиша повърхностната температура с малко.
spec - специалист
Благодаря на всички ви за съветите.
Изчетох тоерията много внимателно, но сега ви моля за практически насоки.
velsi написа:
Премести скрина малко в страни, ако е възможно. Явно там въздуха не циркулира достатъчно, стената не е в досег с топлия въздух в стаята и се получават условия за конденз и мухъл.
8180 написа:
За новопитащия spec:
Поясни каква е тази 60 см. стена. При изброените условия не би трябвало да има конденз (особено в последния 1 месец). Намирисва ми на теч!!! - нищо че е балкон. Разгледай внимателно - там водосточни тръби, фуги и др. подобни източници.
Скринът може да има някакво влияние, но по-скоро вторично. Освен препоръката на Велси, може и да го повдигнеш от пода - например върху 4 стари книги или друго.
1.Скринът е на 4 крачета по около 10-12см високи, леко извити навън, т.е. като се добави и первазът (между пода и стената), то между скрина и станата се получават около 6-7 см разстояние - достатъчно ли е?
2.Двойната стена от 60см се получава, т.к. има долепена друга къща. Покривът е общ и между тях не може да попадне влага.
3.Пръсках със SAVO преди месец, а конденза е от преди.
4.Тръби на около няма никакви-нито водосточни, нито водопроводни, нито от парното.
prascho написа:
спец, дай снимка на външната стена откъм терасата. Да се види как е оформен цокъла, на колко см над нивото на пода, козирката на терасата и да споделиш дали има хидроизолация отдолу.
Прилагам снимка – в очератния ъгъл от вътрешната страна е конденза.
Цокъла е 10 см, козирката на горната тераса е 1.5 м, а отдолу е котелното помещение – няма изолация, но се затопля, както се досещате от котела (сняг зимата не се задържа – топи се).

Моля за вашите препоръки. Имам намерение да залепя изолация на тази стена. Какви материали да използвам? Моля за подробности, защото ще се боря сам – едва ли за тези 3-4 м2 ще се навие някой майстор.

Прикачен файл

Balkon.jpg
Balkon.jpg (137.94 KиБ) Видяна 6949 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имах случай с влага и мухъл на такава стена. Бавен ремонт, на година по стая.
Значи. 1. Стиропор + картон. Повиши се комфорта, появи се нов мухъл по новата стена. 2. Вата + картон. Повиши се комфорта, няма нов мухъл. 3. Ремонт на общия за двете сгради покрив. Изчезна мухълът.
Изводът е, че две сгради са си две сгради. Не са баш долепени. влиза си вода, тече, просмуква. Впрочем и онова бе на първи етаж, явно се събира.
spec - специалист
n_a написа:
...
Значи. 1. Стиропор + картон. Повиши се комфорта, появи се нов мухъл по новата стена. 2. Вата + картон. Повиши се комфорта, няма нов мухъл.
Това, доколкото разбирам са варианти за вътрешна изолация. Аз предпочитам външна - не ми се омазва всичко вътре, толкова скоро след последния ремонт - цялостен, на целия етаж, с бутане на стени и изграждане на нови.
n_a написа:
...
3. Ремонт на общия за двете сгради покрив. Изчезна мухълът.
Изводът е, че две сгради са си две сгради. Не са баш долепени. влиза си вода, тече, просмуква. Впрочем и онова бе на първи етаж, явно се събира.
В случая ремонт на покрива няма да помогне. Двете стени имат най-горе една обща плоча, следва празно подпокривно пространство и накрая покрива с керемиди.
Petyr - специалист
Извинявам се, грешка!
8180 - майстор
Petyr написа:
Картинката аз съм я правил на пейнт. Червеното наистина трябваше да е също с лек наклон, но това според мен не промени идеята.

Няма лошо:) . Рекох да не си я преписал от търговците, че ме дразнят с такива щуротии. Действително не бърка конкретните разсъждения.

Като пример бих дал два "термотапета". Единия "чист", а другия с ал.фолио. Та този с фолиото би бил доста по-лош изолатор, ако се гледат коеф. бета и алфа, но поради отразяването на ИЧ-то (лъчистия топлообмен) се използва доста успешно.

Звучи ми логично. Не съм по повърхностните ефекти, които сигурно са важни. Когато беседваме за ТИ и обикновено мислим за наличните материали, винаги ме гложди мисълта, че при совалките не може да се постига тази "убиствена" изолация само с дебелини. Явно играят и др. теории (които аз поне не ги знам), сигурно и материали - може и тип Термошилд, ама не ми се вярва - знам ли. Пък и никой не ме "разби" досега с подобни доводи.

Ето една идея за стена - от вътре на вън.
- EPS термотапет, или дишащ Термошилд (дишащ, за да ползваме влаго-акумулиращата способност на ГК);
- 25 мм гипскартон (2*12,5);
- 10 мм въздушна междина;
- алуминиево фолио, като пароизолация и отразител;

Предполагам, това е "черешката на тортата". Аз нещо се страхувам от такива "празнини" (освен отвън при вентилирана фасада) - 15/20мм вата би дала същото, но пъксъм срещал, че за да работи фолиото като "отразител", му трябва междина... !?
По-горе споменах, че съм фен на топлоакумулирането, но колко би бил ефекта от 25мм. гипскартон не мога да сметна. Мислил съм по въпроса, но по-скоро се ориентирам "масива" да е по вътрешните стени (дървена къща). При пасивните и нискоенергийните се опитват да пълнят даже с вода (стените или специални колони!?).

- стена+изолации (много възможни комбинации);
За останалите неща сме много близки - както спомена W123, вероятно някъде различия в "изказа":)

Spec,
След всичките теории, много ми се иска да съм ти полезен, но засега не ми е ясно. Този конденз тази година ли се появи, какво се е сменило?
И n_a, с по-големия си практически опит, не изключва вероятността от теч (просмукване) някъде отгоре или отстрани. Има и още един път за влагата - капилярен отдолу. Там какво е - мазе, котелно?
Гледай внимателно и казвай - да умуваме. Да не се окаже все пак, че си баш за раздела "Хидроизолации".
Това в дясно вероятно е другата къща?
Предполагам знаеш какво е "термомост" - този ъгъл там е доста типичен пример, а единчките не са много по-добри от бетона в това отношение.
Външната изолация (както я мислиш) в този случай трябва да помогне, но...
Как изглеждат нещата ВЪВ балкона отдясно? - стената там (вероятно от съседната къща) също ще е хубаво да се изолира - идеята е, че всички прилежащи стени и плочи до проблемния ъгъл поемат студа отвън с площа си и го "набиват" вътре на малка площ, която става доста по-студена и евентуално критична за конденз.
Поздрави,
spec - специалист
Опитах се да събера на едно място фактите и отговорите на въпросите, за да не са пръснати в различни постове. Извинявам се на модераторите за повторението.
- стаята е с една външна стена, от която 3/4 е вратопрозорец - от две години вече PVC;
- стените са около 25-30 см плътна единична тухла;
- няма изолация;
- няма възможност за теч, нито проникване на влага от вън - балкон;
- зимата се отоплява нонстоп - парно; не сушим пране тук;
- основен ремонт от преди 2 години - гипсова шпакловна и латекс;
- помещенията отгоре и отдолу също се отопляват.
- тръби на около няма никакви-нито водосточни, нито водопроводни, нито от парното.
В ъгъла има скрин, който е на 4 крачета по около 10-12см високи, леко извити навън, т.е. като се добави и первазът (между пода и стената), то между скрина и станата се получават около 6-7 см разстояние - достатъчно ли е?
Двойната стена от 60см се получава, т.к. има долепена друга къща – зид тухла 4-ка.
Покривът е общ и между тях не може да попадне влага. Двете стени имат най-горе една обща плоча, следва празно подпокривно пространство и накрая покрива.
Цокълът отвън на терасата е 10 см, козирката на горната тераса е 1.5 м, а отдолу е котелното помещение – няма изолация, но се затопля, както се досещате от котела (сняг зимата не се задържа – топи се, т.е. плочата е с положителна t).
Под спалнята е мазе с постоянна t (вече =17-18°С) - да, единствената промяна е тук. Всички тръби от съседното котелно преминават от тук за горния етаж и беше доста топло. Миналата есен ги изолирах с около 20 см вата и ги опаковах с гипскартон.

Конденз се появи тази зима в посочения с червена стрелка ъгъл.
Преди около месец и половина напръсках със САВО, измих с влажна гъба и петното изчезна, но сега шпакловката (грешка – само латекса) на третираното място се "подкожуши". Страх ме е, че пак ще се появи след като го "закърпя".
Мисля да изолирам отвън с 8 см стиропор – достатъчно ли е? С какъв материал да го залепя, на какво разстояние и с какво да го шпакловам след това? Пропускам ли нещо? Ще помогне ли?
Благодаря предварително.

Прикачен файл

razrez.jpg
razrez.jpg (40.6 KиБ) Видяна 6579 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ключовият момент - латексът се е подкожушил. Това става само при влага откъм стената. Размишлявай в тази посока. мен ако питаш, няма начин, въпреки обща плоча и общ покрив, между двете сгради да няма фуга. Отнякъде влиза вода (не влага, а вода) в тази фуга. Може да е теч от горни етажи, може да проникване отвън.
Някой тук ти препоръча да огледаш как е у съседите на същото място.
Теоретично не е изключено да се качва вода и отдолу.
Сега видях схемата - я провери как минават тръби по съседската стена!
spec - специалист
n_a написа:
Ключовият момент - латексът се е подкожушил. .......
.......Сега видях схемата - я провери как минават тръби по съседската стена!
Тази сутрин пак го погледнах - подкожушил се е САМО на мястото, където пръсках със SAVO и след като пръсках - преди не беше.
От другата страна е стълбище и не минават тръби. Още нещо - стъпалата са отливани, като за челен кофраж е ползвана моята стена - т.е. там хоризонталната фугата се прекъсва. Има видима вертикална пукнатина - 1-2мм в ъгъла зад вратата, водеща от терасата към стълбището.
Вода няма от къде да влезе, защото мокрите помещения са в другия край на етажа.

Тема "Може ли да сложим стиропор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: