Всичко за дърводелството
griffin - майстор
По спомен ореха съдържа високи нива на танини за това мисля че мърда така цвета. При мен си бях правил кит само от орехови стружки и като почна да мацам после по шпаклата има останали по-тъмни парченца от кита, явно влиза в някаква реакция с метала на шпаклата.
mavryt4o - майстор
това ще рече ли че няма значение дали стои на труп с кора година или го разбичвам веднага на талпи той ще си се оцвети ?
griffin - майстор
Доколкото знам оставен с кората има повече шанс да завъди гадинки. Оставен с кората ще си спестиш материал т. к ще почнеш да го кроиш когато ти трябва и загубата е по-малка. Аз поне бял орех не съм виждал, светло кафяв - който май го водеха европейски и един кафеникаво червеникав който май го водят американски.
mavryt4o - майстор
griffin написа:
Доколкото знам оставен с кората има повече шанс да завъди гадинки. Оставен с кората ще си спестиш материал т. к ще почнеш да го кроиш когато ти трябва и загубата е по-малка. Аз поне бял орех не съм виждал, светло кафяв - който май го водеха европейски и един кафеникаво червеникав който май го водят американски.
значи ще бича по с време и нямам телефон с хубава камера да го снимам вчера като го бутах да го видиш бял като сняг липата е циганче пред него :lol:
greco93 - напреднал
Здравейте. Първо да се извиня за глупавият въпрос. Така, един приятел е отсекъл липа. Обелил я е и се чуди сега ли да си я разбичи на дъски или трябва първо да я изчака да изсъхне. Някакви съвети ? Благодаря предварително.
mavryt4o - майстор
greco93 написа:
Здравейте. Първо да се извиня за глупавият въпрос. Така, един приятел е отсекъл липа. Обелил я е и се чуди сега ли да си я разбичи на дъски или трябва първо да я изчака да изсъхне. Някакви съвети ? Благодаря предварително.
:-D и аз неска гътнах една
greco93 - напреднал
И в крайна сметка някой знае ли как да се процедира , или ?
mavryt4o - майстор
greco93 написа:
един пише бичи веднага друг остави го на труп за година така че избери си вариант и действай мненията в сайта не са чиста монета може и да си намериш учебник и да прочетеш
angelfilev - специалист
mavryt4o написа:
greco93 написа:
един пише бичи веднага друг остави го на труп за година така че избери си вариант и действай мненията в сайта не са чиста монета може и да си намериш учебник и да прочетеш
Писах преди малко, но се изгуби защото ме разсейват едни товаришчи в говорилнята. :)

Всички табли на вратите в къщи съм направил от липа. Имаше талпи до 10см останали от дядо ми. Не съм сушил, но ми направи впечатление, че почти нямаше пукнатини както при дъб, бук и други.
greco93 - напреднал
Благодаря ви много за отговорите. Ще го мислим как ще се процедира.

Тема "Дървесина, сушене, запазване и избягване на пукнати." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: