Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
null - специалист
Вижте на какво попаднах
http://www.instructables.com/id/Homemade-Spot-Welder/
romanpm - майстор
Супер е ! :2thumbs: Имам два трафа от микровълнови и ще го пробвам ! Той е наистина доста мощен и ще издържа голям товар какъвто е точковото заваряване . :)
Ето още нещо по темата
ИзображениеИзображениеИзображение
Материалите са от "Най-доброто от вестник "направи сам", книга 2" 1989г.
romanpm - майстор
pencho
Аз съм съгласен с теб , но мисля че това си е полупрофесионално изпълнение което е за серийна работа докато дефектирали микровълнови вече има доста , а трансформаторите са здрави 99% и стават за нещо дребно ! Защото това не е токов трансформатор като електрожена който е смятан за късо съединение , не като микрото . :)
mgbagera - специалист
Освен от микровълнова от какво друго става ? Някъде бях видял да се споменава и траф от старите улични лампи от миналия век но не съм сигурен.
Преди малко разглеждах такъв траф но там намотките са навити една върху друга а не като микровълновата една до друга. При този от микровълновата можеш лесно да извадиш вторичната.
kuger - майстор
mgbagera написа:
Освен от микровълнова от какво друго става ? Някъде бях видял да се споменава и траф от старите улични лампи от миналия век но не съм сигурен.
Преди малко разглеждах такъв траф но там намотките са навити една върху друга а не като микровълновата една до друга. При този от микровълновата можеш лесно да извадиш вторичната.
Там е дросел, не траф. Има само една намотка и въздушна междина в средното рамо на Ш-образния магнитопровод.
gogo7777 - майстор
За спорта става и с този дросел. Проблема е, че няма място за дебелата вторична, която трябва да се навие. Трябва да се развият два реда от намотката и да се навие шина за вторична. Въпреки, че така стъкменият траф ще работи в кратковременен режим, магнитопровода ще се нагрее много бързо дори на празен ход /ЩЕ СЕ ЗАПАЛИ/ Не препоръчвам щото е опасно :!: :!: . По-добре търси траф без междина....всякакъв става стига да понася тока, който ще тече през него.
Другият варянт е да разглобиш дросела и да фрезоваш ламелите /малките/ така, че да премахнеш междината. След това ги редиш срещуположно както подобава за трансформатор. Тази гимнастика си заслужава до някъде, щото магнитопровода е от качествена силициева ламарина и намотката е със солидна лакова изолация. Стават хубави трафчета, правил съм няколко такива. :)
kuger - майстор
Намотката на дросела не е изчислена за директно захранване с 230V, ти го караш да сваля част от нея.
И друго, прозореца е малък, няма да събере нищо.
За спорта става с направа на нова макара и навиване на нова намотка за 230V, а ламелите да се съберат кръстосано, една срещу друга. Трудна работа, особено с изчисляването на първичната намотка.
gogo7777 - майстор
Намотката не е изчислена за никакъв траф, но има предостатъчно витки /не помня колко са/ за да работи на 230 волта. Размотавал съм дори и три реда от нея и съм си правил разни захранвания и едно зарядно дори. Няма проблеми, стига да махне въздушната междина. :wink:

Тема "Точково заваряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: