Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lov - майстор
Голем си майтапчия. :-D Знам че Тинки е на принципа че освен чук и отвертка няма да извади какъвто е стиснат и ще кара на принципа че винт забит с чука държи по здраво от колкото пирон завит с отвертка. :lol:

В интерес на истината много по лесно ми се видя да си правя едни кофражи с дългите рапидки кат правих едни нежни колонки. Не се налагаше да правя стяжки и после кофража здрав за следващата. Но това е друга тема.
Илчо Илиев - майстор
lov написа:
А пробвал ли си да завиеш 3 кила видии. :lol: Щото аз съм пробвал и не е никак лесно :x
Абе не съм ги теглил,но като сглобявам кошери,понякога на ден навивам и по 1-1500 види 3,5/55....
Грешката е моя, не съм разбрал,че става дума за ламперия/дюшеме,как съм го прочел,че съм го разбрал,че ще правиш някакви сандъци или подобно,извинявай!
Щом тряя да ковеш такива неща, що не пробваш с кламери 35мм,от опит , това нещо няма вадене или е много трудно и в повечето случаи се чупи дъската...
lov - майстор
Сега пък някой картонджия ша вземе да се поФали и жалва колко рапидки навива и не можем му затвори устата. :lol:
Та тя работата я свърших е остана малко и за догодина. Ставаше на въпрос за коване на дървена обшивка от кофражни дъски с дебелина 2,5-2,8см. Тъй че хората са го измислили че се прави по бързо и по лесно с пирони. Механизирането и облекчаването на работата с други инструменти ми е ясно но не подлежи на коментар.

И питането ми беше просто за алтернативата с използването на такива пирони какви предимства дават, Може ли да се ползват по къси без да се намали здравината на сглобката. Все такива неща от обща култура.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
1/3 -та в горния детайл, 2/3-ти в долния детайл. Това пише за коването с гвоздеи в дебелата стара книга. Гладкия гвоздей ти се измъква, накатаният и витият си стоят, това ти е далаверата
lov - майстор
Да така е с допълнение забити под ъгъл а не перпендикулярно.

Но за другите явно май никой от пишещите тука няма опит и познания да драсне два реда :)
Не ги долюбват майсторята и те тва е :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
lov написа:
Да така е с допълнение забити под ъгъл а не перпендикулярно.

Но за другите явно май никой от пишещите тука няма опит и познания да драсне два реда :)
Не ги долюбват майсторята и те тва е :lol:
"Под ъгъл" е правило, не допълнение :wink:
VLADO66 - майстор
Пироните за Ондулин са с валцована спирала и малко да влязат-примерно 2см. нямат вадене.Все пак зависи и от материала.
nikolson - майстор
Извинявайте, но за какво вадене/разковаване на гвоздеи става дума? 1/3х2/3 и връзката е здрава. И колкото повече стои, по-здрава става. Другото "правило", кове се меко дърво към по-здраво. Материалът бил омаслен. Ама и в дълбочина ли? При палетите имаме различни натоварвания, които ги няма при една ламперия.
miliad - майстор
Ковал съм с вити пирони и не съм имал проблеми. Може би ти се тресе конструкцията и затова кривиш много.
Пироните се коват под ъгъл, това е правило, ако са два един до друг-под различен ъгъл.
При много твърдо дърво се смазва върха на пирона.Грес , плюнка :-D, или ковеш през парче дебел найлон.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Знам че Тинки е на принципа че освен чук и отвертка няма да извади какъвто е стиснат и ще кара на принципа че винт забит с чука държи по здраво от колкото пирон завит с отвертка. :lol: .
Глупости на търкалета. Каквото ми трябва си имам, не че е твоя работа. Друго е, че повече вярвам на винтовете, отколкото на обикновените пирони.

Тема "Накатени и вити пирони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: