Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Да ООВто установих, че прецаква динамиката на звука. А и ООВто се налага да се вземе след трафа, където дефазирането прецаква обратната връзка като цяло. Усилвателя на мощност (PCL86) или (ЕL84) още не съм решил с кой ще работя, имам траф и за двете, ще бъдат с драйверно стъпало с 6н2п. Направих го на експериментална платка (6н2п) и на ниски нива добре се справя, но на по високи, преобладава шума (който мисля, че е от паразитни капацитети, защото на спазвах особени схемо-разположителни правила на експерименталната платка).

П.С. Напрежението го понижава със същата мощност, с която ще се отдели върху анодния товар (минус ефикасността на трафа). Значи ако заместиме трафа с аноден резистор със същата стойност като първичната, мощността върху него, ще бъде същата като мощността и върху високоговорителя. Трафа само съгласува импедансите, наясно съм.
sstefanov - майстор
"ООВ-то" не се налага да се вземе отникъде! Просто не трябва да има ООВ. Схемите с ООВ ги игнорирай. Дадох ти схема, пробвана и свиреща уникално добре.
А иначе, въобще не си наясно с нещата. Например, отговори на следния въпрос:
Колко пъти понижава напрежението трансформатор на импеданс 5000:4 ома.
thebugger - специалист
625 пъти? Не съм сигурен. Знам че напрежението върху първичната се увеличава много повече от колкото със резистивен товар, за да може трансформатора да го съгласува.

П.С. Не видях схема да си препоръчал... :/
sstefanov - майстор
thebugger написа:
625 пъти?
Не позна!

Схемата е в другата ти тема:
viewtopic.php?f=11&t=52419#p731936
thebugger - специалист
Супер, мерси за схемата. Обаче забелязвам че за предусилвателя трябва 6н3п а аз имам само 6н2п и 6н23п.
Последна промяна от thebugger на пон ное 16, 2015 3:56 pm, променено общо 2 пъти.
sstefanov - майстор
6н3п e около 3, до 5 лева.
При положение, че ще другите чаркове ще струват поне 200-300 лв, не виждам причината да не си купиш и лампите.
thebugger - специалист
Другото което е, забелязвам, че трафът е 2х800/120. Аз имам 2х1550/90, 2х1600/80 (50+30) и 2050/90. Колоните са 6ома. Ще може ли да стане някое заместване?
sstefanov - майстор
С различни трансформатори (дори и с еднакви навивки и проводник) свири различно.
Всичко може да се променя по схемата. Но тогава и тя ще се промени, т.е. няма да е същата.
thebugger - специалист
На мене идеята ми беше да не повредя нещо с различния траф, ама то май се получава даже и с по висок импеданс,този който имам, така че май няма да има проблем. Иначе всичко друго по схемата имам. Дроселът, съпротивленията, кондензаторите и т.н. Само точния траф и предусилвателната лампа ги нямам. Сега ще и погледна спецификациите на предусилвателната лампа да видя дали нямам някакъв еквивалент. Имам много във вкъщи. ECC85, ECC83, 6Н2П, 6Н23П, 6н1п, лампи бол :Д

П.С. За захранващо напрежение, мога 250V да му подам. Видях че там пише 400V, но видях че си препоръчал и по ниско. 250V как е?
lyubohar - майстор
6Н3П може да замениш с ECC85.
6Н2П- с ЕСС83.Гледай краката в справочника.
Ето ти един:
http://frank.pocnet.net/
250V като го изправиш с изправителна лампа ще го докараш към 270V.
С диоди малко повече.
400V за тези предусилвателни лампи е адски много.Вероятно в схемата напрежението е погасено.
Не ми се рови да търся схемата.

Тема "Лампов Усилвател Проект 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: