• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Pgv64 - специалист
radius написа:
Да ви питам защо миналата зима чорбата ми стана една такава лигава, пък зелето си беше вкусно и не беше меко. След прибавяне на сорбата, май се пооправиха нещата. Да не би да е имало някоя кофти зелка, която да е объркала чорбата.
Малко си го претаквал.Аз го претакам (бълбукам с компресора)всеки ден докато стане и тогава слагам калиевия сорбат (3:2) в полза на сорбата спрямо зелето.Сока винаги се избистря и е като вино розе на цвят. :-D
radius - майстор
Ми не съм го претакал малко, друга ще е причината.
Pgv64 написа:
тогава слагам калиевия сорбат (3:2) в полза на сорбата спрямо зелето.
Какво ще рече 3:2 - на 30 кг зеле 45 кг сорбат ли :lol:
kuger - майстор
miroki написа:
Колко литра ти беше бидона?
И аз мисля да слагам на моите около 20-25 кг. зеле 2 пакетчета по 9 гр.
Аз съм 50 литра бидон и 35 литра вода.
Но зелето ми е от градината и не съм теглил.
При мен засега е само жълта чорбата иначе зелето му е рано. То сега почва 3 та седмица.
Май 60 литра е бидона.
valentor - специалист
Много ми е интересно как го правите този фокус, при който знаете обема на вместимостта, и спрямо този обем започвате да пресмятате процент/съотношение на сол и вода. Това аз не го разбирам. Щото не зная от къде започвам и какво получавам, като резултат. Поради тази причина постъпвам по друг начин- предварително приготвям водносолнозахарен разтвор с ясни количества и съответно дялово/процентно съдържание/съотношение, и с този хомогенизиран разтвор заливам..... зелето. При мен за 10 литра разтвор имам 225 грама сол ,25 грама захар и 9750 грама вода. Резултатът е предвидим и ПОВТОРЯЕМ , в следващата година, и така години наред...
kuger - майстор
valentor написа:
Много ми е интересно как го правите този фокус, при който знаете обема на вместимостта, и спрямо този обем започвате да пресмятате процент/съотношение на сол и вода. Това аз не го разбирам. Щото не зная от къде започвам и какво получавам, като резултат. Поради тази причина постъпвам по друг начин- предварително приготвям водносолнозахарен разтвор с ясни количества и съответно дялово/процентно съдържание/съотношение, и с този хомогенизиран разтвор заливам..... зелето. При мен за 10 литра разтвор имам 225 грама сол ,25 грама захар и 9750 грама вода. Резултатът е предвидим и ПОВТОРЯЕМ , в следващата година, и така години наред...
Ами точно така си правя саламурата, като гледам да остане и за доливане. Повторяемостта е 100%. Захар не съм слагал, ако бях ти прочел поста, някъде по-горе беше, щях да пробвам. С риска жената да ме остави през зимата на село, при благините и забранените печки:-D
radius - майстор
valentor написа:
При мен за 10 литра разтвор имам 225 грама сол ,25 грама захар и 9750 грама вода
Значи разтвора ти е около 9,75 л.
Почвам да сипвам чиста вода и последните 10л осолявам, имайки предвид и предните туби с чиста вода. Как разбирам кои са последните 10 л ли - ами личи си. Ако трябва да добавя още вода по-малко от 10л вече си я осолявам като за нея.
Pgv64 - специалист
radius написа:
Ми не съм го претакал малко, друга ще е причината.
Pgv64 написа:
тогава слагам калиевия сорбат (3:2) в полза на сорбата спрямо зелето.
Какво ще рече 3:2 - на 30 кг зеле 45 кг сорбат ли :lol:
Ако си прочел упътването за дозиране на сорбат спрямо зеленчук което е на гърба на пакетчето , ще видиш точната дозировка - 3:2 -( 3гр :2кг ) ,сорбат:зеленчук! Друг е въпросът колко ще сложиш ти в бидончето! На 30 кг зеле аз слагам 4бр пакетчета по 9гр. и до сега зелето ми държи до април ,без разлика във вкуса и сорбата не се отразява на вкусовите качества на зелето.Важно е как се слага зелето и какъв вид е. Аз слагам тънколистно зеле .Изкопавам пънчето и слагам вътре солта. След 2-3 дни се сляга зелето и се сипва водата с хряна и другите там брамбазлъци ,каквито слагате.Слагам малко ,по-малко от 2 кг м.сол. И след два дни почва претакане ,докато стане готово. Тогава слагам дозата сорбат. И имам зеле за цяла зима до пролетта.Вече над 20 години имам хубаво леко хрупкаво зеле за зимна салата и за разкошни сърми!От мен толкова , другото е от вас :-D :partyman:
miroki - майстор
Аз също слагам сол в мерена вода. В моя случай 400 грама сол на 10 литра вода и сипах така 35 литра в 50 литра бидон.
Баща ми си знае бидона и направо сипва солта с първата кофа и допълва с вода.
След като се хареса за догодина може и да не меря. А направо и аз солта.
Но баща ми го прави около 25 грама на литър. А аз да не замръзва много 40.
Но просто не премерих килограмите на зелето, но предположих , че е 20-25 кг. По обема бидон. Повече трудно се събира.
radius - майстор
Pgv64 написа:
Ако си прочел упътването за дозиране на сорбат спрямо зеленчук което е на гърба на пакетчето , ще видиш точната дозировка - 3:2 -( 3гр :2кг ) ,сорбат:зеленчук!
Явно това е някаква специализирана домакинска пропорция. Що да напишат 0,15% от зеленчука и хората да се чудят кво е това, като може да напишат 3:2 (макар да не е 3 към 2, а 3 към 2000). И не че ще го сметнат по-лесно с 3:2, отколкото с процентитр, но звучи така.
stiv1961 - майстор
Pgv64 написа:
Ако си прочел упътването за дозиране на сорбат спрямо зеленчук което е на гърба на пакетчето , ще видиш точната дозировка - 3:2 -( 3гр :2кг ) ,сорбат:зеленчук! Друг е въпросът колко ще сложиш ти в бидончето!
Хм, на моите пакетчета друго пише :? :
,,След като киселото зеле е готово, поставете 1 гр. калиев сорбат на 1 кг. зеле."
http://mpp.bg/index.php?page_id=3111&show=60103
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: