n_a написа:Предполагам това е някаква неразбрана от мен ирония.infomar написа:........................С отворите наготе и с дебелина на зида от дългата страна на тухлата
Последно - как се гради с тези тухли - с отворите на горе или в страни

n_a написа:Предполагам това е някаква неразбрана от мен ирония.infomar написа:........................С отворите наготе и с дебелина на зида от дългата страна на тухлата
Последно - как се гради с тези тухли - с отворите на горе или в страни
fox_vt написа:Представям си някой зида с отворите нагоре и сипва ли сипва варТова, че се хилиш с широко отворена уста, не те прави правВиж при единичките с отвори да ама тука
n_a написа:Да се извиня на всички!!!!!fox_vt написа:Представям си някой зида с отворите нагоре и сипва ли сипва варТова, че се хилиш с широко отворена уста, не те прави правВиж при единичките с отвори да ама тука
Andisi написа:Аз носеща стена от тухли "четворки" не бих строил. Имам следната ситуация при мен, къща зидана от плътни тухли единички със стоманобетонни плочи на всеки етаж. Не е мръднала от земетресението в Перник от преди 3 години.Стените ще носят общ товар от 1.5-2 тона максимум..... 140кг/м2 И ще са три през 1.5 метра. Основа бетон. Няма да има бетонна плоча.
В същото време, на двора има една лятна кухня строена 84 година, поне 15 години след къщата, без колони, само тухли "четворки" отгоре към 20см стоманобетонна плоча. Може да дойдеш да видиш каква хубава пукнатина е обиколила всички стени. Има вертикални пукнатини има и хоризонтални. Сега се чудя как да бутам плочата отгоре че да не падне на някой на главата.
Още един пример, има друга барака строена още преди къщата сигурно(ок. 1960 година) плътна тухла единичка, мазилката се е отлепила, но не е мръднала бараката.
Като цяло бързо се строи с "четворките", но ги ползвай само ако ще правиш колони, които да носят теглото на плочата. Ако не ти се занимава с желязо и кофражи за колони, задължително плътни "единички" с дебелина на стената 25см(цяла тухла).
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: