Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Здравейте на всички! От доста години отоплявам две стаи с комбинирана на ток и дърва българска печка, която е преправена с водна риза. Горя само дърва. Сложени са 3 броя чугунени радиатори - два с 19 глидера и един с 20. Височината им е 400 мм. От миналата година ползвам и бойлер Елдом 80 л с горна серпентина. Преди да свържа бойлера, печката смогваше да стопли трите радиатора до 65-70 градуса. Сега в стаята, където е печката, съм затворил крана на радиатора, за да се стопли другата стая и да има топла вода. Дограмата е дървена стара, затваря що годе, в другата стая е дори единична, изолация няма никъде... За около 2,5 часа при 0 градуса навън, в стаята с печката става 21-22, а в другата 20. Стаите са ми общо 103 куб.м. като са с почти еднакви размери. Таваните са ниски - 2,30-,2,35. При -20 градуса навън след 3 часа горене, при печката е 18, в другата стая 15-16. След пет часа пак си е толкова. Това е положението.
Нямам представа колко киловата би могла да е печката ми, нито радиаторите. Предполагам че е около 6 квт на водната и към 3,5 на излъчване, но може да е и 4 на 4. Нямам представа и затова описвам такива подробности. Със сигурност бойлерът отнема по-малко "киловати" в сравнение с един радиатор 400/1200 от чугун. Колко по-малко... да го кажа 80% от радиатора. Установил съм го опитно в много повторения и знам кое колко се загрява. В момента третия радиатор го ползвам като буфер ако загрее водата и почне да бълбука в ризата, или когато водата в бойлера се е затоплила. Сега на въпроса.

Дали другата стая ще се топли до подобна, но разбира се по-ниска Т от сега, ако сложа един радиатор 600/1400 - 3437 вата? Питам, защото искам да продължа инсталацията с три панелни радиатори в къщата, която е слепена до другите две постройки. Ще купя три на брой: 600/800, 600/1400 и 500/1600 тип 22. Това е общо 8,5Kw.
Но на първо време ще свържа само радиатори 600/1400 в другата стая и 500/1600 в спалнята. И по-точно: 600/1400 + 500/1600 и бойлера или 6600 вата + бойлера. Глупост ли е да махна чугунените и да направя това с двата панелни от гл. т. че ще стане много студено в другата стая? Или пак да си я направя, но да не я връзвам за сегашната? Не зная дали ще "нахраня" панелните при положение че загрявам чугунените редовно до 65-70 градуса.

По-натам ще се модернизирам по някакъв начин и ще подкарам и другите, но още не съм решил как. Варианти:
- камина на пелети в стаята ми с водна риза без радиатор в стаята
- котел в мазето около 18 kw + горелка някъде в бъдещето
- котел и запазване на старата печка да мога да си избирам вариант за отопление. Къщата ми е с пвц 5-камерно, изолация тук-там в хола и климатик, което е друга тема...
Зимата изкарваме с 5 кубика дърва с горене около 5 часа в работните дни и както дойде в събота и неделя, но тогава се топлим поне двойно по-дълго сравнено с работен ден. 300-330 лева за зимата ми е много добре за джоба. Предстои да видим докъде ще стигне цената на дървата и по-лесно ще се избере вариант.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не знам колко гълтат чугунените в сравнение с ламаринените, но с ламаринени ще си спестиш времето за затопляне. Не са така инертни и веднага отдават.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва ти само автоматика да спира серпентината като загрее бойлера, нищо друго. Дотогава пробвай ръчно, за да се убедиш
andy_forresite - майстор
Бихте ли били така любезни да ми да ми предложите конкретна автоматика за водосъдържателя? Мисля, че ще ми е полезна такава, която отваря при 60 градуса и затваря на 50. Или ако има модели с настройка, още по-добре. Бойлерът е готов след 2 часа и 15 минути до 2 часа и 30 мин най-много. Това ако може да ориентира някой приблизително да отгатнем с какво разполагам...
Радиаторът с 3,4 киловата, стига да бъде загрят до 70-75 градуса, според мен ще успее да затопли помещение 5,3 метра дълго на 3,7 широко и таван 2,5 м (50 куб.м.). Две вътрешни стени, южно изложение. Спалнята ми е 4 на 4 метра и 2,90 таван. Нея с 3166-ватов панелен и също южно.

Когато огънят загасне, в другата стая (с двата радиатора 400/1200 чугунени) поне един час е по-топло отколкото при мен. Като забравя да слагам дърва, в стаята почва да се чувства лек хлад и това ме подсеща, а в другата стая температурата е постоянна горе-долу. Измервам с инфрачервен термометър. Без никакъв проблем, само да поддържам горенето, поддържа 60 градуса в горната част на радиаторите и 45 отдолу. Ако засиля и особено ако отворя леко една от вратичките да смуче въздух, не след дълго почва да се чува бълбукане от ризата.
Разпитвах колеги в работата и всеки преминал от чугунени, но 600 мм високи, български по техните думи пък моите били руски, казва че е много доволен от ламаринените панелни. Дори един ми разви теория, че моите гълтат 2,5 квт, а топлят за най-много 1600 всеки и един вид хабя дървата.
Andri01 - майстор
Най-елементарното: термостат/ или 2 бр. за отваряне и затваряне/ и 1 бр. магнет вентил/ ако няма помпа към бойлера.
шоп - майстор
Като смениш радиаторите няма да се стоплиш. Вярно чугуна, по-бавно се загрява, но и по-бавно изстива. Отдаваната топлина си е същата. На познатият ти с теорията, че консумират, че поемат 2,5, а отдават 1.6 квт направо му се изсмей.

Решението според мен е или да си подберете подходяща камина или котел според топлозабубите или да инвестирате в дограма и топлоизолация.
Успехи.
andy_forresite - майстор
Има помпа Grunfus от тъмно червените с трите степени. 11-та година слуша като я пускам в началото на отоплителния сезон и я спирам края на март. Държа я на втора степен. Почивка няма. Е, някой път цъкам копчето на резервираното захранване Интиел, ама 2-3 пъти забравих да я включа и предпочетох да не се спира.
Догодина ще сменяме двата останали дървени прозорци и една интериорна врата. Засега оставам с тези радиатори щом работят и ми вършат работа, пък към къщата ще се сложат новите с тръбите и ще остане само да се свържат към инсталацията. Ще реша камина или котел ще се купува, за да може да захранва всички радиатори и така.
Благодаря за мненията и идеята за автоматиката към водосъдържателя!
andy_forresite - майстор
Ако някой се интересува, намерих еквивалентните радиатори на чугунен 400/1200 с дълбочина 200. Това е панелен корадо радик класик 500/1200 тип 22 с мощност 2222 W. Ако е на Кинград, тогава трябва да се смени с 500/1400 пак тип 22.
Принципно добре съм се ориентирал двата чугунени да сменя с един панелен тип 33 с размери 500/1400, включително подмяна на единичния подухващ дървен прозорец с PVC с двоен стъклопакет - по-ниска топлинна мощност (4444 W стари вата срещу 3708 W от новите), но и по-малко топлозагуби :)

Тема "Печка с незнайни kw + чугунени радиатори - да сложа ли два панелни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: