• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 47
Всичко за дърводелството
griffin - майстор
Hplane написа:
На няколко места се споменава да се натърка основата със пчелен восък.Как точно става?Аз взех едно парче восък и тръкнах няколко пъти основата но вместо да върви по-лесно сега върви май по-трудно :?

btw-От цялата работа най мразя да изравнявам основата, а всичките рендета дето имам все ми се падат със много неравни основи :-D
при мен няма значение как тръквам, гледам да нанеса няколко линийки на основата на рендето, ползвам го по същия начин и върху плотовете на абрихта. Самото дърво не го тръквам с восък.
cvetomir_77 - специалист
Аз пък не точа, обаче един приятел (20 години се занимава с дърводелство) ме начучи да търкам плотовете на щрайха, абрихта, както и каналите на циркуляра и фрезата с най-евтиния сапун или парафин. Определено се плъзга по-добре.

П.П. Тоя новия форум не иска да ми вгражда емотиконите мамка му.
npelov - специалист
Hplane написа:
На няколко места се споменава да се натърка основата със пчелен восък.Как точно става?Аз взех едно парче восък и тръкнах няколко пъти основата но вместо да върви по-лесно сега върви май по-трудно :?
Аз пробвах със свещ - така видях в тубата. Работи добре. Не знам до колко влияе на дървото. Примерно ако остане свещ върху дървото може да не хванат някой лакове. Макар че след второто тръкване свещ почти не остава, но все още се движи гладко.
Bradley написа:
най-накрая намерих време да обработя клиповече със заточването на нож за ренде, които бях заснел преди има няма два месеца
- предполагам до довечера или утре сутрин ще ги кача
Така беше и моето, но отчупването беше в края и малко по-голямо. Обаче както казва Hplane подравняването на основата е най-тегавата работа. Отчупвнето изчезна за половин час, а основата я търках 3 часа, а не беше много зле. Блок плейна е по-зле. Него го търках поне два часа и все още има неравности близо до ножа от предната страна.

Bradley, не виждам да си скосил краищата. Нарочно ли е (bevel-up plane) или снимката е преди скосяването:
Прикачен файл:
D70_7028a.jpg
Bradley - специалист
Този нож влиза в едно евтино блок ренденце - него го ползвам вместо (докато си намеря читав) spokeshave като си оформям дръжки за инструменти (брадвички, чукове, на томахавката за хвърляне/забиване, че често ги чупя - такива неща) и дефакто ножът работи само в средата - затова и не съм се занимавал...

---------

като се заговорихме за рендета и ми хрумна следващият път като ходя до ташев галвинг да си взема едно от дървените - гледам са по 20-на лева - интересно ми е каква ли е разликата с металните - сигурно са доса по-леки + пада едно ми ти настройване на ножа :? :lol: :lol:

--------

голяма краста са тея рендета - нито съм дърводелец, нито ме бива в направи си сам проектите особено, обаче ги намирам за много интересни и функционални инструменти - живи и здрави до два месеца почвам с ремонта на новия апартамент и съм си намислил да си правя леглото и плота за масата сам и ще падне едно яко рендосване - или както му се вика - намирам си поводи да си купувам играчки и да ги използвам :finga: :finga: :finga:
cvetomir_77 - специалист
Bradley написа:
Ето го и клипчето

https://www.youtube.com/watch?v=Y5i8RBl ... StefanWolf

Прикачен файл

Screenshot.png
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=Y5i8RBl ... StefanWolf

тая грешка забелязвам да става само в този форум / да не говорим че част от таговете изобщо не работят - Youtube за пример давам - няма как да се вижда директно клипчето във форума или поне на мен не ми се получава

cvetomir_77 - специалист
Сега вече работи. :).

След ъпдейтите на форума много неща не са като "хората" според мен.
Hplane - специалист
Брадльо не мога да преценя дали виждам правилно, ако не е така извинявай.Нарочно ли заобляш режещия ръб?
Bradley - специалист
да - конвексирам го - не дава най-добрата острота, тъй като увеличавам ъгъла, но дава малко повече стабилност на режещия ръб - тъй като не ги изполвам моите за фина работа - не гоня и максимум острота и перфектен 25 градусов ъгъл

Изображение

от горната схема ако приемем че

1 е идеалния режещ ръб на 25 градуса
2 е точено на шмиргел /ел или ръчен/ или машина с водно охлаждане тип тормек
3 е заточвано на ръка с конвексиране

Изображение

4 е като 2 за грубо оформяне на скоса и после на камък или шкурки на равна твърда повърхност е дозаточен

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
5 е номера с линийката, за да не се подравнява изцяло гърба или поне първите 2/3 сантиметра и може да се комбинира с всички останали

Изображение
http://www.theunpluggedwoodshop.com/wp- ... -Trick.jpg
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

6 е с вторичен скос или по руско му - микроподвод за по-устойчив режещ ръб

Изображение
Изображение

за някой който ползва всеки ден рендета си мисля че 4 + 5 ще дава най-голяма продуктивност - точи си човекът на тормека или на шмиргела и после ссамо минута две работи по скоса на камък и обира косъма с номера с линийката
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 47

Тема "Заточване на рендета ,,Гладик,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: