• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте на всички,

с наближаването на Коледните празници се замислям все повече дали да не украся тази години жива елха. Предимствата ми се струват достатъчно много:
  • - живата елха може да бъде засадена отново
  • - живата елха внася много повече настроение и уют от изкуствените
  • - отрязаните дръвчета няма начин да бъдат спасени, а така изсичаме всяка година стотици хиляди фиданки!!!
Изках да ви попитам дали знаете от къде човек може да закупи живи коледни дръвчета (в района на София), както и на каква цена. Ако има хора, които предни години вече са отгледали така дръвчета и знаят какво трябва да се направи, за да оцелее елхата (поливане, торене и тн) ще съм им благодарен за съветите и помощта :-D
Прикачен файл:
елхи.jpg
шоп - майстор
Специално София след 2 седмици ще бъде затрупана от живи и отсечени елхи. На всеки пазар и разсадник ги има.
Не сте ли ги виждали миналите години?!?
PIP - майстор
Вуйчо ми има разсадник за елхи, така че ако искаш звънни ми на 0876945438.
Stefan_62 - майстор
..sHIZz.. написа:
Из/С/ках да ви попитам дали знаете от къде човек може да закупи живи коледни дръвчета (в района на София), както и на каква цена.
От гората, как от къде и е безплатно :lol:
Hoвoceлckи - майстор
Ти пробвал ли си? Аз съм пробвал и не оцеля. Корена й е много на дълбоко. Рових като прасе да спася някакъв максимум и си мислех, че няма да има проблем, но уви. Нарочно бях взел пръст от мястото. Евентуално съвсем малка или отгледана в кофата от съвсем малка - да. PIP, сподели инфо от извора колко малки могат да бъдат откопавани и колко най-големи могат да се засаждат в кофа :prayer:
nv952 - майстор
Извинявам се за спама но не мога да се сдържа :-D
Изображение
Hoвoceлckи написа:
Ти пробвал ли си?
Не съм досега :)

Затова и питах за съвети относно гледането и засаждането им. Предполагам ще има трудности, след като месец- два дръвчето ще живее в стая на висока температура, може би засаждането трябва да е чак април месец. Някой знае ли точно как се процедира?
PIP написа:
Вуйчо ми има разсадник за елхи, така че ако искаш звънни ми на 0876945438.
Мерси много!!! Определено ще се обадя. В момента ръководя основаната от мен дигитална агенция "АГМА Студио" ( http://www.agmastudio.com ) и обмислям като подарък за празниците към всички досегашни партньори и клиенти да им изпратя едно живо Коледно дръвче. Такива жестове обикновено имат голям успех и се ценят високо.

Надявам се, че в разсадника ще има достатъчно бройки (може би около 20 в подходяща саксия и размер). Иначе ще продължавам търсенето :-D
hidrazin - майстор
Засаждането напролет - март/април. Ето и малко съвети.
http://ecodesign.bg/2010/12/koledno-darvo/
Не съм пробвал лично но съветите изглеждат логични.
Лично аз си имам в къщи нещо като декоративна жива елха от над 20 години.
Гледам си я в саксия и нея си украсявам. Само дето сега се загледах че нещо не върви вече много добре. :?
Долните клони почти ги няма и не расте повече. Май ще трябва да я местя в друга саксия с нова почва?
:partyman:
keymaker - специалист
Вадил съм елхичка около 80 см. не от гората ,а от място на което искаха да строят нещо си. Извадих я с 3 лопати ,като очертах кръг със забиване на лопатата около 40см. в диаметър после с още 2 лопати ,значи станаха 3 .забити по окръжноста напънахме със жената и успяхме да я извадим без да се разпадне кореновата бала,е разбирасе повредихме корените отиващи на дълбоко. Поставихме я в подходяща кофа и я поливахме докато е в къщи ,като не пропусках да опръсквам игличките с пулверизатор. Сега ще посрещаме за 4-та нова година с нея. И вече сме готови с площта за озеленяване ,та напролет или ако е добро времето още около Трифон-зарезан ще я посадим. Иглолистните се хранят през листата когато е слаб корена!
Krass - майстор
Не гледахте ли по ТВ колко елхи беше натръшкал вятърът в софийско. Тъпо е да посадиш в двора си дърво, което след време ще ти събори къщата.
  • 1
  • 2

Тема "Коледни елхи - от къде мога да намеря жива елха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: