Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
МДФ, ПДЧ, дърво. С прави режещи ръбове не стават за пластмаси, не могат да изхвърлят добре стружките. За метали - пробвал съм само челно с много малко подаване (за "челосване" на повърхност) върху лят алуминий, който е крехък и става относително добре.
С прав също така наскоро изрязвах фини неща от месингова ламарина 0.5 мм - фрезер 1.5 мм диаметър, подаване 0.05, върху работния участък локвичка от борьол, в която постоянно е потопен фрезера.
digitalpr - специалист
Ако режеш със странично подаване, с какъв софтуер си генерираш G-кода?
MrMurdjo - майстор
Любимата ми програма е CamBam. С малки изключения почти всичко правя с нейна помощ.
digitalpr - специалист
Благодаря, ще я пробвам вероятно.

Имам друго питане. Става дума за челостването на плота, който е от МДФ.
Пуснах машината да челоса плота, след което с индикаторен часовник рахдохих шпиндела, за да видя колко е криво. Отклоненията по ширина са разбираеми и тях нама да ги коментираме. Не разбирам обаче, защо има отклонения по дължина на плота (това е и посоката на челосване). В последните 20см от плота се появява разлика от 5 стотни.
На снимката може да видите - червената линия е пътя на челосване, зелената е пътя на индикаторния часовник.

Другото, което забелязах беше при пускане на програмата за дупките по плота. Стартирах я, направи 2 дупки и я спраях, за да видя добре ли са. След това стартирах програмата отначало, без да пипам координатите на 0-та и при влизане във вече изрязаните дупки, се чува рязане. Твърде малко е да го видя, но самия факт че се чува, означава че няма точна повтаряемост. Защо?

Поздрави!

Прикачен файл

IMG_20151122_181227.jpg
angelfilev - специалист
digitalpr написа:
Благодаря, ще я пробвам вероятно.

Имам друго питане. Става дума за челостването на плота, който е от МДФ.
Пуснах машината да челоса плота, след което с индикаторен часовник рахдохих шпиндела, за да видя колко е криво. Отклоненията по ширина са разбираеми и тях нама да ги коментираме. Не разбирам обаче, защо има отклонения по дължина на плота (това е и посоката на челосване). В последните 20см от плота се появява разлика от 5 стотни.
На снимката може да видите - червената линия е пътя на челосване, зелената е пътя на индикаторния часовник.

Другото, което забелязах беше при пускане на програмата за дупките по плота. Стартирах я, направи 2 дупки и я спраях, за да видя добре ли са. След това стартирах програмата отначало, без да пипам координатите на 0-та и при влизане във вече изрязаните дупки, се чува рязане. Твърде малко е да го видя, но самия факт че се чува, означава че няма точна повтаряемост. Защо?

Поздрави!
Отклоненията зависят от това къде и как е свързан плота. Причините са или деформации от сили на рязане, или освобождаване на напрежения във заготовката. За друго не се сещам.
Повтори операцията при минимално Z или 0 ако плотът е изпъкнал. Би трябвало отклоненията да намалеят.
Това, че чуваш рязане още не значи, че няма повторяемост. За да си сигурен постави индикатора в крайна точка на някоя ос. Напиши си програмка примерно 10 пъти да се разходи до другата крайна точка и обратно.
digitalpr - специалист
Загоовката е затегната за долния плот с 20 болта в метални муфи. Челосването е с дълбочина 0.5мм. Мисля, че силите на рязане са пренебрежимо малки.
Изключвам възможността за пропускане на стъпки по Z, поради някаква причина, защото Z се "потапя" в началото на програмата и се вади чак в края.

Ще направя теста с часовника отново, макар че веднъж съм го правил и след няколкократно разхождане се връщаше в същата пизиция до стотна (толкова може часовника).
MrMurdjo - майстор
Прекалено много искаш от един плот от МДФ, по моето скромно мнение. Той до другия ден, като погълне малко влага, ще даде други показания.
digitalpr - специалист
По-скоро ме интересува сега защо има отклонения, за по-късно съм съгласен :)
dobrev - специалист
angelfilev написа:
Причините са или деформации от сили на рязане, или освобождаване на напрежения във заготовката. За друго не се сещам.
При първото влизане на инструмента върху конструкцията действат силите на съпротивление на материала и вероятно конструкцията поддава. При следващото влизане това съпротивление го няма! При металорежещите машини коравината на кострукцията се постига с минимум луфтове и с голям габарит и тежест на тялото на машината.
digitalpr - специалист
Тествах с часовника позиционирането на шпиндела. Точно е до стотна уж. но ми направи впечатление че натискайки с пръст конструкцията мога лесно да я огъна с да кажем 5 стотни. Можеби наистина не е достатъчно корава (не съм сигурен и колко трябва да е, за рутер).
Повторих една и съща програма 5 пъти в гетинакс. Всеки път го чувам да реже. По мъничко, но реже и виждам материала, който изкарва.

Изобщо, бихте ли споделили каква повтаряемост мога да очаквам от подобен рутер.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: