Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hygro - майстор
vreden написа:
Да ама това не е хидрофорна помпа,а стъпална дълбочинна помпа която се съмнявам да е предвидена да тръгва и спира по 50 пъти на час.Така разсъждавам аз,но може и да не съм прав.
Прав си. Помпата трябва изрично да е предвидена за такъв режим, а повечето не са. Разгледай тук:

http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/cu ... GFBulgaria

http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Ca ... and&mode=1#

http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Li ... nguage=BGR

Иди в търсачката за подробна документация. Много от документите ги има само на английски.

Грунфос не са евтини, но пък с една еднократна инвестиция ще забравиш откъде ти идва водата...
pipbel - майстор
Hygro

Тъй като си дал линковете - да питам аз. Аз съм профан в тая област, но доколкото схванах най- подходящи за мене, а и за vreden ми се виждат моделите Грундфос SQ и SQE .
Така ли е ?
Мойто водно огледало е на 10.5 м дълбочина, така че с vreden сме на еднакво положение. Само че аз съм си направил вече иззидана с бетонни блок4ета шахта долепена до кладенеца на дълбочина 1.8 м. Размерите и са 1.7 на 1.6.

2 въпрос - колкото и да са добри тези грундфос, не е ли за предпо4итане варианта на Lazar Ganev ? Toест комбинация от потопяема помпа - буферен съд (1 тон)- хидрофор - тръбна мрежа.
Не става дума кое е по-евтино, кое е по-добро като вариант и надеждност ?

И последен въпрос - този буферен резервоар от какъв материал е за предпочитане да бъде ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Продават се пластмасови резервоари с най-различни форми и големини на много приемливи цени. Ако кладенеца ти е широк, а не сондажен можеш да минеш много тънко без буферен съд и с евтина италианска центробежна помпа, предназначена точно за тази цел. Ето една такава помпа:
http://www.ranchobg.com/?81&02&9652
Трябва да и оставиш смукателна тръба 3-6м 32мм(1") отдолу с филтър и клапан 1", на изхода е добре да редуцираш на ф25(3/4"). Балона можеш да монтираш на едно шаси с помпата, може да е в отделна шахта, а може да е в къщи, мазето или на всяко удобно място.
pipbel - майстор
Серия JSW
Дълбочина на засмукване до 9 m
Lazare, тази помпа дето си я дал е до 9 м.
Точно толкова ми е от дъното на шахтата до водната повърхност. Много гранично ми се струва. Слабичка ще е. Ще се зори...
Пък и италианско... :?
То верно че кладенеца ми е нормален, с 80 см диаметър, ама не ми се ще да се чудя как да я слагам в него, при положение че си имам изградена готова шахта за обслужване.
Ти не четеш какво пиша!
Трябва да и оставиш смукателна тръба 3-6м 32мм(1") отдолу с филтър и клапан 1"
Като оставиш смукателна тръба по твой избор между 3 и 6 метра, за да е граничното 9м., после помпата я пускаш да виси така, че смукателят да е на 20-30 см. от дъното. Може да я закрепиш за стената, за стълбата или просто да си виси на въже. Колкото смукателното разтояние е по-малко, ще работи по-добре, но ако нивото на кладенеца варира много през сезоните, има вероятност да я удавиш, така че ти си знаеш кладенеца, ти си избери дължина на смук. тръба. Не се притеснявай, че помпата ще стои в кладенеца на влажно - тя е предвидена за това. Е, по-добре е в шахтата, ама дълбочината при тебе не позволява. Там ще сложиш балона с пресостата. Макар, че не ми е основна дейност, съм монтирал много такива хидрофори - и в кладенци, и в шахти до тях, както и с буферни съдове в гаража, които се пълнят от втора помпа. Дори сега ми предстои на новата къща да правя същото изпълнение (с буферен съд), тъй като дебита на тръбопровода е недостатъчен. В проекта е предвидена точно такава помпа.
hygro - майстор
При Грундфос можеш да получиш цялата система, заедно с управляващия блок. Най-добре иди и си поприказвай с консултант, да ти сглоби пълен комплект за твоите нужди.

Допълнителен буферен резервоар се поставя, когато дебита на подпочвеният източник не може да удовлетвори изискванията за дебит на консуматорите. Монтирали сме буферен резервоар само веднъж на един слаб кладенец, при който помпата оставаше на сухо след 10 минути работа. Във всички останали случаи бих се спестил буферния резервоар и бих използвал модерно решение с управляема помпа и пневматичен ресивър.
emil_v r - майстор
Хигро е "мерцедесът" на форума .
Има ли и други да мислят така :sad: ?
vreden - специалист
А така,друго си е специалиста да си каже думата :)Hygro я дай малко повече инфо за модерното си решение.Аз си го представям с честотно управление на оборотите на помпата.Само ,че днеска питах в една фирма и ми обявиха цена от 1500 лв. за регулатора :shock: и аз им пожелах прятен ден.:)Та сега мисля да дам задание на един приятел електрончик да сглоби нещо такова.Иначе и аз проучвах и ми казаха ,че не може да имам помпа с голям дебит и да я пускам да работи само като хидрофорна,виж ако сложа резервоар и друга хидрофорна помпа да.Даже вече съм си намерил и резервоар 1т. от тези правоъгълните на пале дето са ,от някакво олио беше.Сега се чуда как да се подвключа долу има една голяма канелка с резба .Ама не знам дали е стандартна таз резба бая едра ми се види.Маи нещо друго ще се търси за включване.
Тази резба не е стандартна и затова тези бидони са толкова евтини - могат да се намерят за 100-200 лв, но после трябва някой стругар или фрезист да доработва включването. За 500-600 лв може да се вземе съд с пресовани метални втулки (няколко) с резба 1". За тесен сондажен кладенец наистина разходите за хубава потопяема помпа, съд и отделен хидрофор са съизмерими с тези за помпа с честотно управление. Важното е да се преценят плюсовете и минусите. Преди две седмици ме потърси за помощ познат, на който специалист от ТУ - Варна му е направил хидрофор с такава помпа с честотно управление. Кладенеца е широк 80 см и дълбок 16м и според мен е излишно такова изпълнение, но нали някой трябва да плаща за нашето обучение? Може би поради някакво разместване на пластовете е дошла вода с много пясък и докато се хората се усетят какво става - сега две потапящи помпи скъпа и евтина лежат под 4м слой пясък :shock: . Ако беше с обикновена помпа, висяща на 5м от дъното, сега нямаше да е засипана. Дадох му технология и оборудване и сега човека прави нов, по-широк кладенец на същото място, защото не може да прежали помпата.
crez - майстор
vreden написа:
Дай координати на тези с руските помпи.Това за пресостата ми е ясно,даже доколкото разбирам вече по сериозните компании регулират по честота помпите си т.е по обороти,чрез вариатор.Само не мога да разбера следното-например помпата ти дава дебит 1л/сек. ,а ти си отворил крана на чешмата и ще я ползваш дълго време с по малък дебит от нагнетявания ,налягането в съда пада,пресостата влкючва помпата какво се случва нататък.Помпата тръгва с голям дебит нагнетява в съда и изключва почти веднага след като е включила.И така на около 1 мин.примерно.Да ама това не е хидрофорна помпа,а стъпална дълбочинна помпа която се съмнявам да е предвидена да тръгва и спира по 50 пъти на час.Така разсъждавам аз,но може и да не съм прав.
Купих помпата от един магазин за железария на пазара Кирков, ъгъла "Симеон" и "Г.Кирков". Въобще не е вярна тезата че тази помпа не става да работи с хидрофор. Аз също представих тезата си пред специалисти че по добре ще е с междинен съд, но бях убеден от тях че няма никакъв смисъл от него излишна инвестиция и слабо място през зимата. Избора е твой!!!!!!

Тема "Водоснабдяване от собствен водоизточник -помагаите." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: