Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте! Имам релета srd-05vdc-sl-c, които управлявам от Raspberry pi и включвам/изключвам светодиодна лента, настолната ми лампа и др. от телефона. Въпроса ми е как да направя девиаторно свързване между едното реле и ключа за осветително тяло, което е на 220V
MIRO_073 - майстор
Като смениш единия ключ с реле. Така. Релето ще си го управляваш от Хавайте ако искаш, а от другия ключ само от вкъщи. А да разбираме ли, че не ти е ясна девяторната схема, като питаш?
AAsat - специалист
Какъв е ключът на осветителното тяло 220V? Нещо ми се губи идеята на девиаторно свързване на дистанционно управлявано реле и нормален електрически ключ ( вероятно може и да има ситуация в която такова свързване е полезно).

Прикачен файл

dev_sh_1.gif
dev_sh_1.gif (2.5 KиБ) Видяна 1642 пъти
hidrazin - майстор
Е ами явно питащия иска да управлява ламбата/лентата и от телефона и от ключът.
За целта ще трябва да смени съществуващия ключ на ламбата с девиаторен.
Ако е нормален може да не го сменя, но ще трябва да добави реле което да се управлява от ключа.
Пък това реле да е за 230 волта ... Абе само ще си усложни живота. Да си слага един девиаторен ключ.
:partyman:
moimoimoi - майстор
а от къде ще знае девиаторния ключ в какво положение е ?
той може да си мисли че е включил лампата а в същото време да я е изключил
hidrazin - майстор
moimoimoi написа:
а от къде ще знае девиаторния ключ в какво положение е ?
той може да си мисли че е включил лампата а в същото време да я е изключил
Ще знае като я вижда. :-D
Примерно - имам вила. Отивам си там по тъмно. Още от колата си пускам ламбата/ламбите в двора пред къщата.
После като си тръгвам пак си ги гася чак когато съм вече в колата.
:partyman:
Gnus - специалист
Можеш да замениш ключа с бутон и да го пуснеш и него през распберито.
nikolov333 - майстор
Gnus написа:
Можеш да замениш ключа с бутон и да го пуснеш и него през распберито.
+1..Така е най-добре особено когато искаш да гасиш и святкаш от различни места в стаята понеже можеш да сложиш n-брой пушове..
Да, като цяло идеята ми е да управлявам ламбата от ключа и от релето. Та като цяло, ще свържа фазата към общия на релето, а другите 2 извода ми отиват към девиаторния ключ. Прикачам снимка за да потвърдите логиката ми

https://www.dropbox.com/s/9f3olc3y7gqjv ... 0.jpg?dl=0
solar_entusiast - специалист
Ми така трябва да е.

Тема "Девиаторно свързване на ключ и реле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: