Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
ky-kyy написа:
Off topic Извинявам се, за лаишкия въпрос, ама тва пчелите, не се ли пазят сами...Аз никога не бих приближил пчелин, камо ли да ги крада...Ужас.....
Е ти няма да ги крадеш, щото не ти трябват, а обикновено на тези дето им трябват знаят как да ги крадат :-D .

mldm, може да помислиш занапред и за някое соларно панелче да ти зарежда и поддържа акумулатора така системата ще стане по-независима, стига да имаш къде да го сложиш де, а не да се чудиш и него как да пазиш :-D .
ky-kyy - майстор
То така, сигурно знаят как да откраднат пчеличките, ама тез гадинки бръмкат и пикират и жилят..... :axe: По-опасни са от кучета, баси.... :shock:
kuger - майстор
Според мен е бита кауза охраната на пчелин. Ако нарушителя е четирикрак и кафяв хич няма и да му пука за охраната ти. А и ти не можеш да направиш много срещу него.
Ако е двукрак и зеленикав ще ти направи беля, без да краде кошери /как така ще работи?/.
Най-опасни са интелигентните крадци, те си имат и техники и начини.
hidrazin написа:
kabel96 написа:
В момента и аз слагам охрана на един пчелин и съм сложил 100 ач.Зависи каква ти е консумацията и как ще го зареждаш.
Аааа... Я кажи къде си сложил охранителната и акумулатора за да отида и да ги прибера.
Иде зима. Един акумулатор 100Ah ще ми дойде добре. :-D
:partyman:
Ти по-добре му предложи малко пресовки /по 200 гр./ с детонатори, от тях ще е най-голяма файдата :-D
mldm написа:
В процес съм на изработка на аларма за пчелинаи въпросът ми е дали акомулатор 5-7 Аh-12V е достатъчен за захранване?Ще се захранват 1 или 2 магнитни датчика , един телефон и ще има напрежение по бобинажна тел която ще обиколи изцяло пчелина по оградата на 2 реда -около400м.И може би 1реле.
Толкова малък акумулатор през зимата няма да ти свърши кой знае каква работа. Само ще ти бърка системата като падне напрежението му.
hidrazin - майстор
Ами опасни. Опушване, пръскане със сладка вода или парцал с карбол. :-D
Ти по-добре му предложи малко пресовки /по 200 гр./ с детонатори, от тях ще е най-голяма файдата
Стига бе. Ми то тогава кошери и трески ще фърчат далеч, далеч... :-D
:partyman:
kuger - майстор
През зимата има опасност най-вече от интелигентни крадци. Мечките спят /може би/, манговците знаят, че мед по това време няма. Остават тия, които ще крадат кошерите. Само тротилки ги оправят такива! Кофтито е после, кофа мастило и кило вазелин няма да стигнат. Ама така трябва да е, иначе няма управия!
пп: Периметърът на охрана ще трябва да е по-далече от кошерите :-D Тъкмо няма да очакват толкова далече от кошерите да им се случи нещо.
DundyTheCroc - майстор
Един колега мъчи същия проблем, на този етап с няколко китайски камери с GSM модул. С два комплекта батерии 2х4АА казва, че му изкарвали към месец. Засега не е имал кражби, но се навъртат съмнителни елементи. Мислил си си захранването да е дублирано със слънчев панел?
kabel96 - специалист
При мен е със 250 вата слънчев панел IP HD камери с радио модул и записващото е в къщи,смс известяване,радио датчици за вибрация по кошерите между питите и няколко скрити GPS трак ера за проследяване.Къщата на въоръжена охрана е на 270 метра.Проблема не е нито в мечките нито в мургавите дето ще вземат 5 кила мед а в кражбата по поръчка.Има групи които крадат кошери по поръчка и купувачите от тях бързо вземат европейски субсидии.
estorm - специалист
Акумулатора дето си замислил ще изкара и месец стига да подбереш тлф без голяма консумация в стенд бай / зависи и дали имаш добър обхват там/ и реле с малка бобина да не консумира много ток. Нека запознатите кажат дали 300-400 метра жица ще я увеличат значително.
За любителите на ужасите бих препоръчал мечи капани около кошерите :x
никви взривове какво са виновни пчелите.
Vectra - специалист
Само да добавя, че за зимата е хубаво акумулатора по възможност да е някъде по на топличко, особено ако няма възможност да се дозарежда често. Една шахтичка в земята на 50-60см дълбочина ще му дойде таман. Слънчев панел за дозареждане е добра опция, но дали няма да предизвика допълнителен интерес от двукраките. Може да се помисли и в посока 'лъжлива аларма". Няколко мигащи светодиода в невралгични точки може и да откаже някой колебаещ се субект... :)
mldm - специалист
Благодаря на всички за съветите.Системата вече е на финала и дори я тествахме "на сухо".Остава само да се монтира на място.А за соларен панел и видео съм го планувал но ще е на лято.Това е вторият пчелин които в момента се прави и тази аларма ще е временно.А що се отнася до кражбите не ме е страх нека опитат -целта ми е само да ми даде сигнал алармата .Ние сме 10тина "стройни" момчета които се справяме добре в такива ситуации.

Тема "Аларма на пчелин- направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: