Най - вълнуващия въпрос зимно време.
masterpit - специалист
Постепенно започнаха да се изравняват настройките на повечето потребители. При мен настройките са същите, както при вас. Не трябва да забравяме, че в този вид настройките може да са само отправни, тъй като от значение е КПД-то на котела, тръбен път и изолация, консуматори и външна температура, а от там и изолацията на самото жилището. При мен в момента върви подмяна на старите радиаторни кранове с термовентили и глави. при това положение смятам, че стайният термостат ще стане излишен. отоплявам площ от 150m² радиатори обща мощност около 20киловата + 2 бойлера х 80л. Направих опит, като симулирах работа с термоглави. При 42° на водата в цялата система затворих половината радиатори, а други ги оставих частично отворени. Зададох температура на водата 75° при модулация 7-4-0, пелети слънчогледова люспа. Р3 - 3,88 кг/ч.,P2 - 2,07кг/ч., Р1 - 1,123 кг/ч. Котелът достигна 68° на 10 минута, 72° на 15м. , 76° и премина във подържащ огън за 10 минути. помпата е настроена да включва на 49° (бойлерите не участват във опита, външна t6° само две стаи не са ми изолирани на всякъде е картон, вата и xps) леко отворих един радиатор, друг частично, трети цялостно. Веднага в радиаторите нахлу гореща вода и в стаята стана топло. след това оставих всички радиатори леко отворени. Водата в системата падна до 45° и започна да се вдига бавно до 69° за около 45м. След 1ч. работа така на P2, в стаите беше стнало 25-26° което е повече от необходимо, затова ги затворих и оставих само две лири да въртят водата. Котелът достигна 78° за около 5-6мин. и премина на съспенд при консумация 0,545 кг/ч. След един час t-стаи беше между 23-24°, когато стана 22 в една от неизолираните, отворих радиатора (17 ребра чугун 12литра вода) докато стане 24° горелката се включи на първа за около 10м. След това отворих цялостно още 2 панелни - горелката се включи на 1-ва за около 12-13мин. И така включ - изключ на цялата система за около 6 часа дневен режим - гонене на по-високи стайни температури във всички стай. Консумирани пелети 8,54 кг. Разликата от предишния ден при нормална работа - всички кранове отворени е 200гр. пелети. На следващия ден направих опити като намалих степените на термоглавите в три помещения на 1.5 при t 18-20° и оставих отворени крановете на останалите помещения при t 23-25. И ето го и резултата 6,8кг. вдигнах и t на помпата да включва на 59°. Резултатът е задоволителен за мен. Тъй като при мен системата до сега е работила между 12-16ч. на денонощие. Така идва икономия от 4кг. пелети на денонощие, което е 0,80лв. За един сезон термоглавите се изплащат. Мисля да сложа един стар бойлер като буфер за гореща вода, така ще избегна дългата работа на трета степен преди възстановяване на температурния баланс в системата или по-точно това не е за икономия, а за стабилност на системата. Във котела има 25 литра и още 20 в тръбен път, и ако добавя още 50 литра от буфер ще имам добър запас от гореща вода преди да се охлади котела, а от там и системата. Така аз прекарах почивните дни! Дано да съм бил полезен.
ediv - специалист
С бункер събиращ 11 торби- 165кг изкарвам по една седмица чистя и пълна в събота или неделя.В това топло време последно напълних в неделя вечер - 15,11.Още не е спяла поради липса на пелети и мисля че ще избута до събота.
judas - специалист
masterpit написа:
Р3 - 3,88 кг/ч.,P2 - 2,07кг/ч., Р1 - 1,123 кг/ч...
Тези килограми при какви стойности на load, cycle и fan за съответната степен са?
masterpit - специалист
judas написа:
masterpit написа:
Р3 - 3,88 кг/ч.,P2 - 2,07кг/ч., Р1 - 1,123 кг/ч...
Тези килограми при какви стойности на load, cycle и fan за съответната степен са?
Капацитет на шнека 0,0108 кг/сек.

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (28.93 KиБ) Видяна 2122 пъти
judas - специалист
masterpit написа:
Нещо не схващам, стойностите на Feed на 10 ли да ги разделя?
masterpit - специалист
judas написа:
masterpit написа:
Нещо не схващам, стойностите на Feed на 10 ли да ги разделя?
P3 38 означава, че на трета степен шнека ще работи 3,8 секунди
DimitarD - специалист
ediv написа:
С бункер събиращ 11 торби- 165кг изкарвам по една седмица чистя и пълна в събота или неделя.В това топло време последно напълних в неделя вечер - 15,11.Още не е спяла поради липса на пелети и мисля че ще избута до събота.
Отличен разход имаш.
Моя бункер събира точно колко твоя общо 165 кг, но няма как да изгоря всичките, защото остава около един чувал от 15кг (включително с пелетите в шнека).
Колкото по-пълен е бункера с пелети, толкова по стабилен дебит има шнека, затова аз си го зареждам всеки ден, но мога и да не го зареждам :)
Вчера синхронизирах термовентилите със стайният термостат (съгласно указанията на Н.Ганев) :prayer: и разчекнах отново dT на 20/10/0, качих температурата на 75градуса (по съвет на Лазар). :prayer: Смятам че сега влезе в ритъм, т. е. без съспенди
Оказа се че разхода е идентичен за 24ч работа с този на 18ч. Така че в моя случай горелката няма да е спирам с цел икономия, освен ако външната температура е над 18градуса и то за повече от денонощие.
Замислил съм се скоро да автоматизирам горелката да се пали по външна и вътрешна температура, както и да се загася естествено.
civ.gab - напреднал
Ако някой е намерил решение за flame lost след suspend ще му бъда много благодарен да сподели.
При мен след всеки suspend горелката се гаси и пали на ново кето води до много голям разход(два
чувала пелети от дървесина за 130кв добре изолиран етаж от къща ).Котела ми е sime с RB20 в кутия
под него поставенa от г-н n.ganev(много благодарности за което).Радиаторите са с програмуеми salusi.
Приемам всякави предложения за проби.
Благодаря ви предваритено.
civ.gab - напреднал
....при опита ми да свържа горелката към лаптопа екрана и при включване
започна да мига без да се изписва нищо на него.Някой имали представа
какво може да съм сбъркал (мисля че изпълних всички указания от форума и натурела)
achmonek - специалист
[quote="DimitarD"]brat4eda_81,
Прегледах внимателно последните ти мнения и стигнах до извода че си пишеш само за спорта или за трупане на брой постове.
Също така констатациите ти са меродавни само за битака.
Ти си бил страшен бре, ами обади се и на доставчиците на електроенергия, мобилните оператори, петролни компании и други които са в картел да свалят цените, може да звъннеш и на някоя друга банка да свали лихвите.
Да вметна че България и София се пишат с главна буква, прояви малко уважение.
Като не ти изнасят цените, ами купи си камион и си ги транспортирай. Или пък търгувай и ти, кой те спира? Пък да видим дали нищо не правят търговците. Теб какво те интересува колко печели търговеца или производителя? Във визирания случай от теб производителя и търговеца на пелети са едно и също ЮЛ.
Един от недостатъците на повечето българи е че гледат в канчето на другия кой и колко чиста печалба има.
Горивата са паднали с 12-14 процента, а не с 30 както твърдиш.
90 процента от стоките в Германия са origin China, така че оригиналността е ясна, друг е въпроса за качеството.
Изглежда проблема при теб е високата цена на пелетите или по - точно ниското ти заплащане. Съветвам те да се сравняваш с европейците когато започнеш да си цениш труда който полагаш за месечното (седмично) си парично възнаграждение. [/color]

Без да се явявам адвокат на някой ще заключа, че никак не правите добро впечатление като се "джафкате" и "обиждате". Аз също не одобрявам цените на пелетите, при положение, че тон слънч. шлюпка по нашия край е 30 лв.
Колкото до констатациите - на всеки се случва да сбърка или да се заблуди. Аз със сигурност бъркам и не разбирам някои неща. Та в този ред на мисли мога да ти посоча една твоя съществена грешка DimityrD, но ако желаеш на лични, иначе тук става говорилня. Относно правописа - има хора дето пишат много по зле, а тях не си ги отбелязъл и на тях не си правил забележки.

Относно бункера и времето до зареждане: Бункерът ми събира 360 кг от които около 40 са "мъртви", тоест 320 кг. Та последно зареждах на 08.11. и сега (тази вечер). Равносметка - 17 денонощия при тези температури, като горелката работи нон стоп.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: