Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Тия на запад не ги гледай,до сега не съм намерил германец който да е запознат с цената на тока и газта (познавам много),плащат си някакви суми които изобщо не ги бъркат.Иначе ТП-бойлер е същото ,но при него топлиш само един добре изолиран обем,а с ТП освен него и цялата къща, която има доста загуби.Копа зависи освен от външната тем. и от тем. на топлоносителя чиято най икономична тем. е 35-40гр.
П.П. Става малко като всесезонните гуми.
Evgeniy - майстор
При мен вече няколко години работи тази ситема с дрейнбек:

viewtopic.php?f=10&t=40334&start=20#p459542

Сега десният кран въобще го няма, а на мястото на левия е задвижка, командвана от диференциален термостат (ДТ).
Приоритета е елементарен - когато е сработил ДТ на колектора, спира тока на ДТ на парното (ТП). Така, ако колектора е по топъл от бойлера, той топли, ако е по студен - дава възможност на котела, ако му сработи неговия ДТ.
Относно температурите - Не е проблем за колектора с мокра тръба да вдигне по-високи градуси и да "надтопля", стига да е слънчево. Малко време му трябва първоначално, защото все пак има около 30 литра вода в него.
radius - майстор
kuuuuuul написа:
Иначе ТП-бойлер е същото ,но при него топлиш само един добре изолиран обем,а с ТП освен него и цялата къща, която има доста загуби.
Не мога да разбера какво искаш да кажеш за термопомпения бойлер и къщата, като така и така ще топля последната.
kuuuuuul написа:
Копа зависи освен от външната тем. и от тем. на топлоносителя чиято най икономична тем. е 35-40гр.
П.П. Става малко като всесезонните гуми.
Мисля че съм дал повод да се разбере, че съм наясно с това и неслучайно във второто си мнение описах и останалите параметри за този КОП - външна +7 и 55С. Т.е. мисля че хич не е малко КОП над 3, пък ако ще и да е около 2 при -7 . То и без това нямам котел, така че доподгряването или с ТП или на ток директно с коп 1 при всякакви температури :lol:

Евгений, и аз за нещо такова си мислех още в първия пост. Минуса, му е че с ТП ще трябва да топля целия обем на бойлера, а това ще е малко безсмислено при 300л бойлер ( при 200л по бива).
kuuuuuul - майстор
След като ТП ще е единственият топлоисточник и ще подпомагаш на ток,ще имаш и сл.колектори за мен не си заслужава заради минималната консумация на бойлера да я гърбиш.
При тем. под -5гр най вероятно изобщо няма да можеш да достигнеш тем. от 55гр , но това зависи от много фактори ,така че трябва да пробваш и тогава ще разбереш кое как.
radius - майстор
Да и ти си прав, проби му е майката. Имам си отделен електромер, като позастудее ще пробвам колко може да вдигне, но трябва да не е през подовото, а да измисля нещо друго.
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
Мдаа това е идеята мечта :prayer: без компромиси.ТП ще топли горния край, солара целия бойлер-глупост след глупост.А кой ще разреши на ТП да включи през деня когато солара още работи без автоматика? То бива да си папагал ама не ми повтаряй написаното.То ако ставаше така хората нямаше да ползват два бойлера.
Само 2 думи за коментар - дървен философ.
А по темата - мнението на kuuuuuul напълно го споделям, споделял съм го на друго място и пак предизвика спорове, затова всеки решава за себе си.
fox_vt - майстор
Дървен философ но колегата ще има 150 литра вода на 45 градуса освен ако не надуе ТП до повече.4 човека и вана със тая смехория,ако му стигат здраве да е.И като падне копа яко пък машината бачка на максимал за какво изобщо да използва в този момент ТП а не ел нагревателя?Както казах и преди не е толкова лесно при тези условия да използваш всичко оптимално.
solar_entusiast - специалист
Аз имам само един леко глупав въпрос, но все пак да питам.
ТПта постоянно ли работи, каква мощност е, и каква температура държи в системата?
radius - майстор
ТП е инвертор 9 кВ, няма да работи постоянно, до -7С външно съм пробвал системата с 35С вода и се справя.
solar_entusiast - специалист
Идеята беше, че с един пластинчат Т/О захранван от ТП можеше да се направи един проточен бойлер, а обемния да си остане от панелите.
Но за целта ТП трябва да работи постоянно и да поддържа около 40 - 45 градуса в системата.

Тема "Работа на солар и отопление с една серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: