• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Evgeniy написа:
Малко аритметика.
...Сега рапредели тези по-малко от 5 Квт между
- 3,5-4,0 KW на излъчване
- радиаторите
- бойлера.
Няма смисъл :wink: . С тези >5 квт ще ми е топло само през месеците май-септември. Малко като рогът на изобилието се получи.
Мислех че мощността на излъчване не е пряко свързана с тази към водната риза :? Аз си мислех ще топля стаята с камината. Тя на max отдава 5 kw на излъчване, значи все ще има едни ~3 квт за мен. Един радиатор във втората стая на пълна пара, в третата радиатор с полузатворен кран колкото нещо да се случва... Камина 15 kw, от които 10 kw към водната риза и 5 на излъчване, ако правилно се ориентирам, на минимума 5,5 квт, когато гори 0,8 кг пелети на час (и от мен 100 грама аванс), ако й приложа 14-часов "хранителен" режим с 15 кг/ден :
- 15 кг пелети х 30 дни = 450 кг/месец
- 450 кг х 5,5 месеца отоплителен сезон = 2475 кг. изгорени за сезона пелети, студът ще ми е в кърпа вързан... за две стаи и половина. Дано ми увеличат заплатата тогава.
miroki - майстор
Тя на max отдава 5 kw
Само, че на макс не гори 0,8.
Тя няма да работи на макс. постоянно, а само докато отопли.
Те и климатиците отдават 4 кв. но само докато работят. Ако е 50 на 50 работа престой, значи необходими 2 кв.
Студените месеци са 3 и 3 по-топли.
Пропусна най-важното в аритметиката, къща или апартамент.
Много хора се отопляват с 15 кг. пелети. Но може и да бъркам.
Сметни, дали с 3 климатика ще ти е по-добре и бойлер +20-30 лв.
На дърва, заминават в къща 8 кубика за една печка, една стая, цял сезон. Говоря за кубици от метровки, не от неизвестни фигури, каквито има по градовете.
На заданието ще помогнеш, ако кажеш с колко киловата се отоплява миналата зима.
miroki - майстор
Да допълня.
Преди се топлех в къща 1 етаж, без изолация. Външен. Акумулураща печка 4 кв. По 8 часа нощна. И се отоплявах добре. Когато имаше слънце отварях прозореца и почнах да гледам времето. Половината дни минах на 2 кв. по 8 часа, когато го даваха слънчево. И пак се топлех добре. Така, че може да заложиш по 32 кв на помещение макс и 16 нормално. (Това е като да ти работи климатик 5 часа в работен режим непрекъснато) А колегата сметна теоретичния максимум 70 кв. За 15 кг. Пелети. Ако се случи пък кучи студ, винаги може да прежалиш още 2 чувалчета докато отмине. Знаем, че в зимата има едни 2-3 дена много студено. До -20. А ти ще имаш мощност да ги посрещнеш
andy_forresite - майстор
Звучи успокояващо. Цялата хамалогия по това дървата от улицата да влязат в печката вече ми омръзна. Нацепил съм стотици кубика дърва и гледам нещо по-лесно, та макар и по-скъпо.
andy_forresite - майстор
Да. Разполагам с 5 стаи. Всичко е на един етаж. Изолация е мръсна дума в нас. Наясно съм че по-лесно се отоплява площ, която е на едно, т.е. от едната врата влизаш в другата стая. Така може да се топлят много квадрати. За жалост домът ми не е така. Едното е кухненски бокс, където искам да разположа камината. До него на обща стена, но без врата да вляза в другата стая, е старият кухненски бокс (на бабата, лека й пръст) и за него е залепена къщичката с три стаи. Това прави около 80 кв. м. за 5-те стаички и около 200 кубически метра обем. Не броя коридора 4,0х3,5 м и мазето с такъв размер, където е супер за котел на въглища. Измислил съм точното място до комина на къщата. С радиатори 12 квт мисля че ако не да се стопли, то поне ще са годни за обитаване всички помещения.
С камината ми се вижда много удобно, да не кажа мързеливо и най-вече чисто. Гледах едни италиански по 5-5,5 хил. лева, към 15-20 квт. Една такава с 4 радиатора и бойлера е нещо, с което много от вас разполагат. С моят режим на палене по 6 ч/ден сметнатите пелети ще ми стигнат. Все пак е добър вариант евентуално комбина с инверторен кли.
miroki - майстор
Ако ще е комбина, може и обикновен. Аз го правя вече няколко години. Но ако е малка разликата в парите...
andy_forresite - майстор
Няколко дни подред търся в интернет на български език методика за изчисляване на необходимата мощност (пелетна камина в случая) към водната риза, с която ще е способна да поддържа 60 градуса T на водата в следните радиатори корадо класик при делта t=35 (60/50/20):

- 500/1000 тип 33 - 2649 вата и 1289 вата еквивалентна мощност при делта t=35
- 500/1400 тип 33 - 3708 вата и 1804 вата при същото условие
- 500/1400 тип 33 - 3708 вата и 1804 вата ......
- 500/1800 тип 22 - 3333 вата и 1617 вата ......

Много мислих как може да се изчисли нещо такова и установих, че няма да се справя. От топлотехника разбирам колкото от астрономия :lol: Тук ще да участват поне една дузина сложни формули, а дори не зная кои са известните, камо ли неизвестните...
tsarovski - помощник
Здравейте,

искам да споделя нещо от опит,което смятам че ще бъде полезно на ползвателите на пелетна камина Bisolid commo 21kw.
В ръководството за експлоатация е описано почистване на отделението при вентилаторите веднъж на 6 месеца след края
на отоплителния сезон,но като го отворих бе препълнено ,а нагара който се образуваше към края на зимата бе ужасно много.
До тогава си мислех че пелетите са проблем,но явно не съм бил прав,затова сега чистя там всяка седмица и няма помен от нагар,а количеството събрана пепел е доста за месец,камо ли цяла зима.Пелетите, който използвам сега са с най-ниско качество и въпреки това горенето е добро при редовно почистване.
syncho - майстор
andy_forresite написа:
Няколко дни подред търся в интернет на български език методика за изчисляване на необходимата мощност (пелетна камина в случая) към водната риза, с която ще е способна да поддържа 60 градуса T на водата в следните радиатори корадо класик при делта t=35 (60/50/20):

- 500/1000 тип 33 - 2649 вата и 1289 вата еквивалентна мощност при делта t=35
- 500/1400 тип 33 - 3708 вата и 1804 вата при същото условие
- 500/1400 тип 33 - 3708 вата и 1804 вата ......

Много мислих как може да се изчисли нещо такова и установих, че няма да се справя. От топлотехника разбирам колкото от астрономия :lol: Тук ще да участват поне една дузина сложни формули, а дори не зная кои са известните, камо ли неизвестните...
Колко м2 ще топлиш, какво ще топлиш - къща, апартамент, изолацията каква е, а дограмата? Като гледам радиаторите подозирам, че към 10кВ на водната риза на камина ще са ти достатъчни, но все пак, ако можеш отговори и на въпросите.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 31

Тема "Камина на пелети с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: