Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
9 kW са малко за проточно къпане (имам наблюдения върху един7.7кв). Измислих гениална схема, даже много добра , но ще я пусна утре от компа, да видим дали ще ме оругаете :roll: .
radius - майстор
Ето ми идеята, ще кажа какви плюсове виждам, а минусите оставям на вас.
Прикачен файл:
boiler.jpg
boiler.jpg (32.05 KиБ) Видяна 718 пъти
СВ е кран, който байпасва долната серпентина. Така при подгряване с ТП ще мога да избирам дали да топля само горната част ( остава проблема с малкия топлообменник) или целия бойлер. комбинирайки и двете серпентини. Трипътния вентил е ясен.
fox_vt - майстор
Така решаваш проблема със малкото налична топла вода от горната серпентина.Но монетата има две страни,така ограничаваш работата на солара.Но ако идеята ти е при празен бойлер сутринта след сутрешно къпане или нещо друго,ТП да подгрее горната част а солара ако има слънце да си топли неговата.Вечерта в определен час ако солара нищо не е направил или е малко то ТП започва да топли и долната серпентина.При това положение е общо взето по добре от досегашните схеми.Няма ли бойлер с две големи серпентини горе и долу :?:И още нещо това байпасване в този вид не е добре възможно е да минава топла вода през серпентината при отворен кран.Също така двете серпентини как ще работят независимо с един трипътен :?: Схемата трябва да е такава
Прикачен файл:
boiler (1).jpg77.jpg
boiler (1).jpg77.jpg (38.04 KиБ) Видяна 695 пъти
radius - майстор
Това за байпаса си прав, просто съм обременен от електротехниката :), може да се добави още един кран да спира серпентината. Така или иначе, превключването 1-2 серпентини няма да е ежедневно, а много рядко.
За трипътния - аз не търся едновременна работа. Целта е, ако солара не се е справил достатъчно, да доподгрея с ТП. Например тия дни е голяма мъгла и солара нищо няма да направи. И примерно вечер в 16:00 се включва ТП и подгрява водата да има за къпане. Лошото е, че не мога да ползвам нощната енергия, но все с нещо трябва да се направи компромис.

П.С. При твоята схема солара остава свързан и ще има паразитен поток през него.
fox_vt - майстор
Мда и тук си прав ще трябва поне още един ел клапан,но от друга страна възвратния клапан на солара би трябвало да спре потока който няма да е с голям напор след като има и друг път на движение.За компромиса си абслолютно прав,не случайно го казах в онова мнение където го обявиха за глупост :prayer: Неизбежно е при тези условия и хардуер да има компромиси просто няма как,който твърди че има как той не е наясно с материята.

Тема "Работа на солар и отопление с една серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: