• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi написа:
избягвай всякакви електрически уреди в камерата дето не са взривозащотени.
правих подобна камера но всичко си беше по идея на собственика
камерата беше с височина 3 метра и размери 4x6 метра
осветлението е с 6 лум лампи 2x36 вата ,бяха по 200+лева щото имаха сертификат за защита,ала бала IP68
имаше само вентилатор който изхвърля въздуха с филтър с размери 2x2 метра и по спомен 10000 кубика на час.
за отопление се ползва радиатор с вода, но там си имаха цял котел и за теб това не е проложимо
според мен ще постигнеш необходимото загряване на въздуха ако ползваш климатична система подобна на чилър,т.е.вътре ще имаш само един топлообменик през който преминава гореща вода ,без никакви ел уреди
Би ли казал малко повече за този чилър, че не съм запознат със системата. Иначе за уредите, няма никакви включени ел уреди в помещението, компресора е в затворено помещение, а въздуха стига до там в 1" полипропиленова тръба, лампите са 8 тела с 2X36W не са взривозащитени, но са поне водоустойчиви..единствено има една плазма отстрани на стената и 5 малки говорителя в краишата по тавана :weedman: , но към тия уреди напрежението ще е изключено по време на боядисването или направо ще бъдат временно преместени за да не си играя да ги увивам..помещението се използва и за други цели все пак :D
Последна промяна от Djeleb0v на нед ное 29, 2015 3:38 pm, променено общо 1 път.
Кики написа:
При такъв дебит да затоплиш входящия въздух от 0 до 20 градуса ще е доста голям разход на енергия, помисли върху вариант с термо-завеса, разбира се преработена и вградена във въздуховод. Може и с нагреватели вградени във въздуховод но бройките трябва да са много. Помисли и някакъв вариант на рекуператор за да намалиш загубите.
Разходът на енергия не е проблем стига да не ми падне бушона - колкото и да харчи, ще е за кратко време, после като постегне горния слой я оставям в помешението на климатик да си съхне спокойно на над 20 градуса...За климатика не споменах - още не съм купил климатика за помещението (което не е само бояджийска камера пак да уточня), но него не го броя защото е електроуред - ще му завия вътрешното тяло по време на бояджийски работи и ще му сваля бушона.

Предполагам, че доста странно звучат тия работи с плазма, говорители и климатик в бояджийска камера, но искам пак да уточня, че повече от 4-5 коли на година няма да пръскам там, помещението си има друго предназначение ;)
moimoimoi - майстор
чилъра си е един вид климатик ,външното тяло има компресор който загрява вода, тя циркулира през вътрешно тяло/топлообменик/конвектор/ което е с вентилатор но на теб няма да ти трябва понеже ти ще имаш друг вентилатор който създава въздушния поток.
и подобно на един климатик разхода на ел.енергия ако е примерно 10 киловата то отдаваната топлина енергия е 4-5 пъти повече т.е. 40-50кв
примерно : http://www.pestimenergia.bg/chiller.htm
koveslav - майстор
Днес мернах близкия автобояджия-наистина вентилацията на фабричните камери е на изсмукване и е през пода на камерата.
moimoimoi написа:
чилъра си е един вид климатик ,външното тяло има компресор който загрява вода, тя циркулира през вътрешно тяло/топлообменик/конвектор/ което е с вентилатор но на теб няма да ти трябва понеже ти ще имаш друг вентилатор който създава въздушния поток.
и подобно на един климатик разхода на ел.енергия ако е примерно 10 киловата то отдаваната топлина енергия е 4-5 пъти повече т.е. 40-50кв
примерно : http://www.pestimenergia.bg/chiller.htm
Добре изглежда, но този който харчи 5kW, а отдава 15kW, е 6900лв :(

Поръчах 18 кварцови нагревателя по 800W (14,4kW), ще ги свържа по 6 на фаза и ще видим каква температура се получава.. и какво ще трябва да се добави ;)
moimoimoi - майстор
да не се взривиш с тез открити нагреватели дето се зачервяват до червено :feuer:
moimoimoi написа:
да не се взривиш с тез открити нагреватели дето се зачервяват до червено :feuer:
Те ще са извън камерата, преди входящите филтри, на метър от тях ;)
Да приключа темата - на ток не става, прави се оказаха колегите. Взех 2 газови калорифера по 30kw..излезе по-ефтино от един 50kw-ов. При 2-3 градуса външна температура правят около 20 в камерата. Харчат по 2 литра на час, което не е чак толкова ефтино защото бутилките ми са битови и следователно газта в тях далеч не е 80-90 стотинки (24лв. на бутилка), но след като се боядиса нещо и поизсъхне, после го оставям на климатик. Имам 18-ка Daikin и прави голяма жега в гаража, който е около 40м2 (камера + работилница)
В помещението, където се вижда климатика слагам 2-та калорифера и го топля. Отвора към това помещение откъм камерата се затваря с 2 врати - метални рамки с общо 4 м2 входящ филтър. Трите вентилатора засмукват, а през филтъра влиза затоплн извън камерата въздух. Боядисва се идеално, използвам максималния дебит на 3-те вентилатора 16 000м3/ч и съм много доволен :D

Мисля че спрямо развитието на темата, мястото и е в раздел автомобили, а не в електротехника.. който може да я премести ако иска ;)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Електрически отоплител за бояджийска камера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: