Може и да се окаже недостатъчно при тази изолация ( да не забравяме, че не трябва да вдига над 27С на пода). За дограмата няма подробности, но от там бяга много. Винаги ми е било интересно защо от север трябва да е по-дебела изолацията. Нощта като падне до -15 от юг нали не е -10?!
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius
- майстор
3351 мнения в "Водно подово отопление"
mindless
- специалист
Дали подовото ще е достатъчно е въпрос, за чийто отговор е нужна повече инфорация.При дадената до тук информация аз съм по-скоро скептичен, че ще е достатъчно в студени дни. За съжаление дали е направено както "трябва" има значително по-малко отношение, отколкото какви са стените и каква точно е дограмата.
Като гледам повечето помещения имат по 2 външни стени и ако дограмата е както предполагам без прекъснат термомост като се има предвид и площите загубени за подово от мебелите по стаите може да се направи обосновано предположение, че 100W/m² мощност, които могат да се очакват от подовото отопление и то при условия 21°C стайна температура и 29°C температура на пода няма да са достатъчни. Ако пък се търсят по-комфортни условия от гореспоменатите, става още по-сложно, особено на първия етаж при тази изолация.
Като гледам повечето помещения имат по 2 външни стени и ако дограмата е както предполагам без прекъснат термомост като се има предвид и площите загубени за подово от мебелите по стаите може да се направи обосновано предположение, че 100W/m² мощност, които могат да се очакват от подовото отопление и то при условия 21°C стайна температура и 29°C температура на пода няма да са достатъчни. Ако пък се търсят по-комфортни условия от гореспоменатите, става още по-сложно, особено на първия етаж при тази изолация.
LazarGanev
- "Велик майстор"
- На линия
mindless написа: Като гледам повечето помещения имат по 2 външни стени и ако дограмата е както предполагам без прекъснат термомост като се има предвид и площите загубени за подово от мебелите по стаите може да се направи обосновано предположение, че 100W/m² мощност, които могат да се очакват от подовото отопление и то при условия 21°C стайна температура и 29°C температура на пода няма да са достатъчни.Под мебелите също се слага подово, но по-скоро рачитай на 70Вт/м2
mindless написа:Дали подовото ще е достатъчно е въпрос, за чийто отговор е нужна повече инфорация.При дадената до тук информация аз съм по-скоро скептичен, че ще е достатъчно в студени дни. За съжаление дали е направено както "трябва" има значително по-малко отношение, отколкото какви са стените и каква точно е дограмата.На приземния етаж има един голям гараж 40 кв.м който се използва за дърводелска работилничка и една стая около 20 кв.м която смятам да се направи като механа...на този етаж смятам да се отоплява с радиатори. Въпроса е за горните два етажа дали е възможно да се отопляват с водно подово. Дограмата е алуминиева с камернж разделение. Изолацията е с възможно най-високата плъстност при стериопора.
kuuuuuul написа:За да си спокоен заложи си и тръби за радиатори,а да ли ще ги слагаш ще прецениш в процеса на експлоатация.Да... мисля да сложа да ги има, за всеки случай тръби и за радиатори
lov
- майстор
Залагай си веднъж се кърти и прави ремонт. Утре не знаеш на къде ще ти дойде акъла и какво може да ти потрябва.. На отоплението което показах на предната страница също съм предвидил да има възможност за радиатори. До завчера тествах системата да видя как се справя само с едната камина. По принцип там е заложено че ще се отоплява инцидентно и за да може бързо да вдигне си трябват радиатори. Понеже наливах с антифриз системата и както беше изстинало и със студена течност му трябваше повече от половин ден як напън на каминката и то само за ново направеното. Старата инсталация за другия етаж я бях прекъснал.
Здравейте, колеги!
Използвам темата (предварително се извинявам за елементарния въпрос
) за да попитам относно спиране и регулиране на подово отопление...
Ползвам подово с газов бойлер в къща (енергиен клас А, изолирана и с двоен стъклопакет, ако това има някакво значение).
Искам да спра отоплението на най-горния етаж (рядко се ползва и принципно няма нужда от отопление) и в тази връзка имам няколко питания:
- трябва ли да източвам водата от системата?
- спирайки изцяло парното на етажа, има ли "правилна" последователност при въртенето на крановете, например първо кранът на "изход" и после кранът на "вход", или не?
- мога ли да контролирам температурата или да изключа конкретни кръгове (или пък цяла отделна стая)?
Благодаря предварително за отговорите!
Поздрави,

Използвам темата (предварително се извинявам за елементарния въпрос

Ползвам подово с газов бойлер в къща (енергиен клас А, изолирана и с двоен стъклопакет, ако това има някакво значение).
Искам да спра отоплението на най-горния етаж (рядко се ползва и принципно няма нужда от отопление) и в тази връзка имам няколко питания:
- трябва ли да източвам водата от системата?
- спирайки изцяло парното на етажа, има ли "правилна" последователност при въртенето на крановете, например първо кранът на "изход" и после кранът на "вход", или не?
- мога ли да контролирам температурата или да изключа конкретни кръгове (или пък цяла отделна стая)?
Благодаря предварително за отговорите!
Поздрави,

mindless
- специалист
LazarGanev написа: Под мебелите също се слага подово, но по-скоро рачитай на 70Вт/м2Зависи какви са мебелите. Под масивни гардероби, кухненски шкафове, плотове и халдилник например не е препоръчително да се слага подово.
Колкото до мощноста, която може да се очаква от подовото отопление тук в тази тема всеки пише, каквото си иска. Един 50W/m², друг 70W/m². Аз вече 2 пъти писах при, какви условия може да се очакват 100W/m². Ако някой обаче иска да му 26°C в стаите може и 40W/m² да не може да ползва. Друг пък може да няма нищо против пода да му е горещ, въпреки че не е здравословно и да изкара и 130W/m². Всичко това е въпрос изчисление...
Формулата за пресмятане е тази:

За по-лесно може да се пресмята за всеки градус разлика между температурата на пода и желатана стайна температура мощност от 10W/m², та ако някой иска да стои на 18°C и не му пука, че пода му е горещ на 33°C може и 150W/m² да изкара.
Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература