• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
lov - майстор
И така като за начало основата е стара фазерна врата тук там с поотлепен фазер. За съжаление колко е зле не се сетих да го снимам. Но хубавото в случая е че рамката е доста масивна и здрава. Та след като закърпих основата започнах залепването на отпадъчни парчета от ламперия. Ползвах полиуретаново лепило като бройките залепени на един път ми бяха според стягите които имах. Но това не беше проблем защото вратата се правеше между другото по време на почивките.
Прикачен файл:
P1010793.JPG
И така от двете страни като после я окрайчих с обер фрезата и нашарих малко за фасон. Получи се 6 см дебела врата заради която почнах питането.
За самата каса процедирах по същия начин тъй като нямах достатъчно дебел материал но пък има в наличност сухи кофражни дъски. Лепенето пак по същия начин и със същото лепило но си помогнах и с малко дълги рапидки защото стягите са ми малко а и не са чак толкова здрави. За тази цел а за да е здраво лепилния шев трябва да е колкото се може по тънък. Почвам и притяхам от единия край и захващам с винтове на после ги разпределих равномерно докато лепилото стегна.
Прикачен файл:
P1010770.JPG
Само тука ми се наложи да ползвам голяма и професионална машина за да ги рендосам и направя на размер еднакви. За останалото ползвах лидълсия ръчен циркуляр и линеала за да подрежа и направя сглобката. И от тук нататък почна забавлението с пантите. По препоръка на колегите трябваше да сложа 4 панти и понеше трябваше да може да се отваря на 180 градуса се наложи да фрезовам малко повече така че оста на пантите да мине пред лицето на вратата и се получи нещо такова.
Прикачен файл:
P1010861.JPG
Фрезоването на ръка с едно ограничителче за дълбочината на врязване и лекичко оформяне на закръгленията от фрезера. Винтове 5х50 по точно такива имах под ръка.
Следва продължение заради ограничението на брой снимки.
lov - майстор
И понеже пантите по този начин няма как да се захванат странично на касата а и пластината рамото вече идва високо захващането е челно като под тях се наложи да сложа подложка 10мм. Съответно залепена и разпробита за да не се пукне при директно навиване на винтовете. За да се скрият обаче в первазите също в тях трябва да се изкопаят гнезда. Там малко не се старах не е видимо но пак с фрезата с водене само на ръка по очертанията направих длабовете. Да отбележа че пантата е обърната и оригиналния монтаж не би трябвало да е така. А и за целта се наложи даже да правя нови фрезенкове за главите на винтовете.
Прикачен файл:
P1010862.JPG
И тъй като стеничката там се получава доста тънка около 4мм Дълбочината и луфтовете са на око а и не ми се занимаваше да диря точните по размер винтове за да не се счупи после при евентуален силен натиск от горе, при монтажа сложих малко лепило и след като набъбна изчистих излишното. Така кухината е запълнена единствено само с лепило и мисля че е предостатъчно. За да не влезе лепило в пантата едно парче хартиено тиксо свърши тази работа. Не се сетих да снимам от близо пантата с подложките във вече сглобен вариант та малко кофти е снимката но дано се вижда.
Прикачен файл:
P1010876.JPG
P1010876.JPG (106.37 KиБ) Видяна 1801 пъти
Опитах се да извадя кадъра от друга снимка. Там можеше да се подлепи и някоя летвичка както и да се китва но не ми се разправяше. Последва поставянето и напасването на бравата както и насрещника. Изцяло ръчна работа дрелка чук и далта но не сметнах за необходимо да го снимам. както и по следващите процедури като шлайфане и шкурене пак с изцяло ръчни инструменти. Следваща обработка бързо съхнещ безир и съответно лакиране. И накрая се получи ето това барабар с монтажа. Даже лака още не беше засъхнал ама нямаше време че дори и снимките са правени по тъмниците на една подвижна лампа и за това отблясъжите не дават реално как се е получило с лакирането.
Прикачен файл:
P1010876а.JPG
Нямаше как да я отворя повече защото от зад ми бяха наредени резервните цигли от покрива и не ми се прехвърляха само заради едната снимка но се получи без никакви проблеми. И на практика сътворих ето това и съм доволен как стана.
Прикачен файл:
P1010877.JPG
Не съм дърводелец нито дърводелството ми е хоби така че нося всякакви критики относно майсторлъка че даже това последното май трябва да е в кавички. Това ми е второто дърводелско начинание като имам още една такава врата модната по този начин. Но първата е облепвана само от едната страна показвал съм я тука във форума. Дори там в место такова лепило ползвах полиуретанова пистолетна пяна за лепене на изолация като дъсчиците ги приковавах с игления такер в рамката за всеки случай. Вратата си беше чисто нова заедно с касата като добавих само още две пак същите панти и направих первази пак от остатъци от ламперия. Също е външна врата само че я забръсква яко дъжда но изкара трета година и не е мръднала за сега. А освен че за да им подобря външния вид тази гимнастика я правих защото ми трябва и добра топлоизолация.
В полеви услови направо на обекта с тези инструменти толкова. Ако съм объркал терминологията някъде в обясненията моля за извинение.
egomen66 - майстор
lov написа:
И понеже пантите по този начин няма как да се захванат странично на касата а и пластината рамото вече идва високо захващането е челно като под тях се наложи да сложа подложка 10мм. Съответно залепена и разпробита за да не се пукне при директно навиване на винтовете. За да се скрият обаче в первазите също в тях трябва да се изкопаят гнезда. Там малко не се старах не е видимо но пак с фрезата с водене само на ръка по очертанията направих длабовете. Да отбележа че пантата е обърната и оригиналния монтаж не би трябвало да е така. А и за целта се наложи даже да правя нови фрезенкове за главите на винтовете.
Прикачен файл:
P1010862.JPG
И тъй като стеничката там се получава доста тънка около 4мм Дълбочината и луфтовете са на око а и не ми се занимаваше да диря точните по размер винтове за да не се счупи после при евентуален силен натиск от горе, при монтажа сложих малко лепило и след като набъбна изчистих излишното. Така кухината е запълнена единствено само с лепило и мисля че е предостатъчно. За да не влезе лепило в пантата едно парче хартиено тиксо свърши тази работа. Не се сетих да снимам от близо пантата с подложките във вече сглобен вариант та малко кофти е снимката но дано се вижда.
Прикачен файл:
P1010876.JPG
Опитах се да извадя кадъра от друга снимка. Там можеше да се подлепи и някоя летвичка както и да се китва но не ми се разправяше. Последва поставянето и напасването на бравата както и насрещника. Изцяло ръчна работа дрелка чук и далта но не сметнах за необходимо да го снимам. както и по следващите процедури като шлайфане и шкурене пак с изцяло ръчни инструменти. Следваща обработка бързо съхнещ безир и съответно лакиране. И накрая се получи ето това барабар с монтажа. Даже лака още не беше засъхнал ама нямаше време че дори и снимките са правени по тъмниците на една подвижна лампа и за това отблясъжите не дават реално как се е получило с лакирането.
Прикачен файл:
P1010876а.JPG
Нямаше как да я отворя повече защото от зад ми бяха наредени резервните цигли от покрива и не ми се прехвърляха само заради едната снимка но се получи без никакви проблеми. И на практика сътворих ето това и съм доволен как стана.
Прикачен файл:
P1010877.JPG
Не съм дърводелец нито дърводелството ми е хоби така че нося всякакви критики относно майсторлъка че даже това последното май трябва да е в кавички. Това ми е второто дърводелско начинание като имам още една такава врата модната по този начин. Но първата е облепвана само от едната страна показвал съм я тука във форума. Дори там в место такова лепило ползвах полиуретанова пистолетна пяна за лепене на изолация като дъсчиците ги приковавах с игления такер в рамката за всеки случай. Вратата си беше чисто нова заедно с касата като добавих само още две пак същите панти и направих первази пак от остатъци от ламперия. Също е външна врата само че я забръсква яко дъжда но изкара трета година и не е мръднала за сега. А освен че за да им подобря външния вид тази гимнастика я правих защото ми трябва и добра топлоизолация.
В полеви услови направо на обекта с тези инструменти толкова.
Добре е станало... =D> Какви критики... тя вече е готова. Ако търсиш критики и съвети , предварително казваш какво ще правиш и ще чакаш съвети от знаещите майстори от форума. :partyman: И като оправяш вътре стените да не я оплескаш... :supz:
MamaMy - майстор
Браво! =D>
Хареса ми как си се справил. Да знаеш, че ти се отдава мисленето. Пък и ръцете ти не са отзад.
griffin - майстор
Добре изглежда, след време ще разбереш как си се справил :)
lov - майстор
В големия сняг наобиколих къщата. Не бях стъпвал повече от 2 месеца. И повярвай ми със свито сърце реших да вида какво е състоянието на покрива на вратата. Очакванията ми бяха да се е изметнала и мръднала на някъде все пак тя е на открито. На терасата беше навеяло пряспа. Отключи се и се отвори все едно преди малко я бях напаснал.
lyubohar - майстор
Добре е станала вратата.
Дали има кусури-ти сигурно си ги виждаш.
Поздравявам те за добрия изказ и правопис,че това вече рядко се среща.
  • 1
  • 2

Тема "Панти за тежка врата или от нищо нещо." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: