Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте

Имам няколко въпроса относно локалното парно което искам да си направя вкъщи.
1. Купих камина с водна риза 14-16kw , помпа Грундфос 25-50 с три степени и чугунени радиатори.
2. Искам да отоплявам 2 детски стай 12 и 14кв. кухня 15кв. и спалня 18кв. (като в спалнята ще е камината с лира на кунците без радиатор.)
ВЪПРОСИ :
Каква система да използвам отворен или затворен тип (няма да връзвам бойлер към нея)?
Какви тръби да ползвам, като сечение 16 или 20 (решил съм да ползвам от белите с алуминиева фложка ).
И дали ще ми трябват колектори или може и без ?
И двата радиатора в детските стай, мога ли да ги свържа последователно и с какви тръби, за да топлят равномерно ?

Благодаря на отзовалите се

Прикачен файл

IMG_20151203_133825.jpg
igt - специалист
Майстора, който ще ти прави отоплителната инсталация на какво мнение е?
Камина с водна риза е добре да е на отворена система
Колектори и от тях с ф16,най малкото защото най-разпространените кранчета са за ф16.
Връзваш всеки радиатор самостоятелно и то с кран отгоре и отдолу.
До разширителния съд никаква спирателна арматура.

Ако не използваш колектори е тегава работата, ако вържеш последователно двете детски стай, то вземи за обитателя на втората електрическо одеяло.
По принцип ако не си купил вече чугунените радиатори, то ги смени с панелни/ламаринени.
Нямам майстор , мисля сам да си го правя , а разширителният съд не трябва ли да е в мокрото помещение или няма значение ? И къде да го сложа след последният радиатор ли?
И вече съм купил радиаторите , те не са ли по - добри от панелните?

Благодаря за бързият отговор
шоп - майстор
kokozzz, намери си един свободен ден и отдели време внимателно да прочетеш 10 ина теми от раздела "отопление"
ще си отговориш на въпросите си.

В най-общи насоки, след като не си сигурен в материята- отворената система е по-безопасна за теб. Иначе може да има и взрив, особено ако нямаш осигурено резервно ел. захранване.

РС може да е във всяко помещение, стига преливника да има връзка с канал или с външен преливник

Чугунените радиатори бавно се загряват и бавно изстиват. Побират повече флуид. За мен това е +. Имам вкъщи над 220 бр 600 мм руски ребра. Имал съм случаи на протекли панелни ламаринени радиатори, но чугунен не.

Тръбите с ал вложка са лесни за работа, но не ти ги препоръчвам особено ако имаш скрити фитинги ( да кажем под замазка) Рано или късно там ще просълзи и ще си скъсаш нервите.

Относно размера на тръбите: Колкото е по- голямо ф-то, толкова по-лесно се пренася топлина, облекчава се помпата и рано или късно всяка система се надгражда. Минуса е по-високата цена на тръби и фитинги.

По въпроса ти за свързване на два радиатора последователно и мнението на ЕКСПЕРТА , че във втората спалня трябва ел. одеяло ще кажа, че ЕКСПЕРТА може би не е правил система с първи по ред радиатор да кажем 10 ребра, втори с 15 , трети с 20 ребра и т.н. и във всички помещения може да бъде еднакво топло.

Топлотехниката е тънка наука. В момента аз изучавам така наречената "ленинградска" система. Руснаците масово я използват. Лесна е, икономична е и дотук аз виждам само плюсове.
Успехи.
egomen66 - майстор
шоп написа:
kokozzz, намери си един свободен ден и отдели време внимателно да прочетеш 10 ина теми от раздела "отопление"
ще си отговориш на въпросите си.

В най-общи насоки, след като не си сигурен в материята- отворената система е по-безопасна за теб. Иначе може да има и взрив, особено ако нямаш осигурено резервно ел. захранване.

РС може да е във всяко помещение, стига преливника да има връзка с канал или с външен преливник

Чугунените радиатори бавно се загряват и бавно изстиват. Побират повече флуид. За мен това е +. Имам вкъщи над 220 бр 600 мм руски ребра. Имал съм случаи на протекли панелни ламаринени радиатори, но чугунен не.

Тръбите с ал вложка са лесни за работа, но не ти ги препоръчвам особено ако имаш скрити фитинги ( да кажем под замазка) Рано или късно там ще просълзи и ще си скъсаш нервите.

Относно размера на тръбите: Колкото е по- голямо ф-то, толкова по-лесно се пренася топлина, облекчава се помпата и рано или късно всяка система се надгражда. Минуса е по-високата цена на тръби и фитинги.

По въпроса ти за свързване на два радиатора последователно и мнението на ЕКСПЕРТА , че във втората спалня трябва ел. одеяло ще кажа, че ЕКСПЕРТА може би не е правил система с първи по ред радиатор да кажем 10 ребра, втори с 15 , трети с 20 ребра и т.н. и във всички помещения може да бъде еднакво топло.

Топлотехниката е тънка наука. В момента аз изучавам така наречената "ленинградска" система. Руснаците масово я използват. Лесна е, икономична е и дотук аз виждам само плюсове.
Успехи.
В момента аз изучавам така наречената "ленинградска" система. #-o [-o< :partyman:
igt - специалист
Искам само да вметна, че никога по никакъв повод не съм се титулувал за ЕКСПЕРТ, както и, че да не съм монтирал последователно радиатори с различна отоплителна мощност, камо ли да съм постигал еднаква температура в помещенията, посредством този начин.
Не се занимавам с изграждане на инсталации, искам само да споделя моя опит вкъщи и при направата на 5-6 отоплителни инсталации на дърва и въглища на приятели.
Връзването последователно освен икономия на материали, според мен не води до нищо положително, тъкмо обратното - спиране при теч, подменя на кран, липса на необходимост от отопление в някое от помещенията и пр. създава затруднения.
Що се отнася до чугунените и ламаринените радиатори:
Вкъщи на един от етажите има три помещения в две от тях баща ми беше сложил чугунени радиатори, в едното сложихме панелен, защото нямахме чугунен. Навсякъде радиаторите бяха изчислени съобразно обема при 90 градуса на водата. При температура на водата над 50 градуса навсякъде в помещенията е равномерно топло.
Не така стои въпроса при температура под 50 градуса. При тези условия панелния радиатор много повече топли от чугунените.
За надеждността да чугунените по надеждни, но вкъщи вече 15 год. ламаринените не са мръднали.

Всеки сам си знае какво да прави. Споделям моите наблюдения, без да ангажирам с приложението им някого.
Здравейте ,
Аз бях решил да правя затворена с-ма , поради простата причина , че нямам канал на близо. Но ще се принудя да стигна до такъв може би в кухнята.
А колко вода може да изтече от преливника ?
Относно тръбите мисля да са Ф20 към двете стай , и Ф16 към кухнята , ще сложа и колектори (А колекторите за студената вода до камината ли се връзват или след помпата и трябва ли отделен кръг за РС) .
Няма да имам скрити под мазилка тръби , само ще минават през стените.
А относно четенето от един месец чета и събирам мнения , но на всякъде има противоречия в мненията и за това се принудих да пусна нова тема тук .

Благодаря на всички които помагат и моля ви :

НЕ СЕ КАРАЙТЕ :heart: :-D
igt - специалист
Виж в някои от темите за камини има снимки как се връзват. Има и за разширителен съд.
Принципно помпата " дърпа" от колектора със студената /връщащата вода и бута в камината, откъдето излиза топлата вода и отива в колектора за топлата/излизащата вода.
Сложи едно радиаторче и в коридора, ако имаш парички.
idealist - специалист
шоп написа:

..... Топлотехниката е тънка наука. В момента аз изучавам така наречената "ленинградска" система. Руснаците масово я използват. Лесна е, икономична е и дотук аз виждам само плюсове.
Успехи.
Шопе,
Ако е удобно дай линк към въпросната с-ма. На мен ми предстои преминаване на
природен газ и така или иначе ще преправям с-мата си на есен. Може и на ЛС.
Благодаря !
шоп - майстор
idealist написа:
шоп написа:

..... Топлотехниката е тънка наука. В момента аз изучавам така наречената "ленинградска" система. Руснаците масово я използват. Лесна е, икономична е и дотук аз виждам само плюсове.
Успехи.
Шопе,
Ако е удобно дай линк към въпросната с-ма. На мен ми предстои преминаване на
природен газ и така или иначе ще преправям с-мата си на есен. Може и на ЛС.
Благодаря !
ползвай гугула, има много написано по темата. Най общо казано еднотръбна система и радиаторите са вързани само от долу.

Тема "Проект за локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: