mindless написа:Специално аз не пиша каквото си искам, нито си правя свободни съчинения на тема подово, а се придържам към препоръките на лидери в областта като Рехау и Овентроп. Формулата и да я изкара човек от учебника, като няма опит и не знае какво да замества, вярно може да получи каквото си иска. Ти например за да получиш 100Вт/м2 работиш с 20*С стайна температура, но на повечето потребители тази температура не им харесва. Най-често се избира стайна 22-23*С и като заместиш във формулата от горния ти пост се получава 60-70Вт/м2, нали? Да не говорим, че това 29*С на пода е максимално допустима температура и с колкото по-малко работим, толкова по-добре от медицинска гледна точка. Аз и у нас съм забелязал, че ми е по-комфортно с по-ниска температура на водата и с по-мощна помпа ( по-малко дТ на вход-изход на подовото). Нощно време котелът не работи, за да се спи по-добре и сутрин като тръгне при поизстинал под отдаването е голямо и котелът работи на максимална мощност. След известно време котелът сам си намалява мощността, което позначава, че отдаването е намаляло.LazarGanev написа: Под мебелите също се слага подово, но по-скоро рачитай на 70Вт/м2Зависи какви са мебелите. Под масивни гардероби, кухненски шкафове, плотове и халдилник например не е препоръчително да се слага подово.
Колкото до мощноста, която може да се очаква от подовото отопление тук в тази тема всеки пише, каквото си иска. Един 50W/m², друг 70W/m². Аз вече 2 пъти писах при, какви условия може да се очакват 100W/m². Ако някой обаче иска да му 26°C в стаите може и 40W/m² да не може да ползва. Друг пък може да няма нищо против пода да му е горещ, въпреки че не е здравословно и да изкара и 130W/m². Всичко това е въпрос изчисление...
Формулата за пресмятане е тази:
, където q e плътност на топлинния поток, а в скибите са осреднена температура на пода мунис температура на въздуха в стаята. И се получава:
![]()
За по-лесно може да се пресмята за всеки градус разлика между температурата на пода и желатана стайна температура мощност от 10W/m², та ако някой иска да стои на 18°C и не му пука, че пода му е горещ на 33°C може и 150W/m² да изкара.
Този пост малко ми прилича на преразказ на моя.
Единственото, което исках да кажа аз е, че без контекст тия цифри с мощности нищо не значат.
Ако някой има проблеми със заместването на цели 2 параметъра в тая елементарна формула трябва да се върне в основното училище. Единственото по-трудно в нея е да се сметне число на степен 1.1, но с помоща на calc.exe това отнема 2 операции. А и да не се смята точно, съм написал горе-долу колко се получава на всеки градус разлика.
Няколко пъти се цитира вече температурата от 29°C като максимално допустима повърхностна температура на пода от здравословна гледна точка и ако не се лъжа само аз съм цитирал по-назад в темата от къде идва тя. Но на същото място пише, че ако подовото се организира с т.нар. рандзони т.е. зони около външни стени и прозорци с по-висока температура, там се допускат температури на пода до 35°C, които се явяват съответно зони с по-висока топлинна мощност и дори при търсена стайна температура от 22°C-23°C може пак да се постигне обща мощност по-висока 60W/m²-70W/m².