• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
mindless написа:
LazarGanev написа:
Под мебелите също се слага подово, но по-скоро рачитай на 70Вт/м2
Зависи какви са мебелите. Под масивни гардероби, кухненски шкафове, плотове и халдилник например не е препоръчително да се слага подово.

Колкото до мощноста, която може да се очаква от подовото отопление тук в тази тема всеки пише, каквото си иска. Един 50W/m², друг 70W/m². Аз вече 2 пъти писах при, какви условия може да се очакват 100W/m². Ако някой обаче иска да му 26°C в стаите може и 40W/m² да не може да ползва. Друг пък може да няма нищо против пода да му е горещ, въпреки че не е здравословно и да изкара и 130W/m². Всичко това е въпрос изчисление...
Формулата за пресмятане е тази:
Изображение, където q e плътност на топлинния поток, а в скибите са осреднена температура на пода мунис температура на въздуха в стаята. И се получава: Изображение

За по-лесно може да се пресмята за всеки градус разлика между температурата на пода и желатана стайна температура мощност от 10W/m², та ако някой иска да стои на 18°C и не му пука, че пода му е горещ на 33°C може и 150W/m² да изкара.
Специално аз не пиша каквото си искам, нито си правя свободни съчинения на тема подово, а се придържам към препоръките на лидери в областта като Рехау и Овентроп. Формулата и да я изкара човек от учебника, като няма опит и не знае какво да замества, вярно може да получи каквото си иска. Ти например за да получиш 100Вт/м2 работиш с 20*С стайна температура, но на повечето потребители тази температура не им харесва. Най-често се избира стайна 22-23*С и като заместиш във формулата от горния ти пост се получава 60-70Вт/м2, нали? Да не говорим, че това 29*С на пода е максимално допустима температура и с колкото по-малко работим, толкова по-добре от медицинска гледна точка. Аз и у нас съм забелязал, че ми е по-комфортно с по-ниска температура на водата и с по-мощна помпа ( по-малко дТ на вход-изход на подовото). Нощно време котелът не работи, за да се спи по-добре и сутрин като тръгне при поизстинал под отдаването е голямо и котелът работи на максимална мощност. След известно време котелът сам си намалява мощността, което позначава, че отдаването е намаляло.
mindless - специалист
Този пост малко ми прилича на преразказ на моя.

Единственото, което исках да кажа аз е, че без контекст тия цифри с мощности нищо не значат.

Ако някой има проблеми със заместването на цели 2 параметъра в тая елементарна формула трябва да се върне в основното училище. Единственото по-трудно в нея е да се сметне число на степен 1.1, но с помоща на calc.exe това отнема 2 операции. А и да не се смята точно, съм написал горе-долу колко се получава на всеки градус разлика.

Няколко пъти се цитира вече температурата от 29°C като максимално допустима повърхностна температура на пода от здравословна гледна точка и ако не се лъжа само аз съм цитирал по-назад в темата от къде идва тя. Но на същото място пише, че ако подовото се организира с т.нар. рандзони т.е. зони около външни стени и прозорци с по-висока температура, там се допускат температури на пода до 35°C, които се явяват съответно зони с по-висока топлинна мощност и дори при търсена стайна температура от 22°C-23°C може пак да се постигне обща мощност по-висока 60W/m²-70W/m².
radius - майстор
Моите 27С за макс температура идват от производителите на ламиниран паркет. Не ми се иска да ги надвишавам, че кой знае какви гадости се отделят от смолите, пък нека са VOC клас A+. Колкото по-малко градуси, толкова по-добре.
Здравейте, отново! Решението е взето.... ще полагам водно подово отопление и ще вкарам и тръби за радиатори. За изолационнен пласт мисля да поставя на плочата 3см. XPS, скара 4мм. с око 10см. за закрепване на тръбите, демпферна лента около стените за разширението на замаската и самата замаска 6см. Разтоянието межде тръбите 10см. Самите кръгове мисля да бъдат около 80м. дължина.
Така добре ли е или пропускам нещо...
Моля помагайте!
lov - майстор
За дилатационна фуга повече от 1см дебелина е излишна. Какви 6 см. залагаш. Взимаш листчета стиропор с дебелина 1смм и си ги нарязваш с макетния нож на ивички така че малко да надстърчат замазката и последващото покритие. Плочки ли, или каквото там ще е. Като завършиш и него излишното се изрязва.
egomen66 - майстор
6 см. ще е дебелината на замазката. :yawinkle:
kuuuuuul - майстор
10см е гъсто ,15см нормално и при 20 се усеща къде минават тръбите.
filmatoplo - майстор
Стъпката явно е пресметната, да се мисли за ко нтрол на температурата на стаите.
egomen66 - майстор
duev1990 написа:
Здравейте, отново! Решението е взето.... ще полагам водно подово отопление и ще вкарам и тръби за радиатори. За изолационнен пласт мисля да поставя на плочата 3см. XPS, скара 4мм. с око 10см. за закрепване на тръбите, демпферна лента около стените за разширението на замаската и самата замаска 6см. Разтоянието межде тръбите 10см. Самите кръгове мисля да бъдат около 80м. дължина.
Така добре ли е или пропускам нещо...
Моля помагайте!
:arrow: https://www.youtube.com/watch?v=FtDn7tPkk40
timon_tg - специалист
velik_kazakov написа:
А вие от де знаете, че се занимавам с принтери?
Иначе за цените:
alpha2 (без L :)) 15-60 130 (същото е като 25-60 само модела дето е правен само за UK, иначе присъединяването също е на 1 и 1/2) - средна цена 207,75 - купих две с разлика 10-ина лв между двете. Едната ще се ползва за водна риза или за слънчевия колектор;
колекторите - 203 лв (9 кръга са, на 1 1/4 холендрови връзки окомплектовани с кранове за задвижки и дебитомери);
термовентила - ESBE VTA 322 20-43oC - 108.83лв;
връзките на 3/4 от 17x2 бяха по 1.5 евро, фолиото около 1лв/м2,лентата до стената и тя към 1лв/м ми излезе и скобите 2000 за към 40 евро.
Доста пари дадох за медните тръби и колена и крановете - май някъде към 200 лв излезе то с връзките за помпата и 40лв манометри.

Може и да пропускам нещо. Ако някой нещо го интересува конкретно да драсне, ако мога ще помагам.

Иначе днес свърших и останалата част, но много бързах да тръгна и не съм направил снимки.
Добре де аз така като гледам, само тук си дал около 560 лв
Защо не си взе готово решение от типа на това за около £165 ( 415 лв): http://www.ebay.co.uk/itm/Grundfos-or-W ... 98ISTpjYzA
ако изключим кефа, че сам си го сглобил ?
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: