• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
pipelot - помощник
Здравейте!
Имам 9-годишен хладилник с камера Liebherr. Држи се прилично- един ремонт преди няколко години (правеше лед по задната стена, смениха...не си спомням какво). С годините стана малко по-шумен. Като че ли напоследък започна и да припуква при включване и изключване (май???), но нищо дразнещо. От няколко седмици вътре се появи миризма на развалено. Няма нищо забравено. Но по тази причина съпругът ми го издърпа. Не е от ваничката (празна е), нооо...забелязал, че по една тръбичка отзад долу е имало теч на нещо като мазно. Според него изтича фреон. Днес го погледна пак- изглежда се е запекло и няма нов теч. Миризмата май не е оттам. Решихме, че има проблеми с охлаждането, защото отдавна не сме забелязвали заледяване по задната стена. Но пък и в помещението е хладно. Пъхнахме термометър в хладилната част- спадна до +5 градуса. Зимнината в камерата също е на камък.
Четох по форумите и съвсем се обърках - явно може да бъде сериозен и трудноотстраним проблем.
Та, въпросът ми е- дали при наличието на такъв теч (предполагам слаб и евентуално "запушен" в момента) да търсим техник или да го игнорираме, докато хладилникът работи? И какво мога да очаквам? Буквално преди седмица ми се наложи да сменя печката и въобще не ми се мисли за нов хладилник, ама и възможността по празниците да се окажа без такъв също ме плаши.
Благодаря предварително за съветите ви!
Andri01 - майстор
" Дай да го отворим,да видим що работи..." !Стар лаф. така,че щом си работи Либхера-не го пипай. Ако почне да прави мизерии-да го види техник/ но не "майстор"/ и ще каже,дали си струва ремонта. :)
lov - майстор
Нищо си му няма на хладилкика. Тези пукания са си нещо нормално дори за нов хладилник.не ми се обяснява как и защо пука но е свързано с обескрежаването което той си прави. Миризмите се отстраняват само с добро измиване и почистване.
pipelot - помощник
Благодаря за отговорите! Lov, пукането не ме безпокои. Тревожи ме течът, който според НЕкомпетентното мнение на съпруга ми може да е фреон. Може ли да се процежда фреон и хладилникът да замразява нормално? Ако "да"- има ли полза от бързи мерки или да чакаме хладилникът да спре да охлажда? Т.е. ненавременните мерки могат ли да скапят допълнително уреда? Иначе, май съм склонна да последвам съвета на Andri и ще стискам палци да не закъсаме по празниците.
toolegittoquit - майстор
pipelot написа:
Може ли да се процежда фреон и хладилникът да замразява нормално?
Не, не може. Няма фреон = хладилникът не охлажда, компресорът върти. Отделно фреонът е газ при нормални условия. :!:
pipelot - помощник
"....фреонът е газ при нормални условия". Ей, вярно! Това уж го знам, но съвсем не ми дойде на ум!!!
lov - майстор
Когато има течове на фреон заедно с него изтича и част от маслото та майсторите по това се ориентират къде е дупката. Но при всички такива случаи фреона е заминал и хладилника не охлажда. Та това масло дето го е видял е някаква мръсотия. При ниски температури доста течности изглеждат като масло.
kuger - майстор
toolegittoquit написа:
pipelot написа:
Не, не може. Няма фреон = хладилникът не охлажда, компресорът върти. Отделно фреонът е газ при нормални условия. :!:
Я се вземи в ръце, бре, газ бил фреонът :shock: , сигурно за това при нас го караха във варели :-D
toolegittoquit - майстор
kuger написа:
Я се вземи в ръце, бре, газ бил фреонът :shock: , сигурно за това при нас го караха във варели
И пропан-бутанът ти го карат в бутилки. Това не означава, че той е течност. :?
lov - майстор
kuger написа:
toolegittoquit написа:
pipelot написа:
Я се вземи в ръце, бре, газ бил фреонът :shock: , сигурно за това при нас го караха във варели :-D
Ей един път да каже нещо умно и ти взе че го нахока :lol:
Има и фреони които при нормална температура са в течна фаза. Такива примерно се ползваха на времето при леенето на полиуретан. Дунапрен де че някой ще ме разбере друго.Освен основните съставки полиол и изоциянат към него се добавя и няколко процента фреон за да станат мехурчетата вътре по големи. Сега вече не знам какво ползват след забраната. Точно марки не се сещам но мисля че беше Р9 който се ползва само за промиване. Държах си го в хладилника щото иначе за месец изфирясваше при добре затапена бутилка.Температурата му на кипене беше над 40 градуса.
  • 1
  • 2

Тема "Хладилник Либхер-за ремонт ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: