Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
cazobg - помощник
Здравейте ,
Много се радвам, че открих сайта и форумчето.Надявам се да ми помогнете със съвети.
Имаме къща с двор ,където искаме да си направим хубава градина (600 кв.м).Проблемът е ,че нивото на двора е с около 20 см. по-ниско от това на пътя и искаме да го изравним.За целта ще трябва да засипем около 100 м3 пръст.В момента там има разни плевели и диви треви.А сега и въпросите :
- каква трябва да е пръстта ,с която ще засипваме.Чувала съм за т.нар. мъртва пръст ,която е изкопана от дълбочина под 60 см.На нас ще ни е трудно да намерим добра повърхностна пръст в такова голямо количество.Ако това е вярно може ли след това по-някакъв начин да се "облагороди" тази мъртва пръст ,например с някои растения
-трябва ли предварително да унищожа плевелите и тревите.Опасенията ми са ,че корените им ще останат много на дълбоко (след засипването) и после ще е трудно да ги премахна
ICC - специалист
Моят съвет е докато нямаш ценни насаждения, напръскай с пръскачка и препарата Раундап всички плевели. Това е дефолиант, затова трябва добре да са се раззеленили плевелите. Внимавай като пръскаш, защото ако вятърът отвее от препарата в съседите, ще имаш големи неприятности, затова пръскай от ниско. По принцип има хумусни депа, където строителите би трябвало да карат на депо хумусния слой преди започване на изкопа и пак по принцип от там може да се купи хубава почва.Може би Profi Stroi може да бъде полезен с информация? Нямам представа колко струва кубика. Другият вариант е отиваш на някой започващ строеж и се уговаряш с техническия, даже и да не е толкова хубава почвата можеш да я подобриш с оборска тор. По-важно е да няма много камъни. Ако си от София знам един човек , който кара с камион оборска тор и доколкото си спомням, камионът беше 3-4 кубика и струваше 90 лева. Ако добавиш много тор мъртвата пръст ще се съживи, но отначало не трябва да сеете неща за консумация, ще имат много нитрати. Има и растения, които обогатяват почвата. Засяват се и след като добият достатъчно зелена маса се прекопава така че те да останат в почвата. Дано съм ти била полезна друго не се сещам. Успех!
НИКОГА ама НИКОГА не засипвайте мястото с оборска тор!!!
Или хумусна горска почва или речен нанос. Тревата обича песъкливи почви.
farmera - специалист
Сега видях темата..
Препарата Раундъп и неговите аналози НЕ Е ДЕФОЛИАНТ а тотален хербицид.Действието на хербицида и неговите аналози Санглифо, валсаглиф, глифоган, глюфозан, глифодин, глифос и други са на базата на активно вещество глифозат.Хербицида най просто казано унищожава кореновата система/ а не листната маса/.Поради това се използува за ликвидиране на упорити многогодишни плевели-троскот, балур , пирей, поветица и други.
Не пишете неподготвени!!!!!!!!
И още нещо -многогодишните плевли и трви Не обичат песъчливи почви....
cazobg - помощник
Тази година пръсках с раундъп поне три пъти и без някакъв видим успех.Преди два дена пазарих двама да ми изорат мястото като го окосят преди това и хората направо се убиха от тия плевели.Незнам ,направо съм отчаяна.Само да подчертая че това място е "буренясвало" близо 20 години. :ka:
PIP - майстор
Нещо явно препарата не ви е бил много добър. Щом вече сте го окосили няма смисъл пак да пръскате. На ваше място бих изчистил колкото се може всичко окосено и след това покрийте цялата градина с weed control fabric, това е специален плат точно с такава цел – да спира бурени. Има доста видове, така че най-добре да попитате на мястото, от където ще го купувате. За случай като вашия съм ползвал бял на цвят и по-дебел от този, който обикновено се ползва за под bark, чакъл и т.н /той е черен/.
Върху него насипвате първо ‘по-евтина’ пръст, /5см чакъл или дребни камъни за дренаж най-добре/ и след това хубава пръст. Ако налагате тревата на кечета е желателно да добавите остър пясък към нея 25%.
farmera - специалист
:axe:
Това противоречи на всякакава екология, както и на всички добри земеделски практики :!:
Единственно си прав за препарата или е сбъркана дозата!!
PIP - майстор
Ползвал съм го веднъж за същата цел, не по мой избор. Ползвал съм го многократно за под bark, чакъл, под камъни и т.н. и винаги върши работа. Но всеки е свободен да избира. Най-лесно е да препоръчаш на някой друг да изкорени 600кв.м на ръка.
farmera - специалист
:-D Идеята е страхотна.Да почва веднага
mddmdd - помощник
farmera написа:
:-D Идеята е страхотна.Да почва веднага
200 грама на 10 л вода.По- добре е да си купиш литър за 22 лева.
Аз като тебе слагах 2 капачки на 16 литра и нищо не стана .Дори и по една шепа амониева селитра не е лошо да сложиш.И като напръскаш чакаш 14 дена да умрат тревите.Събираш с търмъка и ореш.

Тема "изравняване на терен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: