• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Има и фреони които при нормална температура са в течна фаза.
На R12 температурата на кипене е около -30, на R22 около -41, на R134a е около -26, на амоняка в МРАЗ-а е около -33. Не че R10 не се изпарява при +76градуса, в хладилници не съм виждал обаче фреоони с положителна температура на кипене.
lov - майстор
Тинки айде не се навирай пак между шамарите да ми обясняваш кое на колко. Кат искаш да ги гледаш е ти най лесното.
Прикачен файл:
zavisimost_temperatury_kipenija_freonov_ot_davleni.png
zavisimost_temperatury_kipenija_freonov_ot_davleni.png (50.6 KиБ) Видяна 1147 пъти
Има си интернет и таблици. Кога ми е трябвало имаше само дебели бумаги, а и не съм длъжен главата ми да е справочник.
И никой не ти говори че в хладилниците се ползват ферони с положителни температури или май четеш през пръсти какво писах по горе . За промиване или експандиране на полиуретан а може би и за още други цели.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
И никой не ти говори че в хладилниците се ползват ферони с положителни температури
Темата е за хладилници. И още повече, че говорих за температура на кипене при атмосферно налягане.
lov - майстор
Ей голямо си плямпало. Защитихте пред колегата kuger щото за първи път беше прав ма се не спираш и търсиш да се дракаш. :x
toolegittoquit - майстор
lov написа:
ма се не спираш и търсиш да се дракаш.
Не дракам. Просто обяснявам това, което съм го писал - защо съм го писал.
ky-kyy - майстор
pipelot написа:
Здравейте!
Имам 9-годишен хладилник с камера Liebherr. Држи се прилично- един ремонт преди няколко години (правеше лед по задната стена, смениха...не си спомням какво). С годините стана малко по-шумен. Като че ли напоследък започна и да припуква при включване и изключване (май???), но нищо дразнещо. От няколко седмици вътре се появи миризма на развалено. Няма нищо забравено. Но по тази причина съпругът ми го издърпа. Не е от ваничката (празна е), нооо...забелязал, че по една тръбичка отзад долу е имало теч на нещо като мазно. Според него изтича фреон. Днес го погледна пак- изглежда се е запекло и няма нов теч. Миризмата май не е оттам. Решихме, че има проблеми с охлаждането, защото отдавна не сме забелязвали заледяване по задната стена. Но пък и в помещението е хладно. Пъхнахме термометър в хладилната част- спадна до +5 градуса. Зимнината в камерата също е на камък.
Четох по форумите и съвсем се обърках - явно може да бъде сериозен и трудноотстраним проблем.
Та, въпросът ми е- дали при наличието на такъв теч (предполагам слаб и евентуално "запушен" в момента) да търсим техник или да го игнорираме, докато хладилникът работи? И какво мога да очаквам? Буквално преди седмица ми се наложи да сменя печката и въобще не ми се мисли за нов хладилник, ама и възможността по празниците да се окажа без такъв също ме плаши.
Благодаря предварително за съветите ви!
Припукването, хич да не те плаши. Миризмата също е лечима. Най-лесното е оцет и вода 1/1 и старателно изтъркване. И особено внимание отдели на тръбичката, по която се стича водата, при размразяване. Обикновено там се задържат мизериите и те намирисват. По тази тръбичка се стича в една ваничка, която е над компресора и се изпарява от неговата топлина. Та този "теч", най вероятно се получава от там.
А иначе фреона, си изфирясва за секунда и хладилника си бръмчи, ама не замразява. Та щом вашия си замразява, хич не си го слагайте... :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Хладилник Либхер-за ремонт ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: