Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

посред отоплителния сезон изникна проблем с комина в къщата, която обитавам.

Къщата е на 3- етажа и тавански, като се живее на 1-ви и 3-ти етаж. 2-ри етажи таванските са необитаеми (на тухла).

Съответно коминното тяло не е измазано на 2-ри етаж и е измазан на таван, но след земетресението през 2012 се появиха дребни пукнатини в шпакловката.

След началото на отоплителния сезон (ползвам котел на дърва и въглища, вързан към радиаторна система) всичко беше наред, до вчера.

Когато гъст, задушлив дим не нахлу от 2-ри етаж и тавана. Важно допълнение е, че няма коминна шапка и това допълнително усложнява ситуацията с мазни петна и теч по коминното тяло.

Освен задължителната коминна шапка, какво бихте ми препоръчали като материали и техника за измазване. Четох за нанасяне на дълбокопроникващ грунд, след което лепило и отгоре дебела мрежа.

Благодаря предварително за съветите и споделените мнения!
koveslav - майстор
Запалил ти се е комина,саждите вътре са горели,за това се е получило излизането на тежките газове.При нормални условия на горене и да има пукнатини,през тях се засмуква въздух от тягата на комина.Преживях и аз този филм,моите не бяха измазани в подпокривното пространство и от там проби веднъж докато се беше запалил комина.Аз ги измазах с машинна мазилка,от тази за турбозолите,с мрежа за шпакловки в мазилката.Предпочетох я,защото се нанася като шпакловка,иначе щях да направя целия таван във варов разтвор.Измих тухлите с пулвелизатор и върху влажните тухли мазилката....
Нека спецовете да кажат,но аз повече дертове не съм имал с това.
egomen66 - майстор
Какъв е вътрешния размер на комина. Замислял ли си се , за коминова вложка от тръби. #-o
Моя комин го измазах със следната мазилка. Рецептата си я свалих от нета и е от доказал се майстор.
Ще я кача тук .... дано да ти помогне. :partyman:
Перлитова мазилка.Перлит набъбнал ,цимент и вода на око.Да стане разтвора достатъчно пластичен за измазване.
Перлита е високо температурно устойчив,не горим ,естествен продукт ,подходящ за интериорно приложение.Използва се за пожаро -обезопасени мазилки и замазки на котелни и подобни помещения. Чувал от 100 литра е към 10 лв. Казвам вода на око ,защото по начало съдържа 3-5 % клетъчно свързана вода.Ако си го правиш сам може да опиташ вместо цимент по-евтино циментово лепило за плочки. В един по-голям леген разреждаш лепилото с вода малко повечко от предписаното на торбата и добавяш перлит ,бъркайки с една дрелка ,докато те задоволи пластичността и лепливостта на сместта към стената. Като си нагласиш пропорциите си повтаряш операцията,потретваш и те така.
Да ти кажа правил съм по-дебели изделия към 20 см и не си спомням точно за мазилката с перлит,ама така по общи правила за 1 част цимент 5-6 части перлит ще отидат, може и повече.За пластичност при нанасяне може да се сложи и вар.Майстора дето ще ти го прави най-добре може да прецени.Сега ,сещам се ,че перлита има високо температурно съпротивление,демек изолация и ако търсиш ефекта комина да ти топли стаята може и да не е съвсем удачно,освен,ако не се добави и пясък поне колкото е цимента.Става и по яка мазилката.Определено няма да се пука от температура!
Последна промяна от egomen66 на вт дек 08, 2015 4:49 pm, променено общо 2 пъти.
maleeeestrax - специалист
Външно комина задължително се облицова с каменна вата поне 5см. и отгоре мрежа и шпакловка другото са измислици.А щом си на въглища и нямаш шапка вътре се образува едно плътно черно като катран не знам как се казва и както ти каза колегата се е запалило но може и да ти запуши комина следващия път :rock:
mitko64 - майстор
Ако не е измазан вътрешно, не ти завиждам, никаква външна интервенция не помага. При мене като тръгнеше по фугите между тухлите, та там където няма мазилка(контакти и каси на врати) пушек и смрад беше. Спасих се с отваряне комина едностранно(разбиване), инсталация вътрешно на тръби поцинковани(водостоци)и наново зазиждане, с едновременно отливане на бетон около тръбата(зидарията ми служеше като пълзящ кофраж). Дано при тебе проблемът не е толкова тежък.
koveslav - майстор
maleeeestrax написа:
Външно комина задължително се облицова с каменна вата поне 5см. и отгоре мрежа и шпакловка другото са измислици.А щом си на въглища и нямаш шапка вътре се образува едно плътно черно като катран не знам как се казва и както ти каза колегата се е запалило но може и да ти запуши комина следващия път :rock:
Как захващаш ватата за комина,след като въобще не е препоръчително да се дупчи по комин и да се влагат крепежи по него?
maleeeestrax - специалист
Взима се плътна вата мисля че беше 130-150 кг./м3 и се шпаклова с теракол самата вата после се лепи за комина слага се мрежа и се шпаклова външно 3-та година са ми така комините и спукано няма никъде. :rock:
koveslav - майстор
Благодаря за изчерпателния отговор!

Тема "Проблем с комин в къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: