Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
Защо пък не :wink: взема една медна тръба примерно 8 мм може и 10 мм,леко я приплесква с чука после я навива около тръбата.След това се прави инсталация или със същата медна или с каква да е подходяща тръба към бойлер със серпентина.Една малка помпичка да циркулира водата и готово.Няма да кой знае какво но все файда.
torbalan - Дървен философ
LazarGanev написа:
Плащаш, защото ползваш за 30лв или защото и други крадат. Като сложиш вентилатори ще ползваш повече, а ще ползващ пак толкова, нали?
Системата с дяловото разпределение е идиотска...

Ако метнеш една хавлия да сушиш на парното се цакаш сам. Уредчето цъка повече единици, а в стаята не става по-топло...

Ако сложиш вентилаторче под радиатора пък - увеличаваш топлоотнемането, а уредчето цъка по-малко единици...

За хладилник на пелтие да отварям ли темата? :) Мокър парцал на гърба на уредчето за отчитане върши аналогична работа...

Някои хора пък си пускат водата от изхода на радиатора през подово отопление...

Изобщо варианти за лъгане има много....

Това с куфара и вентилатора е бял кахър в сравенние с останалото...

Всъщност тази система е измислена, за да прехвърли разправиите между съседите, като по този начин освободи Топлофикациите от проблеми...
radius - майстор
torbalan написа:
Всъщност тази система е измислена, за да прехвърли разправиите между съседите, като по този начин освободи Топлофикациите от проблеми...
Абсолютно и топлофикациите нямат никакъв интерес от монтирането на индивидуални топломери и хоризонтална разводка. А сегашната система е меко казано архаична.
radius написа:
torbalan написа:
Абсолютно и топлофикациите нямат никакъв интерес от монтирането на индивидуални топломери и хоризонтална разводка. А сегашната система е меко казано архаична.
Идеята да живееш в голяма жилищна сграда е свързана с поделянето на общите разходи. Изобщо дялово разпределение не трябва да има.

Не е нормално един външен апартамент да плаща два пъти повече от вътрешните.

Всичките приказки в подкрепа на индивидуални топломери и т.н. са излишни.
Отоплението е общ разход и трябва да се плаща солидарно и пропорционално на големината на жилището.
Други общи разходи са осветлението в коридорите, асансьорите, ремонтите и т.н.

За съжаление много малко хора ще го разберат това... Все още живеем в епохата на развитото социалистическо общество...
radius - майстор
Е мислех си, че сме на едно мнение, но не сме явно.
И защо вътрешния да плаща наравно с външния, аз като съм си купувал вътрешен, съм платил повече за тази "екстра" . Все едно съм се изолирал с 10см, а външния е без изолация.

Ми то така и водата да стане общ разход. Да ама един се къпе със 100л, а друг с 200. Същото е и с парното - един иска да ходи по потник ( и според мен трябва да си плати за това), а друг като мен може да му е добре на 22С.

Тя тая тема за парното е много пиперлива и май да не я подхващаме. Струва ми се, че никой няма да убеди противника.
Antonii - майстор
По отношение на топлопреноса външните жилища вземат топлина от вътрешните, а не обратното. И никой неможе да ви забрани да си направите топлоизолация към комшията. А и в съвременното КАЧЕСТВЕНО строителство има топлоизолация и между вътрешните гранични стени на жилищата.
Antonii написа:
По отношение на топлопреноса външните жилища вземат топлина от вътрешните, а не обратното. И никой неможе да ви забрани да си направите топлоизолация към комшията. А и в съвременното КАЧЕСТВЕНО строителство има топлоизолация и между вътрешните гранични стени на жилищата.
Това велик бисер! Просто немам думи! :)

Преноса на топлина е винаги от по-топло към по-студено. Дали е вътрешно жилището или не няма никакво значение. Ако във вътрешното жилище е 20 градуса, а във външното до него - 25, преноса на топлина освен към околната среда, ще върви и към съседното жилище...
radius написа:
Е мислех си, че сме на едно мнение, но не сме явно.
И защо вътрешния да плаща наравно с външния, аз като съм си купувал вътрешен, съм платил повече за тази "екстра" . Все едно съм се изолирал с 10см, а външния е без изолация.

Ми то така и водата да стане общ разход. Да ама един се къпе със 100л, а друг с 200. Същото е и с парното - един иска да ходи по потник ( и според мен трябва да си плати за това), а друг като мен може да му е добре на 22С.

Тя тая тема за парното е много пиперлива и май да не я подхващаме. Струва ми се, че никой няма да убеди противника.
Преноса на топлина, както писах по-горе, винаги ще е от по-топло към по-студено. Вътрешното жилище почти изцяло е обградено с други жилища, в които температурата е горе-долу еднаква и пренос на топлина в тази посока почти няма.

Относно изолацията - тя няма да спаси външните жилища от загубите, а само ще ги намали. В същата степен ще се намалят и загубите на вътрешните жилища, но разпределението няма да се промени.

Водата и тока не трябва да са общ разход, но виж изолацията - тя трябва да бъде общ разход...Защото работи в полза на всички апартаменти в един блок.

Виж за това, което съм подчертал, мисля че си напълно прав. :)

А защо да плащате по равно с външните жилища ли - защото отоплението на сградата е колективен разход. За това.
radius - майстор
Ами ние я подхванахме, изолацията я намесих, но просто като сравнение:
Да се гледа на по-високата цена на вътрешните жилища като на инвестиция, която логично се прави за да се изплаща след време. И именно по-ниските разходи за отопление оправдават да се направи тази инвестиция. Все едно съм си платил за изолация и чакам после да ми се изплати.

Едно време по соца беше престижно някой с парно да се похвали как ходи по потник в тях и си отваря джамовете. Аз не искам да плащам наравно с такива, защото смятам че не е нормално.
Това, че не е нормално е напълно вярно...
Но си има начини да се регулират тези неща чисто по технически път.

За мен не е нормално една идиотия (това, че някой ходи по потник в къщи през зимата) да се урегулира с друга дивотия (дяловото разпределение)...
maleeeestrax - специалист
Като живеех в апартамент и правехме комисия от 4-ма човека и обикаляхме по апартаментите да видиме дали някой не краде.Пълна простотия всичко е измислено да се карат хората помежду си и да си прецакан.Борете се срещу гадния монополист го прецаквайте както можете лошото е че няма как.Тук има доста знаещи и можещи хора и си мисля че една тема за манипулиране на главния топломер няма да е излишна но трябва да му се измисли друго име за да не бие на очи. :rock:

Тема "Отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: