Връзката между 2 свята
Стефан - майстор
Emerald,
Нищо лично против разсъжденията ти. Това си открила, това си копирала. И аз се ровя из разните сайтове, и виждам навсякъде супер гаранции. Това влиза в правилата на играта на големите фирми. За това и плащат на техните специалисти по Маркетинг. После на пазара се оказва, че е така, ама не баш така. А моя прехвален ламинат не беше от най-евтините, даже не и на средна цена. Даже при лепенето съм се старал да няма никаква фуга. Абе, големи очаквания!?! Голям балон, пълен с въздух. Потребителите да му мислят. За съжаление, това е положението в България. И сега какво, за няколко пакета ламинат да ходя в Русия ли? Мерси! Мога да отида, на на екскурзия :roll: И какво от това, че тази руска фирма дава гаранция 15 г? Къде е гаранцията, че това не е само реклама, а в действителност да е нещо друго?
Тани - модератор
Стефане , първо искам да кажа , че това не е заяждане с тебе , а моето виждане за нещата. Според мен гаранцията се дава за мокрене откъм ламинираната част на паркета и най-вероетно за фугите на вече сглобен паркет. За фугите гаранцията важи ако са използвани лепилата препоръчани от производителя! Ако ти е останало парче от паркета , бих ти препоръчал друг тест.Напълни чаша с вода и с парчето захлупи чашата.Бързо обърни чашата с дъното нагоре така , че ламината да остане отдолу и да се получи ефекта на поилките за пиленца. Нека чашата престои така около седмица и тогава провери резултата . Това бих направил аз. Ще се радвам ако направиш този експеримент и пишеш за резултата!
Galski - специалист
Emerald написа:
Може да не си виждала, но такъв ламинат съществува. Абсолютно изцяло 100% устойчив на вода и по никакви характеристики не отстъпващ на теракота (по-издържлив на механично повреждане). Отдавна не съм си в България и не мога да ти кажа какво е представено, но съм убедена, че го има и там.

Виж тук последния параграф!

ТУК също.
Такааа, понеже разгледах доста обстойно дадените сайтове - мога ли да ти кажа следното - такова чудо като устойчив на вода в цялостната си същност не съществува при ламинатите!
Обяснявам - на всякъде пише следното:
"– Пригоден для всех помещений с повышенной влажностью.
– Первое в мире напольное покрытие водостойкое на 100%.
– Крепкое и водонепроницаемое верхнее покрытие."

Все още мога да си преведа от руски - но това означава 100% водонепропусклива ПОВЪРХНОСТ!
Което не означава 100% водонепропускливост на фугите! Дай да се разберем!
Дори ако се загледаш в примерните интериори - ламината го дават да речем като има вана - т.е. той се мокри, но за кратко. Ламината няма проблем да го полееш с вода, но трябва да я събереш максимално бързо!
Я пробвай да се къпеш отгоре му - под душа! - три-четири месеца и да си говорим после. За това никой гаранция не дава! Американците дали си слагат ламинат в душ отделенията???

Защо обръщам внимание за водата и опасността при наводнение - понеже у нас стана именно това - леко наводнение, а по фугите беше сложен специален силикон, предназначен именно да ги запечата - да, ама не! Сега фугичките на парчетата, седяли около 2 часа под вода 2см, са леко повдигнати!
Какъв е извода? Ако има дори минимална вероятност да изтече вода и да се задържи по-дълго време - няма ламинат дето да издържи! И то ламинат какъвто се произвежда в световен мащаб.
Ако основата му е от ПВЦ - то говорим за ламперия! Тя може и при душа да си я сложи човек! Но това са различни материали!

Фугите на ламината няма как да се запечатат! Това е факт! Задържи ли се вода отгоре - забрави силикони и пр. Водата си намира начин да се мушне там дето й е кеф - т.е. там където я привлече съответния хигроскопичен материал - а при ламинатите това е тяхната основа!

Така че, моля ви - недейте да говорите, че ламината е устойчив 100% на вода, защото не е коректно! Неговата повърхност - ДА! Но той като цялостен материал - НЕ!
Това е!

Към margo2 - ако в коридора ви ще има пералня - аз лично бих те посъветвала - плочки!
dildes - специалист
плочки :thumbs:
/представи си само зимата, обувки с грайфери пълни с кал и м/у тях камъчета :-D /. Аз лично мразя плочките, но... от практична гледна точка за коридора, банята и кухнята това е най-добрата алтернатива /според мен/ :?
Благодаря Galski! Пералнята ни ще бъде в кухнята. В коридора ще има само портманто. Как да съчетая теракот и ламинат? Вратата на банята ни е в близост до входната врата. Може ли някой да ми каже дали ламинат с износоустойчивост клас 31 е подходящ за въпросния коридор?
Тани - модератор
Откакто изхвърлихме Перла 04 (преди 10-12 години) не се е случвало и капчица да капне от пералнята! Като се замисля , не съм чувал почти от тогава , някой да се е оплаквал от наводнение от пералня. Дори на баба ми пералнята която беше на 7-8 години когато я купихме втора употреба преди 10 години и е постоянно включена към водопровода не е създавала подобни проблеми! Та това с пералнята лично мен не би ме спряло да сложа ламинат!
Galski - специалист
Малко ще се отплесна от темата, но Тани - не знаеш от къде може да избие вода!
При нас даже пералня нямаше, когато стана наводнението - а то стана от връзката на казанчето с водопроводната мрежа! Тази мека връзка се счупила при резбата - направо счупена си беше - и от там като почнало да избива вода под голямо налягане, цялата баня мокра, сифона не е могъл да поеме цялата вода разбира се, ест. почва да изтича през врата на банята, по коридора, през антрето и навън, но едната стая е по-близо до входната и през нейната врата, та вода се беше насъбрала там - ок. 2см. Добре, че има наклон на плочките към входната врата, та голямото количество от там е изтекло! От 4-ия етаж до долу мокро! Не знаем колко време е била струята, но добре, че някакви майстори из блока са чули шума, после видели и водата да тече през вратата, та спрели водата от централния кран. Ако бяхме сложили ламинат в коридора - сега щяхме да го сменяме!
Та от тази гледна точка, на опарил се - споделям мнение. Не знаеш коя връзка ще избие в даден момент - дано не се случва! На никой не пожелавам да му се се случи това, което на нас се случи - още ненанесли се и авария от нещо супер незначително... Дааа, да сме си спряли водата! Ми де толкоз акъл! Вече знаем.

@ margo02 - А ламинат и теракот няма проблем да се съчетаят - не само цветово - чрез лайстна за преход става най-добре.
Аз съм на мнение, че там дето е входната врата е най-добре плочки. Понеже сте с "Г" образен коридор - може там дето е от входа до чупката да е с плочки, а останалото ламинат. Ако направиш някаква схема на разпределението ще е по-лесно.
Стефан - майстор
Както е тръгнало, и аз искам да разкажа един случай с мен. За Вас - комичен, за мен - трагичен. Преди 4 г през юли месец бях почти завършил цялостния ремонт на апартамента, в който сега живеем. И след седмица трябваше да пренасяме покъщнината. Представете си всичко направено с латекс, тапети и т.н. Та, в този ден бях на работа, и ми се обажда аварийно съседа под мен. Идвай бързо, защото от вашия апартамент тече вода. Ужас! Бързо отивам, отключвам, и отвътре ме връхлита пара като от сауна. Вода по коридора и в кухната. Търся проблема от къде тече. Да, ама от никъде не тече. А гореща вода има доста. Поглеждам към тавана - от там тече. Не капе, а тече. Отивам в апартамента на съседа над мен. Посреща ме жена му и ме развежда из тях, за да се уверя, че при тях е сухо. Ами сега?
Добре, че видях простряния килим на простора на терасата им :?
Оказа се, че жената е започнала да си пере килима в банята. В този момент спира водата. И докато е чакала да я пуснат отново, без да спре крановете, е задрямала. След като по някаква причина се е събудила, набързо е подсушила всичко в техния апартамент.
А при мен все още продължават да избиват кафеникаво-жълтеникави петна, въпреки неколкократното боядисване с латекс.
Айде сега да ми кажете, дали някой може да предвиди такава ситуация? Тани, дали Ванга ще помогне? Шегувка! :lol:
Emerald - модератор
Galski, за фугите ясно написах мисля в отговор на Стефан. Доводи за перални и подобни за мен са...просто доводи за оправдание на личен консерватизъм. Абсолютно съм съгласна с Тани- може да избие и тръбата на парното- дай навсякъде да "циментираме" и килими никакви. Хипотетично може да се случи всичко. На мен ми протича климатика с голяма локва върху паркета и нищо му няма да чукна на дърво(добре си е свършил работата който го е лакирал явно :) ). Трябваше да се лиша от климатик или да предвидя, че може да се случи и да си търся жилище с теракот? :lol: В банята ми извън ваната се мокри със сигурност по-рядко отколкото мокря пода (не ламинат, а естествен паркет). С душ кабина мокренето е сведено до минимум. Никъде между другото не съм споменавала за ламинат в душ-кабина, а за ламинат в баня.

Ламинатът отдавна вече е нормално покритие за баня и килимите отдавна намират мястото си и там. Някъде вчера ми попада баня застлана и с мокет.
Не агитирам към мокети, но ламинат в баня е абсолютно, абсолютно нормално и в собствената ми със сигурност ще бъде с ламинат.

Както и да е...Това е глупав спор- много хора ще го възприемат чак когато 90% от съседите им си направят така. Всеки има право на мнение-това исках да кажа- и само личния вкус ще подскаже може или не може.
Стефан - майстор
Emerald,
Виждам, че с доста неща се занимаваш, и че ти е малко трудно с убеждаването. Това, което ти харесваш, е добре , че го споделяш. Но не го натрапвай, моля те, и не ни карай насила и ние да го харесаме. Остави ни сами да го решим.
А що се отнася до това, дали 90, или 190% от съседите ще си направят нещо си, мен лично въобще не ме вълнува. Важно е какво на мен/и съпругата ми/ ни харесва, и ни е удобно. Ако ще Версаче, и оня Хундерт цял месец да ми висят пред вратата, щом не ми харесва нещо, няма сила, която да ме принуди.

Минаване на личности и обсъждане на участнци във форума няма да толерирам! Модератор.

Тема "Ламинат или теракот в коридора?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: