• 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Имаш ли голяма консумация на топла вода?Пробвай да шунтираш бойлера от системата Виж няма ли някой спец в вашият град да погледне горелката и инсталацията.А това за кутията под котела с поне 30% ще ти се увеличи нагреваемата площ .Сложи и един термометър на димните газове .Това че си държиш ръката на гофрето не е способ за опр на темп.Хубаво е да не надминават 130гр.
6osi6 - майстор
s_s1 написа:
Установих, че с повече въздух изгарянето е видимо по-добро, има по малко и по светла пепел, т. комин е по-ниска, но разхода на костилки и черупки е по-голям. При намаляване на въздуха пепелта е повече и по кафява, мазна, Т. комин е по-висока, но разхода е по-малък. Т. котел е винаги около 60С, а в къщата 21-22С.
Това което си установил също показва, че горенето може да се настрои само с термометър на димните газове. Наслоената кафява и мазна пепел по-бързо от бялата влошава КПД на котела и то може да падне за 24 часа с 10%. Възможно е в твоя случай подаването на гориво да е повече от нужното. Вместо да опитваш с корекция на въздуха, запази същата стойност, намали само разхода на гориво и нещата ще си дойдат на мястото.
Освен че котелът ще се замърсява по-малко когато докараш по-светъл цвят на пепелта, изчезват или са по-малко бучките които се образуват от спичането ѝ и пречат на горенето. При светла пепел след продължително горене върху гривната се образува купчина с правилна форма и височина 2-3 см., защото пепелта е ситна и свободно пада в пепелника.
iceheart - специалист
Един много важен съвет от мен за ДеДитрих котлите. Сложи в дъното на котела огнеопорни тухли или чугунена плоча за да не бие оганя директно в задното ребро на котела и за да си спестиш по-големи проблеми занапред. Трябва да бъдат поне 35 см. високи от дъното на котела. ДеДитрих е малко туден котел за добавяне на ходове, но могат да се направят няколко хода + турболатори между тях и в комина, просто иска човек да отдели повече време и да си поиграе малко. За съжеление нямам снимки които да ти покажа, но не забравяй за тухлите или плочата защото са важни.
Настройката само на t07 не е достатачна, най-често когато разреждаш горивото се налага да намалиш и въздуха, понякога и времето за пуск и т.н., но всяка настройка е индивидуална спрямо нуждата. Дай малко повече информация за системата и как работи.
Последна промяна от iceheart на нед дек 13, 2015 5:56 pm, променено общо 1 път.
DimitarD - специалист
6osi6 написа:
Външната температура падна на 1°C и разходът се повиши почти с 50%.
След като се похвалих че разхода ми не е мръднал, на следващия ден естествено се повиши и то с 50 процента. 6osi6 ти си виновен :-D
fbr написа:
Един сравнително добър критерий за качествено горене е масата на отпадъка.
Абсолютно точно. Редовно тегля и ровя в отпадъка.
bobi65 написа:
............. пясъка (кварца) попаднал в пелетите които създават онази шлака която не може да се издуха от газопочистващите горелки защото въпреки че е пореста и крехка се задържа в главата и пречи на запалване .. разстройва следващото горене и променя изобщо горивният процес

Шлаката се получава единствено от пясъка.

И когато времето навън е топло трябва да увеличавам въздуха, а когато е студено-да го намалявам. Тогава започвах да правя проби долу горе при едни и същи външни и вътрешни в къщата температури и при изчистен котел да разбера дали има промяна на разхода. Установих, че с повече въздух изгарянето е видимо по-добро, има по малко и по светла пепел, т. комин е по-ниска, но разхода на костилки и черупки е по-голям. При намаляване на въздуха пепелта е повече и по кафява, мазна, Т. комин е по-висока, но разхода е по-малък. Т. котел е винаги около 60С, а в къщата 21-22С.

:prayer:

Svezar написа:
За така описаните отопляеми площи,период от 160 дни и липса на изолация ще трябва да се молиш за мека зима за да не подминеш 6 тона :wink:

:prayer: имах шест тона и имам известни притеснения че ще трябва да взимам още 1-2.
bobi8008 - напреднал
lz2skt написа:
Имаш ли голяма консумация на топла вода?Пробвай да шунтираш бойлера от системата Виж няма ли някой спец в вашият град да погледне горелката и инсталацията.А това за кутията под котела с поне 30% ще ти се увеличи нагреваемата площ .Сложи и един термометър на димните газове .Това че си държиш ръката на гофрето не е способ за опр на темп.Хубаво е да не надминават 130гр.

Ами 4 членно семейство сме колко да е консумацията на топла вода. 60 - 70 литра на ден предполагам. Не мисля че е много. Ако го шунтирам бойлера няма от къде да въри водата защото имам термоглави и те като спрат притока като са вдигнали температура мога да си изгоря помпата. Ами то от майстори съм на тона положение. Уж 4- 5тона на сезон пелети ама ето до сега 2 тона за два месеца та то досега не беше студено.
iceheart - специалист
Прочети моя отговор по нагоре защото това което съм написал в началото е много важно. Кажи колко и какво си горил преди пелетната горелка за един сезон.
bobi8008 - напреднал
А извинявай
Значи 5 тона въглища от мина Ораново гр Симитли калоричност 3400. И 10 куб букови или дъбови дърва. Ужас. :?:
iceheart - специалист
bobi8008 написа:
Значи 5 тона въглища от мина Ораново гр Симитли калоричност 3400. И 10 куб букови или дъбови дърва.
Ако направим една кръчмарска сметка :-D , бива да се змислиш за изолация и тунинг на къщата. Няма как да си горил 5 тона въглища и 5 тона дърва и да минеш с 4-5 тона пелети при същата употреба и къща, ще са малко повече. От настройки и тунинг на котела ще я докараш до някаде, но според мен няма да успееш да постигнеш този резултат който искаш. Изолацията, дограма, стъклопакета и т.н. водят до голяма разлика в разхода.
По-просто казано "всяка година си плащаш изолацията в гориво" :-D
Ако имаш нужда от съвет за настройките тук има много хора които ще ти съдействат, просто питай. Това което съм писал за туклите или плочата в дъното на котела е много важно за твоя котел, направи го за да нямаш проблеми в бъдеще.
bobi8008 - напреднал
bobi8008 написа:
Здравейте на всички.
1 ва год на пелети.
Котел Дедитрих34 клв. Горелка Фероли П7. Къща последен етаж отоплявам 100 кв. 6 стай и баня и бойлер 100 л. 8 ал радиатора+ бойлера. Пвс дограма и вата с картон на тавана. Без изолация само измазана отвътре и отвън.
Нещо е много голям разхода 4 чувала по 15 кг на 24 часа. Нещо аз ли бъркам или настройки или пелети. На котела му добавих и плочи да не бяга топлината през комина сега не е жега в при котела. :-D На радиаторите сложих и термоглави още като монтирах горелката. В момента работи постоянно независимо че радиаторите изключват. Настроени на 22градуса. Но горелката си гори на първа степен дали заради бойлера но не изключва. Сега е на 3 степен и 65 градуса. Единствено съм пипал в настройките т 07 от 15 на 19 сек е в момента. Пелетите са добри нямят шлака. Но разхода ви е голям 4 чув за 24 часа.
Ако може малко помощ ще съм благодарен.
Каква друга информация е необходима питай че не съм специалист. Отностно огнеупорните тухли утре ще ги купя и сложа мерси за съвета
iceheart - специалист
Информация за радиаторите, колко глидера са и с каква височина, с какво отопляваш банята. Сложил си термоглави, това е добре, но в комбинация със стаен термостат в повечето случеи се получава по-добре и дава по-добри реултати, но монтиране на С.Т. зависи от нуждата и начина на употреба. Кажи от колко време ползваш горелката, 1 ден 1 седмица...... разхода.....
  • 1
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: