• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vladimirovich80 - помощник
Здравейте!
Имам проблем с тавана в хола след измазване с латекс. Първоначално бяхме взели един, който според майстора не покривал, мина с две ръце, после взехме по хубав-delux но въпреки всичко резултата е таван на петна. Много неприятно изглежда срещу светлината. Понеже тавана е гипсокартон доста изразено се забелязва местата на връзките на отделните парчета гипсокартон.
Маистора обвинява боята първата, аз си мисля и че шпакловката при връзките не е била особено добра. Как да оправя проблема?
Доколкото четох единия вариант е колоркит на две ръце, шлайфане с шкурка и наново латекс. Това много не ми се иска че пак прах, а вече има диван в хола и ламинат.
Другото което си мисля е с декоративна мазилка, ще стане ли добре макари да е по скъп вариант.
Моля да ме посъветвате и ако може малко по подробно за технилогията, която ще свърши работа - материал, грундове, колко ръце.
Ще съм много благодарен на съвет че направо незнам кво да правя с този таван.
bube760205 - специалист
vladimirovich80 написа:
Здравейте!
Имам проблем с тавана в хола след измазване с латекс. Първоначално бяхме взели един, който според майстора не покривал, мина с две ръце, после взехме по хубав-delux но въпреки всичко резултата е таван на петна. Много неприятно изглежда срещу светлината. Понеже тавана е гипсокартон доста изразено се забелязва местата на връзките на отделните парчета гипсокартон.
Маистора обвинява боята първата, аз си мисля и че шпакловката при връзките не е била особено добра. Как да оправя проблема?
Доколкото четох единия вариант е колоркит на две ръце, шлайфане с шкурка и наново латекс. Това много не ми се иска че пак прах, а вече има диван в хола и ламинат.
Другото което си мисля е с декоративна мазилка, ще стане ли добре макари да е по скъп вариант.
Моля да ме посъветвате и ако може малко по подробно за технилогията, която ще свърши работа - материал, грундове, колко ръце.
Ще съм много благодарен на съвет че направо незнам кво да правя с този таван.
Моето мнение е -до колкото имам опит в строителството 16 год. вземи си грунд които се полага за основа преди боядисване на GKB (гипсокартон) минаваш една рака изчакваш да изсъхне и го натискаш с другата боя!
krasi92 - майстор
Трудно се намират професионалисти днешно време но резултата се разбира в последствие.Запечатващ грунд и добра боя би трябвало да свърши работа.
ssmmaaa - специалист
Според мен проблема е в монтажа или шпакловката(може и в двете). Ако е много зле и при декоративната мазилка ще се вижда всичко.
ulieliadi - специалист
И аз мисля че проблема е повече в шпакловката отколкото в боята. При многостранно осветени тавани с по-светъл(основно бял) цвят се получава така. Предлагам дълбоко проникващ грунд и две ръце цялостна шпакловка.
karoto - специалист
ulieliadi написа:
И аз мисля че проблема е повече в шпакловката отколкото в боята. При многостранно осветени тавани с по-светъл(основно бял) цвят се получава така. Предлагам дълбоко проникващ грунд и две ръце цялостна шпакловка.
+1 това е начинът и преди боя задължително грунд :wink:
vladimirovich80 - помощник
А шпакловката с какъв материал - от типа на колоркит, финна шпакловка или някаква друга. Може ли да се минимизира шлайфането което води до доста прах тъй като помещението има и мебели вече.
karoto - специалист
Аз лично правя финиш с регипс сатен, а за шкуренето аз лично не познавам майстор така да го шпаклова, че да не е нужно шкурене :wink:
Pooh - майстор
vladimirovich80 написа:
Може ли да се минимизира шлайфането което води до доста прах тъй като помещението има и мебели вече.
Може, ако се използва Sheetrock или готовите фини шпакловачни смеси на KNAUF, Rigips. След изсъхване, вместо с шкурка, се шлайфа с влажна гъба. Гъбата не трябва да пуска вода, за да не отмива пластовете шпакловка и трябва да е чиста, което значи често да се изплаква в съд с вода. Методът проверено работи със шпакловките Sheetrock.
Колоркитът е за предпочитане, ако гоните евтино решение, но там си трябва шкурка - само с мокро шлайфане няма да стане.

От тук насетне, редът би трябвало да е
- дълбокопроникващ грунд
- шпакловка
- грунд за боята (разредена 1:1 с вода и ОЦВЕТЕНА в крайния цвят боя/латекс)
- боядисване

Успех с поправките. :thumbs:
nikolov333 - майстор
Pooh веднъж шпакловахме с Sheetrock точно за да оправим неравната основа и след като шлайфахме при грундирането и боядисването се получиха едни мехури на хиляда места..не е за разправяне! Мисля,че е заради основата, понеже беше боядисана с Dulux гланц, та си мисля, че e важно на каква основа се слага Sheetrock-a, за да не стане по-лошо след това! У нас два пъти съм шлайфал стените след грешно направени коригиращи шпакловки и знам, че панаира е много голям.. :prayer:
Ако основата е гланцирана за мене е задължително да се шлайфа или да се боядиса с мат боя за да "хване" шпакловката!

П.П.Добре е автора да снима да видим за какво положение става дума, но мисля, че ако не иска да шлайфа единственото решение е "опънат" таван :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Пролем с шпакловка / боядисване на окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: