• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
prascho - майстор
Рендо, стига излага българите. Непрекъснато ни натрапваш ИСТИНАТА в очите, а именно "Българинът слага на първо място парите и едва след това/а може би някъде в небитието качеството".

ПП. В новините преди няколко дни съобщиха, че майстори работещи по един проект в Афганистан /болница/ взимат три пъти повече от средния доход на майстор в района, а именно 10 долара на ден!!!! Там навярно строителната класа реагира - днес направих 10 квадрата и спечели 10 долара, а пък българина след дневната равносметка се мръщи и казва - днес само 30 лева надник направих, ех мамка му и досадния клиент, загуби ми времето.
rendo - специалист
ОК прасчо нека ти опиша един мой ден и после да говорим ....

Сутрин обичам да пия кафе с цигарка и кола в сладкарницата - 3 лв
След което да се кача на колата и да отида на работа - 10 лв на ден
След което да се наобядвам (нося си ядене от нас) - 5 лв
След което прибирайки се да напазарувам за в къщи за ядене - минимум 10 лв
След което да си взема един душ - 1 лв за ток на бойлера
След което да си направя вечеря да пия една бира - 2 лв
И да излезна да пия някъде кафенце с приятели - 3,4 - лв

Я да видим: 35 лв ....

Да кажеш че се глезя ........
Добре махаме слдакарницата и колата я правим трамвай -2 лв махам излизането вечер и пак какво стана : 22 лв
И това е при положение че нямам деца и не си купувам дрехи ....

Преди 3 г. с два лева си взимах кутия цигари и 2 кафета а сега как са нещата ...

Кой иска да работи на 15 лв ама тея жълтури се пишат за бежанци и зимат и по 200 лв помощи и пак не става да работят за 15 лв.......
W123 - специалист
Рендо само да го допълня за лампата.
Използвай луминисцентна с отворена пура.

Стефане стига си срал по темите какво си виждал за някакви виетнамци.С гипс с дебелина от 3мм до 3см си шпакловай у вас.Недей да обясняваш работи които не разбираш особенно на хора които искат да се учат.Като се нацепи гипса ще те видя тогава.Голяма работа че ще ми направи някой равна стена после като се нацепи и падне шпакловката.Оди се образовай малко за мазилка и шпакловка и кой вид шпакловка как се нанася.
И стига си обяснявал за кривина от 1мм на 2,5м стена по вертикала.Сложи мастар хоризонтално да видим как са го направили и кривините там.После точно под ръба на тавана ми кажи как е и колко материал ще напълна аз там след тях.
И като не вдяваш за шкурките пак млъкни като незнаеш как и защо се използват.
Стефан - майстор
W123 написа:
Стефане стига си срал по темите какво си виждал за някакви виетнамци.С гипс с дебелина от 3мм до 3см си шпакловай у вас.Недей да обясняваш работи които не разбираш особенно на хора които искат да се учат.Като се нацепи гипса ще те видя тогава.Голяма работа че ще ми направи някой равна стена после като се нацепи и падне шпакловката.Оди се образовай малко за мазилка и шпакловка и кой вид шпакловка как се нанася.
И стига си обяснявал за кривина от 1мм на 2,5м стена по вертикала.Сложи мастар хоризонтално да видим как са го направили и кривините там.После точно под ръба на тавана ми кажи как е и колко материал ще напълна аз там след тях.
И като не вдяваш за шкурките пак млъкни като незнаеш как и защо се използват.
Ей, я по-кротко :? По една единствена причина, че не ме познаваш. Да не говорим за умения. Може и да не вярваш, но гипса наистина беше с посочените дебелини. Гледал съм виетнамците през цялото време. И за твое учудване, гипса въобще не се нацепи. Защото не го нанасяха наведнъж, както правят някои майстори, а на много пластове последователно, преди да изсъхне напълно. Казвам, че дебелината беше от 3 мм до 3 см, защото точно там се срещаха панелите от едни други "майстори" от едни други времена.
rendo написа:
Сутрин обичам да пия кафе с цигарка и кола в сладкарницата - 3 лв
След което да се кача на колата и да отида на работа - 10 лв на ден
След което да се наобядвам (нося си ядене от нас) - 5 лв
След което прибирайки се да напазарувам за в къщи за ядене - минимум 10 лв
След което да си взема един душ - 1 лв за ток на бойлера
След което да си направя вечеря да пия една бира - 2 лв
И да излезна да пия някъде кафенце с приятели - 3,4 - лв

Я да видим: 35 лв .... ...
На това някои казват фирмени разходи, които клиента плаща над 95%, без да знае за какво. А и никой не обяснява, но то прозира.
Нека някой ме обори с факти, и да ми докаже, че греша :?
enterprise - специалист
Стефане, ще заключат и тази тема, не пренасяй тука предишната тема. Всеки който има фирма и е на светло знае какво са фирмени разходи. Елементарно дори като въпрос :roll:
Стефан - майстор
Друго и не очаквах. Отговор "по килифаревски". А защо чисто и просто не обясните на хората това, което питам?

От 1 юли ще се увеличава цената на електроенергията с 12%. Това ще повиши ли цената на строителните услуги, и каква е връзката между мистрията и атома?
enterprise - специалист
Ще ти отговоря с една статия на вестник Капитал........ Бизнесът е принуден да прехвърли поскъпването в цените на стоките и услугите http://www.capital.bg/show.php?storyid=506741

Как смяташ дали строителите са първото звено по веригата или са някъде по средата. Тоест като си отговориш на този въпрос, няма нужда да търсиш прилики и разлики между мистрията и атома. Ако искаш да знаеш тока и бензина са достатъчна предпоставка всеки сектор да си вдигне цените, което и ще стане, въпроса е обаче , че ти не ревеш срещу другите професии, ами само срещу строителите. И като отидеш в Била няма да ги попиташ, защо кашкавалът е поскъпнал, нали? Сам ще се сетиш защо.
masterval - майстор
Ако може да кажа още нещо по темата.
Имам предвид шпакловката!

1. Шпакловането с различни материали се прави по различен начин и с различни инструменти.
2. Шпакловането се прави с шпакла в краен случай :-D :-D :-D
Стефане, според мен гипсова шпакловка, за каквато ти говориш (с гипс, а не със суха гипсова шпакловка) може да се прави без шкурка, но с циклене, а наслагването на пластове си е майсторлък за да не се нацепи, както казва W123. Но който го може, получава гладка синкава повърхност с твърдостта почти на мрамор .
А това за 3 лева на метър - само ако мерят с дървен метър, а той с времето се свива.
Те имат навика да се самовглъбяват и да не забелязват действителността. Полани бяха намерили един японски войник, вглъбил се 1945 г. в горите и не разбрал, че война вече няма...
Само така мога да си обясня трите лева. Или с напалма :?
W123 - специалист
Aбсолютно съм съгласен с горното.
Цикленето е добър метод използван при работата с чистя гипс поради неговата специфика.Но за да го направиш трябва да имаш много набито око и чувствителна ръка за да уцелиш точния момент в който материала е на ръба преди да е стегнал и докато е още пластичен.Ако изпревариш ще се залепи на маламашката и ще се отдели от стената,ако е изсъхнал се надира.
Цикленето се прави за да се избяга шкуренето и получване на бляскава повърхност която пък сама по себе си се обезмисля при използване на следващо покритие латекс и нанасянето му с дългокосмест валяк.
А със самото прешкурване се заравняват вече толкова малките кривини които принципно не се забелязвт но са си там.Естествено е по-лесно да изцклиш отколкото да чакаш да съхне и после да се нагълташ с прах.
Може да се цикли и модерна шпакловъчна смес,няма проблем.Сатен нанесен на милиметър или по-тънък може да се "блесне като джам" но това е илюзия за права стена.Повечето хора се лъжат че щом е гладко и лъскаво значи е право а в 98% от случаите не е така но незнанието води до това заблуждение.
Простия пример е че след едно подобно изциклене всеки вика Ах,но ако се прекара ръка по стената се усещат леките вълнички.А точно тези вълнички се махат със шкурката.Повечето тавани от соц. строителството са така-гладки като стъкло но монтира ли се лумисцентна лампа плътно горе и става олелееее.
Друг е въпроса дали човека пожелал такъв ремонт вклюващ прешкурване,още една ръка и пак пешкурване (говоря само за крайното финишно покритие) ще има способността да го оцени.
kaltchevmg - специалист
Виж това може да ти е полезно.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... ght=#64725

Тесните места ги минавам с шпакла. Обикновенно тези участъци не стават много добре но след това се оправят с шкурка. Ако стърчащите места на касата са первазите, може да ги махнеш и пак да ги сложиш. Ако на места касата е по тясна от стената, се наковават летвички така че касата и стената да станат в една равнина.

Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Шпакловане на малки пространства." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: