Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
nautilus33 написа:
Още един въпрос- "Когато парното загасне, да изключвам ли помпата от ел. мрежата или да си я оставя да върти? Понеже когато беше вързана към ЮПиЕс-а изключвахме всичко всяка вечер."
Явно нямате допълнително управление на помпата, което прави това - при достигане на определена температура на водата в котела автоматично се включва помпата, а когато водата изстине помпата автоматично спира. Когато водата изстине, помпата няма смисъл да върти, освен ако няма опасност в някои точки водата да замръзне. Иначе си изключвай помпата, но когато си убеден че парното не гори и е изстинало.
nautilus33 - майстор
ОК. Междудругото мисля че го има това допълнително управление, понеже преди 5 минути я чух доста силно как върти водата.

Помпата е или тази или много подобна на нея http://instrumentistart.com/product/328 ... otsia.html
DMN - майстор
Да, да, помпата предположих, че е такъв тип :) . Тя сама по себе си няма това управление по температура. Обикновено това е една малка кутийка най-често някъде около котела, от която излизат кабели свързани с помпата и температурния "датчик", който е закрепен някъде по котела. Може да проследиш кабела от помпата, той ще те отведе до нея, ако я има тази кутийка. А ако има само щепсел на кабела директно свързан към помпата, значи автоматиката си ти.
nautilus33 - майстор
DMN написа:
Да, да, помпата предположих, че е такъв тип :) . Тя сама по себе си няма това управление по температура. Обикновено това е една малка кутийка най-често някъде около котела, от която излизат кабели свързани с помпата и температурния "датчик", който е закрепен някъде по котела. Може да проследиш кабела от помпата, той ще те отведе до нея, ако я има тази кутийка. А ако има само щепсел на кабела директно свързан към помпата, значи автоматиката си ти.
Т.е. ако я няма тази малка кутийка да се притеснявам ли за нещо, след като помпата вече не е вързана към ЮПуЕс-а?
lov - майстор
Не мога да разбера защо някои хора си усложняват живота с това постоянно ръчкане и изключване на помпите. Кога си отопляваш цялото жилище няма никакъв смисъл това да се прави. Когато работи дори и при загаснал котел все пак тя продължава да разнася топлината от различните помещения. Ако някой си мисли че прави някаква много голяма икономия на ток да продължава да го прави. После да не пита защо това не работи или онова не работи и дали ми е блокирала помпата.
Същото се отнася и за ЮПС-а на колегата той може да е включен в контакта но при изключването му от бутончето там за да си спре помпата акумулатора остава без подзаряд и като стои едно цяло лято да ме мислите че му е много добре.

Та колега остави я за сега тази кутийка може и без нея. Няма нужда да спираш помпата заради някакво си левче икономия на ток на края на месеца. Занеси на някой техник да ти погледне ЮПС-а. Ако е здрав което е по вероятно един хубав нов акумулатор струва към 30-на лева. После накарай някой да ти преправи нещата така че да можеш да си изключваш помпата само а ЮПС-а да си остава включен през цялата година.
nautilus33 - майстор
lov написа:
Не мога да разбера защо някои хора си усложняват живота с това постоянно ръчкане и изключване на помпите. Кога си отопляваш цялото жилище няма никакъв смисъл това да се прави. Когато работи дори и при загаснал котел все пак тя продължава да разнася топлината от различните помещения. Ако някой си мисли че прави някаква много голяма икономия на ток да продължава да го прави. После да не пита защо това не работи или онова не работи и дали ми е блокирала помпата.
Същото се отнася и за ЮПС-а на колегата той може да е включен в контакта но при изключването му от бутончето там за да си спре помпата акумулатора остава без подзаряд и като стои едно цяло лято да ме мислите че му е много добре.

Та колега остави я за сега тази кутийка може и без нея. Няма нужда да спираш помпата заради някакво си левче икономия на ток на края на месеца. Занеси на някой техник да ти погледне ЮПС-а. Ако е здрав което е по вероятно един хубав нов акумулатор струва към 30-на лева. После накарай някой да ти преправи нещата така че да можеш да си изключваш помпата само а ЮПС-а да си остава включен през цялата година.
Благодаря за изчерпателния отговор :)
По принцип изключването не е заради икономия на ток, а защото мислехме, че така се удължава живота на помпата, след като не върти денонощно.
Ще видя за техник тия дни и ще занеса, че ми надуха главата преди малко, че така не се правело и помпата трябвало да бъде постоянно свързана към "бялата кутия"( т.е. ЮПиЕс-а).
lov - майстор
Не е хубаво щото ако угасне тока трябва да се гаси незабавно котела. Все трябва да има някой около него. Дет се вика не можеш да мръднеш до комшията да пиете по една ракия. :lol: Но пък като стане така както в момента, докато разкачиш лустър клемите и я вържеш към мрежата отдавна ще е изкипял.
За това побързай докато времето е още хубаво и няма аномалии с токовете.
nautilus33 - майстор
lov написа:
Не е хубаво щото ако угасне тока трябва да се гаси незабавно котела. Все трябва да има някой около него. Дет се вика не можеш да мръднеш до комшията да пиете по една ракия. :lol: Но пък като стане така както в момента, докато разкачиш лустър клемите и я вържеш към мрежата отдавна ще е изкипял.
За това побързай докато времето е още хубаво и няма аномалии с токовете.
ОК. Само да попитам как да свържа ЮПиЕс-а към помпата след като го отремонтират? Просто да закача единичен контакт към изходния кабел от ЮПиЕс-а, към който да включвам помпата посредством вече поставения щепсел?
lov - майстор
Точно така. Дори виж на самия ЮПС дали не можеш директно да го захванеш.
Като свърши сезона си изключваш само помпата. А другото остава включено за да си потдържа акумулатора винаги зареден. Хубаво е няколко пъти в годината да симулираш спиране на тока така че акумулаторчето да се понатовари. Тоест да му се направи някой цикъл разряд заряд. Така му се удължава живота. Пускаш помпата да повърти 20-30 мин. Така хем ще си събудиш акумулатора хем помпата ще поработи за да не блокира от ръждилаците.
Щото погледни темите в началото на зимата какво основно се пита. :lol:
Последна промяна от lov на вт дек 15, 2015 8:14 pm, променено общо 1 път.
nautilus33 - майстор
lov написа:
Точно така. Дори виж на самия ЮПС дали не можеш директно да го захванеш.
Мисля, че няма как. Иначе моделът е BBPS-100(100e).

Тема "UPS-а на водната помпа не работи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: